Menu
 

Nacionālajā teātrī iestudēts jaunā pašmāju dramaturga Artūra Jankovska darbs "Oligarhs"

  • Autors:  LETA
Ilustrācija - facebook.com/teatris Ilustrācija - facebook.com/teatris

Latvijas Nacionālajā teātrī iestudēts Lugu ideju makšķerēšanas konkursa otrās vietas ieguvēja Artūra Jankovska darbs "Oligarhs", kas pirmizrādi piedzīvos 24.septembra plkst.18.30.

Kā informēja teātra pārstāve Lolita Grāvīte, jaunā dramaturga pamatnodarbošanās neesot saistīta ar teātri, tomēr viņa lugas ideja uzrunāja teātra žūrijas komisiju desmit cilvēku sastāvā.

Pabeigtā luga vēsta par Oskara Kaktiņa vēlmi izglābt Latviju, nogalinot uzņēmēju Aināru Krūmiņu. Lai īstenotu plānu, Oskars nogaida izdevīgu brīdi kādas biroju ēkas liftā, tomēr arī pats uzņēmējs "nav ar pliku roku ņemams", lugas sižetus pārstāstīja Grāvīte, piebilstot, ka luga ir par sodīšanu, piedošanu un telpu starp šiem jēdzieniem.

Režisors Toms Treinis akcentēja, ka radošās komandas interpretācijā šis ir stāsts par 21.gadsimta cilvēku, kurš tic, ka, atbrīvojot Latviju no vismaz viena oligarha, viņš kļūs par varoni. Režisora ieskatā, darbs ir par naiviem ideāliem, ticību labākai sistēmai un Latvijai.

"Varonis mūsu stāstā nebūs gluži visu spējīgs un varošs, bet cilvēks, kurš ne ar ko neizceļas un gluži vienkārši šķietami dara savu darbu, bet klusībā sapņo kļūt par "kaut ko". Man arī pašam bija svarīgi caur šo darbu meklēt jauna cilvēka vietu pasaulē - kur manas domas un biogrāfija sakrīt ar galvenā varoņa skatpunktu un kur mēs esam līdzīgi," uzsvēra Treinis.

LETA jau rakstīja, ka pagājušajā gadā Nacionālā teātra lugu ideju "makšķerēšanas" konkursā uzvarēja Lindas Rudenes lugas "Riests" ideja. Žūrija piešķīra Rudenes lugas idejai pirmo vietu un 800 eiro naudas balvu.

Savukārt otrā vieta un 300 eiro piešķirti Jankovska lugas "Oligarhs" idejai. Savukārt trešajā vietā ierindota Artūra Dīča lugas "Ādams un Ieva" ideja, kas saņēma 300 eiro naudas balvu.

Nacionālais teātris rīkoja ideju "makšķerēšanas" konkursu, meklējot jaunus ceļus, kā teātrim piesaistīt autorus, kas vēlas rakstīt lugas par Latvijas cilvēkiem un notikumiem, papildinot teātra repertuāru ar kvalitatīvas jaunās dramaturģijas piedāvājumu, aģentūru LETA iepriekš informēja teātrī.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.