Menu
 

Latvijas Nacionālais vēstures muzejs atzīmēs simtgadi valsts muzeja statusā

  • Autors:  Apriņķis.lv
Latviešu muzeja plakāts. 1906. gads. Mākslinieks Ansis Cīrulis Latviešu muzeja plakāts. 1906. gads. Mākslinieks Ansis Cīrulis

Latvijas Nacionālais vēstures muzejs, atzīmējot simtgadi valsts muzeja statusā, 2020. gada rudens sezonā pievērsīsies muzeja vēstures, šodienas uzdevumu un nākotnes mērķu popularizēšanai un skaidrošanai. Kā pavēstīja muzeja direktora vietnieks zinātniskajā darbā Toms Ķikuts, galvenie muzeja jubilejas pasākumi norisināsies septembrī.

15.septembrī Rīgas pilī notiks starptautiska konference “Ar skatu rītdienā. Nacionālo muzeju misija un nākotnes izaicinājumi Baltijas jūras reģionā”, savukārt LNVM pagaidu ekspozīciju telpās Brīvības bulvārī 32 tiks atklāta izstāde “Tuvplāni. Kā darbojas Latvijas Nacionālais vēstures muzejs?”. Konferencē gan klātienē, gan attālināti piedalīsies Latvijas, Somijas, Igaunijas, Lietuvas un Polijas muzeju profesionāļi, kuri iezīmēs nacionālo muzeju izaicinājumus un ar attīstības projektiem saistīto pieredzi.

Izstādē “Tuvplāni” varēs iepazīt spilgtas muzeja vēstures epizodes un izzināt LNVM darbību šodien. Septembra izskaņā interesentiem būs arī ekskluzīva iespēja ieskatīties muzeja darba “aizkulisēs” – doties ekskursijā uz darba telpām un krājuma glabātavām jaunuzceltajā muzeju krātuvē Pulka ielā 8 Pārdaugavā. Pasākumu programma izstādē “Tuvplāni” turpināsies līdz decembrim, lekcijās, ekskursijās un nodarbībās piedāvājot izzināt, kas ir Latvijas Nacionālais vēstures muzejs.

T.Ķikuts atzīmēja, ka 2019.-2020. gadā LNVM atzīmē dubultjubileju – pērn apritēja 150 gadi kopš muzeja kolekcijas pirmsākuma, kas saistīts ar 1869. gadā dibināto Rīgas Latviešu biedrības Zinību komisiju. Savukārt 2020. gadā LNVM piepulcējas Latvijas nacionālo kultūras institūciju simtgades jubileju plejādei, jo 1920. gada sākumā Rīgas Latviešu biedrības Latviešu muzejs kļuva par valsts muzeju Izglītības ministrijas pārziņā. Sākotnēji tas darbojās kā Latvijas Etnogrāfiskais muzejs, no 1924. gada – kā Valsts Vēsturiskais muzejs ar misiju “vākt, glabāt, izstādīt un popularizēt dažādas senatnes, kā arī jaunāko laiku kulturālās vērtības, kurām ir nozīme Latvijas vēsturē”.

Līdz 30. gadu beigām Valsts Vēsturiskais muzejs bija kļuvis par lielāko Latvijas vēstures liecību glabātāju ar filiālēm Cēsīs, Jelgavā, Rundālē un Daugavpilī. Padomju okupācijas laikā, manevrējot starp iepriekš savāktā mantojuma saglabāšanu un padomju ideoloģijas spiedienu pievērsties propagandai, muzejs galvenajos vilcienos spēja saglabāt tā iepriekšējo struktūru. Kopš 2005. gada muzeja nosaukums ir Latvijas Nacionālais vēstures muzejs, un tas ir lielākais lietiskā kultūras mantojuma glabātājs Latvijā.

Pašlaik lielākais muzeja attīstības projekts ir Rīgas pils kastelas daļas rekonstrukcija; tās dienvidu korpusā uzsāktie būvdarbi ļauj cerēt, ka tuvākajos gados ekspozīcijas pagaidu telpās Brīvības bulvārī 32 būs iespējams aizvietot ar jaunu un mūsdienīga nacionālā muzeja statusam atbilstošu piedāvājumu atjaunotā Rīgas pilī.

Ielūgums uz Valsts Vēsturiskā muzeja jaunās ekspozīcijas atklāšanu. 1928. gads.
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.