Menu
 

Muzikālajā izrādē "Leģendas dzimšana" skanēs īpašs Raimonda Paula dziesmas pirmatskaņojums

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto – Ronalds Šulcs un publicitātes Foto – Ronalds Šulcs un publicitātes

Muzikālajā izrādē “Leģendas dzimšana”, kas stāstīs par Maestro Raimonda Paula jaunību un kuras pirmizrāde paredzēta 8.decembrī, gaidāms kāds īpašs notikums – dziesmas “Melodijas sirds” pirmatskaņojums, kas kļūs par izrādes kulmināciju.

“Šis nebūs retro vai džeza  koncerts, bet gan izrāde, kurā skanēs visdažādāko žanru dziesmas. Koncepcijas pamatā ir fakts, ka Raimonda Paula muzikālās saknes sniedzas Eiropas un Amerikas mūzikā, ko šodien saucam par “džeza standartu”, tās  ir īpaši skaistas melodijas, kas ļaujas improvizācijai,” pastāstīja izrādes producente Laila Ilze Purmaliete.  

Savulaik arī dzejnieks un R. Paula draugs Jānis Peters ir teicis: “Uzskatu, ka tieši džezs, šis nervozais, apgarotais ritms ar iekšējām kaislībām, šī amerikāniskā mūzika ir pamatā visām labākajām Raimonda Paula dziesmām – arī kora mūzikai un liriskajām balādēm. Raimonds Pauls ir sācies ar džezu un džezs joprojām apasiņo komponista sirdi un smadzenes. Džezs ir Maestro jaunība, no tā viņš ir nācis. Tā ir viņa izteka.”

Izrādē vizuāli tiks savienota Raimonda Paula mūzika ar izcilā austriešu gleznotāja Gustava Klimta gleznu motīviem, kuros arī ir augsta meistarība, spožums, radošā brīvība, īpašais ritms, tālab skatuves noformējumā izrādes veidotāji izmantos G. Klimta gleznas “Dzīvības koks” reprodukciju, kas simboliski attēlos melodijas spēju dzīvot un attīstīties improvizācijā.

Paverot topošā iestudējuma priekškara maliņu, horeogrāfs un mākslinieciskais vadītājs Jānis Putniņš atklāj: “Izrādē mēs pievērsīsimies Maestro radošajam periodam no 1956. līdz  1968.gadam jeb no pirmās dziesmas līdz pirmajai uzvarai “Mikrofona” aptaujā ar “Mežrozīti”. Izrādē skanēs arī tā laika pasaules hīti, ko savulaik dziedāja mūsu mākslinieki: “My way”, “Bessame mucho”, “Stambula nav Konstantinopole” u.c. Maestro tās spēlēja restorānos un ballītēs, kas patiesībā bija īsti augsta līmeņa  koncerti.

Izrādē uz skatuves vienlaikus atradīsies it kā divi Maestro tēli: viens visu laiku pie klavierēm (Anatolijs Livča), otrs – Dailes teātra aktieris Gints Andžāns, kurš dažbrīd iejutīsies R.Paula tēlā, stāstos par sevi un mūziku un jokojot Paulam raksturīgajā stilā. Izrādes veidošanā izmantotas gan intervijas ar R.Paulu, gan arī par viņu sarakstītās grāmatas. Dažbrīd aktieris būs radio balss, kas komentēs un pieteiks, dažbrīd – mūzikas kritiķis, dažbrīd – viens no mūziķiem vai restorāna apmeklētājiem.”

Izrādē piedalās aktieris Gints Andžāns un dziedātāji  Kristīne Prauliņa, Ieva Sutugova, Juris Jope, Arta Jēkabsone, Aija Vītoliņa, Līga Kupča,  Jēkabs Ludvigs Kalmanis, Kristaps Kiršteins, Artūrs Biķernieks, kā arī mūziķi  Anatolijs Livča, Indriķis Veitners, Viktors Veličko, Mareks Logins. 

Radošā komanda: horeogrāfs un mākslinieciskais vadītājs – Jānis Putniņš, tērpu māksliniece – Ilze Kaša, idejas, libreta un tekstu autore – Elizabete Trumpe, skatuves dizaina veidotāja – Māra Ulme. Producente – Laila Ilze Purmaliete

Izrādes “Leģendas dzimšana” notiks: 8.decembrī VEF Kultūras pilī, 10.decembrī Liepājas OC Rožu zālē, 17.decembrī  Jelgavas kultūras namā, 29.decembrī Limbažu kultūras namā un citur Latvijā. Biļetes – “Biļešu paradīzes” kasēs un internetā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.