Menu
 

JRT izsludina jauniestudējumu ideju konkursu jaunajiem režisoriem

  • Autors:  LETA
Ilustrācija - facebook.com/jaunais.rigasteatris Ilustrācija - facebook.com/jaunais.rigasteatris

Latvijas un ārvalstu jaunie režisori ar savām jauniestudējumu idejām aicināti piedalīties Jaunā Rīgas teātra (JRT) izsludinātajā projektu konkursā "JRT 2.0", informēja teātra pārstāve Inga Liepiņa.

Viņa norādīja, ka 2022.gada rudenī tiek plānota JRT atgriešanās teātra vēsturiskajās telpās Lāčplēša ielā 25. Pēc renovācijas teātra rīcībā būs trīs teātra zāles, proti, Lielā zāle un divas mazākas - ar 300 un 100 skatītāju vietām. Paredzēts, ka JRT iestudēs vairāk jaunu izrāžu sezonā nekā līdz šim. Arī JRT aktieru trupa skaitliski tiks papildināta ar Latvijas Kultūras akadēmijas JRT kursa studentiem, un teātrim būs vajadzīgi arī jauni režisori.

Projektu konkursā var piedalīties Latvijas un ārvalstu jaunie režisori ar savām jauniestudējumu idejām. Pieci labākie priekšlikumi tiks realizēti JRT paspārnē nākamās sezonas gaitā un, atgriežoties Lāčplēša ielas mājā, jauniestudējumi tiks izrādīti atsevišķā teātra festivālā ar nosaukumu "JRT 2.0".

Liepiņa skaidroja, ka līdz 2021.gada 30.maijam režisoriem ir jāiesniedz izrādes teksts, detalizēts jauniestudējuma idejas apraksts un vizuālais koncepts - dekorāciju, kostīmu skices un zīmējumi. Tāpat jānorāda vēlamais aktieru sastāvs, kurā iesaistīti ne vairāk kā pieci aktieri. Izrādē drīkst piedalīties tikai un vienīgi JRT aktieri, ieskaitot JRT studentus.

Konkurss paredz, ka izrādes producēšanas izmaksām jāiekļaujas JRT piedāvātajā budžetā, kas tiks izziņots atsevišķi. Savukārt izrādes iestudējuma periods nedrīkst pārsniegt deviņas nedēļas. Izrādei jābūt paredzētai JRT Mazajai zālei, kurā ir 100 vietas, vai Jaunajai zālei, kurā ir 300 vietas, abas skatuves kā "Black Box" jeb "Melnā kaste".

JRT pārstāve atzīmēja, ka kopā ar jauniestudējuma projektu režisoriem jāiesniedz arī vismaz viena video versija kādam no šī režisora iepriekšējiem darbiem. Konkurss ir starptautisks un izrādes režisoram vai režisorei nav jābūt Latvijas pilsonībai vai jāzina latviešu valoda. Liepiņa arīdzan piebilda, ka izrādes režisoram vai režisorei jābūt jauniem, "lai gan pasē neviens neskatīsies".

Pieci labākie priekšlikumi tiks realizēti un producēti kā JRT jauniestudējumi. Tie tiks izrādīti teātra festivālā "JRT 2.0", atklājot jauno JRT ēku, un paliks JRT repertuārā arī turpmāk. Galvenā projektu konkursa "JRT 2.0" balva ir iespēja iestudēt izrādi uz JRT Lielās skatuves.

Konkursa jauniestudējumu atlases žūrijas komisijā būs JRT mākslinieciskais vadītājs Alvis Hermanis, JRT literārās daļas vadītāja Margarita Zieda, JRT aktieris Kaspars Znotiņš, JRT students Gerds Lapoška, JRT studente Agate Krista un JRT valdes locekle Gundega Palma.

Savukārt konkursa "JRT 2.0" uzvarētāju noteiks starptautiska žūrija, kuras sastāvs tiks paziņots nedēļu pirms festivāla "JRT 2.0" atklāšanas. 

Projekta priekšlikumi jāsūta JRT ārējo sakaru daļas vadītājai Elīnai Adamaitei uz e-pasta adresi "Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.".

JRT mākslinieciskais vadītājs kopš 1997.gada ir režisors Alvis Hermanis. Teātris šobrīd uzturas pagaidu telpās Miera ielā 58a pretī Dzemdību namam, kamēr vēsturiskā ēka Lāčplēša ielā nodota rekonstrukcijai.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.