Menu
 

Dailes teātrī šosezon būs skatāmi 11 jauniestudējumi

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - LETA un Jānis Deinats Foto - LETA un Jānis Deinats

Dailes teātris šogad svin simtgadi, jubilejas gadā skatītājiem piedāvājot 11 jauniestudējumus. Kā centrālais notikums iecerēta teātra dibinātājam Eduardam Smiļģim veltītā izrāde “Smiļģis”. Sezonu  teātris uzsāks ar angļu rakstnieka Roberta Aika darba “Ārsts” iestudējumu Gata Šmita režijā, kura pirmizrāde paredzēta 18.septembrī, informēja Dailes teātrī.

Par sezonas jaunumiem un plāniem trešdien informēja Dailes teātra direktors Juris Žagars un mākslinieciskais direktors Viesturs Karišs. Mediju pasākumā piedalījās arī sezonas pirmā jauniestudējuma “Ārsts” režisors Gatis Šmits, kā arī aktieri Vita Vārpiņa un Kārlis Arnolds Avots.

Dailes teātra simtgades sezona tiks atzīmēta visa gada garumā ar dažādiem mākslas notikumiem, bet svinību kulminācija paredzēta 2021. gada novembrī – jubilejas gada noslēgumā. Tad notiks koncerts “Dailes oratorija” un gaismas un mūzikas performance, kas būs vērojama no ēkas ārpuses.

“Jau šī gada novembrī skatītājiem piedāvāsim Dailes teātra dibinātājam, režisoram Eduardam Smiļģim veltīto izrādi “Smiļģis”. Tāpat īpaši šai jubilejai sadarbībā ar maestro Raimondu Paulu ir ierakstīts un tiks izdots instrumentālās mūzikas albums, kurā iekļauta maestro Dailes teātrim komponētā mūzika,” stāstīja Dailes teātra direktors Juris Žagars.

Teātra jaunā simtgade ir sākusies arī ar vērienīgiem remonta un labiekārtošanas darbiem ēkā un tās apkārtnē. “Šis ir jaunas simtgades sākums teātrim, un tas nāk ar pārmaiņām: sakārtota tiek ne tikai ēka, iegūstot modernu siltumizolāciju, bet arī tiek uzlabots tehniskais nodrošinājums un remontētas telpas,” skaidroja Juris Žagars. “Tāpat esam veikuši korekcijas personālsastāvā. Cerams, ka visas šīs pārmaiņas ir padarījušas teātri ekonomiski efektīgāku. Bet pats galvenais – mums ir lielisks nākamās sezonas repertuārs, kurā, mūsuprāt, ideālā balansā būs moderna dramaturģija un klasika, kvalitatīva komēdija un nopietna drāma Latvijas un ārvalstu režisoru interpretācijā.

Lielajā zālē plānotas sešas pirmizrādes. Roberta Aika darba iestudējumam “Ārsts” ar Vitu Vārpiņu titullomā pirmizrāde paredzēta 18.septembrī. Dramaturģes Māras Zālītes Dailes teātra dibinātājam, režisoram Eduardam Smiļģim veltītā izrāde “Smiļģis” mākslinieciskā direktora Viestura Kairiša režijā pirmizrādi pieredzēs 20.novembrī.

17.decembrī paredzēta aktrises Rēzijas Kalniņas jubilejas koncerta pirmizrāde Dāvja Sīmaņa režijā. Nākamo jauniestudējumu veidos arī režisors Intars Rešetins – tā būs komēdija “Totāla izgāšanās” pēc Henrija Luisa, Džonatana Šēra un Henrija Šīlda lugas motīviem. Eižena Jonesko absurda komēdijas “Degunradži” iestudējums Eiropā pazīstamās ungāru režisores Ildiko Gasparas vadībā pirmizrādi piedzīvos 19.martā. 

Sezonu teātris noslēgs ar Rūdolfa Blaumaņa “Skroderdienām Silmačos” Justīnes Kļavas svaigā un mūsdienīgā dramatizējuma versijā, kurai jaunu muzikālo ietvaru komponē maestro Raimonds Pauls. Pirmizrāde plānota 2021. gada 21. maijā.

Pirmā pirmizrāde Mazajā zālē notiks 9. oktobrī. Tas būs godalgotā britu dramaturga Dankana Makmillana lugas “Monstrs” iestudējums Dmitrija Petrenko režijā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.