Menu
 

UNESCO vērtēs Rīgas balles iekļaušanu pasaules nemateriālā kultūras mantojuma sarakstā

  • Autors:  Apriņķis.lv
Publicitātes foto Publicitātes foto

10.oktobrī Latvijas galvaspilsētā norisināsies grandiozs nacionāla līmeņa kultūras pasākums – Rīgas balle. Melngalvju nams vērs savas durvis viesiem, lai vienu vakaru ļautu tiem iegremdēties klasiskas XVIII–XIX gs. Eiropas balles atmosfērā. Šogad ar Rīgas balli saistās divi svarīgi notikumi: pasākums svin savu piecu gadu jubileju un tiek izskatīts pieteikums par tā iekļaušanu UNESCO nemateriālā kultūras mantojuma sarakstā, informē pasākuma organizatori.


“Mēs priecājamies paziņot, ka esam iesnieguši dokumentus, lai Rīgas balli iekļautu Latvijas nemateriālā kultūras mantojuma un UNESCO pasaules nemateriālā kultūras mantojuma sarakstā. Balles iekļaušana valsts svarīgākā nemateriālā kultūras mantojuma sarakstā būtu mums patiesa atzinība un laba dāvana jubilejā! Šogad Rīgas balle notiks oktobrī, un debitantu atlase jau norit pilnā sparā. Sabiedrisko ierobežojumu laikā mēs turpinājām aktīvi strādāt pie pasākuma organizēšanas, jo mūsu mērķis ir dāvināt rīdziniekiem un galvaspilsētas viesiem iespējami vairāk pozitīvu emociju šajā sarežģītajā laikā. Tāpat vēlamies uzsvērt, ka pasākums atbildīs visaugstākajiem veselības drošības standartiem, kas ir īpaši svarīgi Covid-19 laikā. Mūsu viesi ir mūsu prioritāte, tādēļ darīsim visu iespējamo, lai pasākuma laikā viņi justos drošībā,” pastāstīja dziedātāja un Rīgas balles patronese Natālija Tumševica-Ērgle.

Pasākuma organizatori ir pārliecināti, ka Rīgas balles iekļaušana Latvijas un UNESCO nemateriālās kultūras mantojuma sarakstā ne tikai palīdzēs palielināt pasākuma atpazīstamību, bet arī piesaistīs valstij daudz tūristu no Rietumeiropas.

UNESCO pasaules nemateriālā kultūras mantojuma sarakstā ir iekļauts vairāk nekā tūkstotis objektu, tostarp arī slavenās Vīnes balles. Latviju sarakstā pārstāv Dziesmu un deju svētki, kā arī suitu kultūrtelpa. Latvijas nacionālajā sarakstā ir iekļautas 19 nemateriālās kultūras vērtības, kas ir svarīgas un saglabājamas nākamajām paaudzēm.

Rīgas balles misija ir atbalstīt Latvijas kultūru un saglabāt nacionālās tradīcijas, kā arī sniegt materiālu palīdzību jaunajiem talantīgiem muzikantiem un popularizēt klasiskos mākslas veidus. Rīgas balle ir kā radīta, lai pārstāvētu Latviju kultūras jomā visā pasaulē un motivētu vietējos talantus turpināt radošo izaugsmi dzimtajā valstī, skaidro pasākuma rīkotāji.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.