Menu
 

Operdziedātāja Inese Galante gribētu dzīvot renesanses laikā Apriņķis.lv

  • Autors:  "Kodols"
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

12.septembrī Lielajā ģildē uzstāsies pasaulslavenā operas dīva, Triju Zvaigžņu ordeņa kavaliere Inese Galante. “Ineses Galantes fonda” jaunais projekts “Viva Latvija!” ir iecerēts kā īpašu, līdz šim nebijušu pasākumu sērija. Proti, tie vienlaikus būs koncerti, sarunas ar skatītājiem un meistarklases, kuru laikā slaveni mūziķi un izpildītāji atklās savas profesionālās meistarības noslēpumus un atbildēs uz klausītāju jautājumiem. Latvijas koncertdzīvē šāds formāts ir unikāls.

Koncertā dziedātāja izpildīs vairākas skatītāju iemīļotas kompozīcijas, tostarp leģendāro “Summertime”. Tāpat klausītāji dzirdēs ārijas un mīlas duetus no slavenām operām. Tos Inese Galante dziedās kopā ar talantīgiem jaunajiem izpildītājiem – Latvijas Nacionālās operas solistu tenoru Artjomu Safronovu un baritonu Daniilu Kuzminu. Abi dziedātāji ir konkursa “Ineses Galantes talanti” uzvarētāji. Koncertā piedalīsies arī citi šā konkursa laureāti.

Kas ir ekstrēmākais, ko dzīvē esat darījusi?
Reiz, pirms daudziem gadiem, atpūtos pie Adrijas jūras un ārkārtīgi apdegu saulē. Man bija plūmju krāsas peldkostīms, un kāda garām ejoša kundze pat aizrādīja, sak, kā man nav kauna sauļoties kailai. Izrādījās, ka esmu tik ļoti apdegusi, ka ādas krāsa nebija atšķirama no peldkostīma krāsas.

Viens no aizkustinošākajiem brīžiem dzīvē?
Kad mans mazdēls Laurents sāka interesēties par mūziku un sacerēt man veltītus skaņdarbus. Iedvesmojoties no Bēthovena “Mēnesnīcas sonātes”, uzrakstīja “Rīta sonāti” un “Dienas sonāti”. Pārsteidzoši, ja tāds mazs, sešus gadus vecs cilvēkbērns interesējas par tik nopietnām lietām.

Kas jūs iedvesmo darbam?
Jauni un talantīgi cilvēki. Iedvesmo darbam, jauniem projektiem, uzlādē ar enerģiju.

Jūsu veselīgie ieradumi?
Ingvers, citrons, medus. Tas ir vislabākais un gardākais līdzeklis, kas ļauj tikt galā ar iedomātām un citām slimībām.

Jūsu kaitīgie ieradumi?
Diemžēl ne vienmēr protu atteikt un savlaicīgi pateikt “nē”. Ar sirdi saprotu, ka negribu, bet mīlu cilvēkus, mīlu palīdzēt citiem, tādēļ atteikt ir grūti. Taču ir jāieklausās sevī. Turpinu to apgūt, un nu jau izdodas labāk.

Vērtīgākā atziņa, ko esat guvusi dzīves laikā?
Laiks ārstē, ar gadiem viss pāriet un nostājas savās vietās. Ir lietas, kuras vienkārši ir jāpalaiž vaļā, jāatiet malā, nav jāskrien ar galvu sienā.

Grāmata vai filma, ko ieteiktu citiem?
Francijā tapušu filmu “Vārds”. Kādā ģimenē notiek karstas diskusijas par to, kādu vārdu dot jaundzimušam bērniņam. Tēma ir svarīga un interesanta – kā cilvēka vārds var ietekmēt viņa dzīvi.

Kādu mūziku klausāties?
Protams, Mariju Kallasu! Bet klausos arī no Stinga līdz pat latin music. Ļoti mīlu franču šansonus un franču mūziku vispār.

Iecienīta vieta, kur pusdienot?
Rīgā man patīk “Mio”. Diseldorfā esmu iecienījusi suši – šo pilsētu pat uzskata par Eiropas Tokiju.

Vieta un laiks, kurā gribētu dzīvot?
Renesanses laikā. Un ne tikai tādēļ, ka modē bija krāšņi tērpi, krinolīni, korsetes. Tolaik liela uzmanība tika pievērsta kultūrai, mūzikai, cilvēki daudz sarunājās. Nebija televizoru, cilvēki gāja uz koncertiem, aicināja cits citu ciemos, uz sarunām, pat divkaujām – tā bija dzīva saziņa, emocijas, kaislības. Šodien dzīvojam citādi – daudz intensīvāk, un tas ir jāņem vērā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.