Menu
 

"Spēlmaņu naktī" triumfē režisors Elmārs Seņkovs un izrāde "Pūt, vējiņi" Apriņķis.lv

  • Autors:  Una Griškēviča
Foto - Kristaps Kalns Foto - Kristaps Kalns

Latvijas teātra dzīves centrālais notikums – “Spēlmaņu nakts” – kā allaž norisinājās Dailes teātra dibinātāja un inscenētāja Eduarda Smiļģa dzimšanas dienā. Šogad balvas ceremonija notika Dailes teātrī, un tās laikā tika pasniegtas balvas 16 kategorijās.

Kategorijā “Gada režisors” pie balvas tika Elmārs Seņkovs par Latvijas Nacionālajā teātrī iestudēto izrādi “Pūt, vējiņi!”. Šis iestudējums saņēma balvu arī kā “Gada lielās formas izrāde” un “Grand Prix”. “Paldies visai lielajai komandai, kas piedalījās izrādes veidošanā: aktieriem, dejotājiem, šuvējiem, skatuves būvniekiem un, protams, Imantam Kalniņam!” teica režisors, piebilstot, ka lielu paldies saka arī savai sievai. 

Aktrise Lolita Cauka, kura izrādē atveido Ortu, saņēma balvu kā “Labākā aktrise otrā plāna lomā”, savukārt Jēkabs Reinis, kurš E. Seņkova iestudētajā izrādē atveido Uldi, saņēma balvu nominācijā “Gada debija jeb Jaunais skatuves mākslinieks”. “Jūtos ļoti priecīgs, laimīgs un pagodināts, ka man ir iespēja spēlēt šajā iestudējumā, un par to saku paldies režisoram, kolēģiem un, protams, Nacionālajam teātrim. Tā ir balva mums visiem,” pēc ceremonijas atzina jaunais aktieris.

“Pūt, vējiņi!” saņēma balvas arī par labāko scenogrāfiju, ko veidojusi scenogrāfe Monika Pormale, un labāko kustību mākslinieku darbu (šī balva tika horeogrāfiem Jānim Purviņam un Agatei Bankavai).

Kategorijā “Gada mazās formas izrāde” balva tika režisora Viestura Roziņa iestudētajai izrādei “Kliedzēji” Daugavpils teātrī. Tāpat kā citi laureāti, arī viņš teica paldies aktieriem un teātrim par iespēju iestudēt šo izrādi, kā arī tiem neredzīgajiem cilvēkiem, kuri dalījās ar saviem stāstiem, ļaujot aktieriem tos izspēlēt uz skatuves.

Kategorijā “Gada izrāde bērniem” uzvarēja režisora Dž. Dž. Džilindžera Liepājas teātrī iestudētā izrāde “Polianna”, bet par “Gada izrādi pusaudžiem” žūrija atzina režisora Valtera Sīļa Latvijas Nacionālajā teātrī iestudēto izrādi “Tikšanās vieta – Rīgas pilsētas II teātris”.

Šogad balvas “Par mūža ieguldījumu teātra mākslā” saņēma Valmieras Drāmas teātra aktieris Rihards Rudāks un Liepājas teātra aktieris Jānis Dreiblats. “Paldies gan tiem, kas gludina man ceļu, gan tiem, kas piemet sprunguļus ugunskurā, kurā mēs visi degam. Un atcerieties, ka aktieris ir sava laika spogulis,” pateicības runā pauda R. Rudāks.

“Gada aktrises” tituls šoreiz tika Dailes teātra aktrisei Ilze Ķuzulei-Skrastiņai par Solanžas lomu izrādē “Kalpones”, par Abigailas Viljamsas lomu izrādē “Salemas raganas” un par Lulū lomu izrādē “Lulū”. “Mūsu teātri pašreiz apvij dažādas dīvainas vibrācijas. Jā, iespējams, ka pašreiz ir krīze, bet tas nozīmē, ka jau tuvākajā laikā viss mainīsies uz labu, jo mūsu teātra galvenais trumpis ir lieliskais aktieru kolektīvs,” saņemot balvu, teica aktrise. “Gada aktiera” titulu ieguva Valmieras teātra aktieris Mārtiņš Meiers par Hamleta lomu Indras Rogas iestudētajā izrādē “Hamlets”. “Esmu pateicīgs gan skatītājiem, gan žūrijai, gan kritiķiem, jo mums visiem šajā laikā ir ļoti nepieciešama kritiskā domāšana,” pauda aktieris.

Kategorijā “Gada aktieris otrā plāna lomā” balvu saņēma JRT aktieris Vilis Daudziņš par Bosa Finlija lomu izrādē “Jaunības putns ar saldo balsi”, kā arī par lomām izrādē “Latviešu laupītāji” un izrādē “Vēstures izpētes komisija”.

Kategorijā “Gada debija vai jaunie skatuves mākslinieki” balvu saņēma jaunais režisors Klāvs Mellis par izrādes “Mārtins Īdens” un izrādes “Himna” režiju.

Balvu kategorijā “Gada kostīmu vai grima mākslinieks” saņēma tērpu māksliniece Kristīne Pasternaka par kostīmiem izrādēm “Mana skaistā lēdija” (M. Čehova Rīgas Krievu teātris) un “Pajaci” (Latvijas Nacionālā opera un balets). “Jūtos ļoti pārsteigta un priecīga,” māksliniece lakoniski atzina.

 “Gada gaismu mākslinieka” lauri tika Oskaram Pauliņam par darbu vairākos teātros, bet nominācijā “Gada video mākslinieks” uzvarēja  Krišs Salmanis, Toms Zeļģis, Linda Ģībiete par darbu pie Latvijas Nacionālā teātra izrādes “Ceļojums uz Ziemeļiem”.

Balvu “Gada muzikālās partitūras autors” saņēma komponists Jēkabs Nīmanis.

Kategorijā “Gada sasniegums oriģināldramaturģijā” teksts, luga vai scenārijs, izvirzīts kopā ar Laikmetīgo lugu autoru, scenāristu un dramaturgu apvienību) uzvarēja  Artūrs Dīcis - “Randiņš ar 50 gramiem balzama” (“Viņi melo labāk”, Pannas teātris)

Savukārt Žūrijas specbalva tika Valmieras Vasaras teātra festivālam – par radošu un novatorisku pieeju teātra integrēšanā Valmieras pilsētvidē.

Bērnu un jauniešu žūrijas specbalvas tika pasniegtas izrādei “Planēta Nr. 85”, ko Dailes teātrī iestudējis režisors Dmitrijs Petrenko (izrāde bērniem) un izrādei “Pavasaris” (teātra trupa “KVADRIFRONS”, režisore Alisja Goigelina; izrāde tapusi Valmieras vasaras teātra festivāla ietvaros).

Šogad žūrijas komisijā darbojās teātra kritiķe Ieva Rodiņa, teātra kritiķe Maija Svarinska, teātra kritiķis Normunds Akots, teātra kritiķis Atis Rozentāls, kā arī žurnālists un dramaturgs Uģis Segliņš.

“Spēlmaņu nakti” rīko Latvijas Teātra darbinieku savienība.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.