Menu
 

Sākas biļešu iepriekšpārdošana uz Viestura Kairiša jauno filmu "Piļsāta pi upis"

  • Autors:  LETA
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

No trešdienas sākas biļešu iepriekšpārdošana uz režisora Viestura Kairiša jauno filmu "Piļsāta pi upis" jeb "Pilsēta pie upes", kas pirmizrādi piedzīvos 11.janvārī Krāslavā un 15.janvārī Rīgā, informēja Nacionālā Kino centra vecākā referente nozares informācijas jautājumos Kristīne Matīsa.

Pagājušā nedēļā studijā Prāgā notika noslēdzošie darbi pie filmas skaņas un attēla, bet patlaban pilnībā pabeigta trīs gadus ilgā filmas "Piļsāta pi upis" tapšana.

Filma "Piļsāta pi upis" ir attiecību stāsts uz pagājušā gadsimta trīsdesmito un četrdesmito gadu vēsturisko pārmaiņu fona. Filmā atspoguļoti vēsturiskie notikumi, kas sekoja cits citam - Ulmaņlaikus nomainīja padomju okupācija, tad nāca nacistu režīms. Šajā laika posmā notika arī deportācijas un holokausts.

Kā uzsvēra Matīsa, neskatoties uz dramatisko un haotisko vēsturisko situāciju, filmai ir dzīvi apliecinoša intonācija. Romantiskās attiecību figūras pamatā ir mīlas trīsstūris starp daiļkrāsotāju Ansi un viņa sievietēm. Anša iecerētā ir ebreju meitene Zisla, taču jaunās sievietes tēvs liek mīlai šķēršļus. Sagadās tā, ka šajā laikā Anša dzīvē uzrodas arī glītā latviete Naiga. Starp trīs varām, kas sabradā Anša pilsētu, un divām sievietēm, kuras plosa viņa sirdi, iespējama tikai viena izvēle, filmas sižetu ieskicēja Matīsa.

Lai radītu pēc iespējas autentiskāku vēsturisko atmosfēru, filmā būs dzirdamas vairākas valodas - latviešu, krievu, vācu un jidišs. Filmas pamatvaloda būs latgaliešu, un šiem tekstiem paredzēti titri latviešu valodā. Latgale ir arī filmas notikumu galvenā norises vieta, filmēšana notika vietās, kur saglabājusies senā arhitektūra - Krāslavā, Ludzā, Rēzeknē, Varakļānos, Daugavpilī un Subatē.

"Filmas pirmā pirmizrāde notiks 11.janvārī Krāslavā, un tas ir loģiski, jo ar šo notikumu mēs gribam izrādīt pateicību gan krāslaviešiem, gan citiem latgaliešiem par lielo palīdzību filmas tapšanā," pavēstīja filmas producents Guntis Trekteris.

Anša lomu filmā spēlē Dāvis Suharevskis, kuram šī ir pirmā kino loma. Citās nozīmīgās lomās varēs redzēt Agnesi Cīruli, Gundaru Āboliņu, lietuviešu aktieri Jozu Budraiti un čehu aktrisi Brigitu Cmuntovu.

Kairišs filmu veidoja kopā ar saviem ilggadējiem radošajiem partneriem - mākslinieci Ievu Jurjāni un operatoru Gintu Bērziņu. 

Filma uz ekrāniem Latvijas kinoteātros nonāks, sākot no 17.janvāra.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.