Menu
 

Māksliniece Elīna Titāne: Cilvēkam, neskatoties uz apstākļiem, jāsaglabā sava cilvēcība Apriņķis.lv

  • Autors:  "Kodols"
Foto - no privātā arhīva Foto - no privātā arhīva

Līdz 7. februārim Rīgas Porcelāna muzejs piedāvā skatlogos apskatīt porcelāna mākslas darbus – Elīnas Titānes darbu ekspozīciju “Piedzīvojums” un 33 autoru darbus no 14. starptautiskās mazo formu porcelāna izstādes “Asimetriskas kustības”.

Starptautisko mazo formu porcelāna izstāžu tradīcija Rīgas pašvaldības kultūras iestāžu apvienības Rīgas Porcelāna muzejā aizsākās 2006. gadā, šogad izstādei tika izvēlēta tēma “Asimetriskas kustības”, reaģējot uz pretrunīgajām norisēm pasaulē. Asimetrija kā koncepts ietver sevī ne vien pretmetu, bet ir arī sava veida skaistuma pamats, jo dabā taisnas līnijas nepastāv un katrai lietai ir unikāla forma. Dalībai izstādē konkursa kārtībā tika izvēlēti 33 autoru darbi no šādām valstīm: Anglijas, Brazīlijas, Bulgārijas, Čehijas, Čīles, Dānijas, Igaunijas, Japānas, Krievijas, Latvijas, Lietuvas, Nīderlandes, Polijas, Spānijas, Turcijas un Vācijas.

Savukārt skatlogos pie muzeja ieejas skatāma mākslinieces Elīnas Titānes darbu ekspozīcija “Piedzīvojums”. Darbi veidoti pēdējā gada laikā, un darba procesā māksliniece kombinējusi jau sev zināmus materiāltehniskos paņēmienus ar dažādiem jauniem, eksperimentāliem, apvienojot materiāla īpašības ar intuitīvas apjausmas tēliem.

Kas ir ekstrēmākais, ko dzīvē esat darījusi?
Ja nedaudz ar humoru, tad ekstrēmākais ir tieši savas dzīves saistīšana ar mākslu.

Viens no aizkustinošākajiem brīžiem dzīvē…
Šādi mirkļi ir laiku pa laikam, tie piepilda dzīvi, bet nav instrumentu, ar kuriem izmērīt pakāpi. Patiesa, dziļa aizkustinājuma brīži ir līdzvērtīgi, nav salīdzināmi, mēs tos izjūtam, un ne vienmēr tie ir saistīti ar kādiem īpaši izceļamiem vai arēji nozīmīgiem faktoriem.

Kas jūs iedvesmo darbam?
Tas pats, kas iedvesmo, līdzsvaro un dod prieku dzīvei. Strādāšanai pirmām kārtām ir vajadzīga noskaņošanās, jo, darbu veidojot, iedvesma ne tikai izpaužas, bet arī rodas – tie ir saistīti procesi.

Kas ir jūsu veselīgie ieradumi?
Skriešana, peldēšana, pirts, veģetārisms.

Kas ir jūsu kaitīgie ieradumi?
Par maz miega.

Kāda ir vērtīgākā dzīves laikā gūtā atziņa?
Nofokusēt vērtīgāko vienas atziņas ietvaros ir teju neiespējami. Bet viennozīmīgi – cilvēkam, neskatoties uz apstākļiem, jāsaglabā sava cilvēcība. Attieksmē pret sevi un līdzcilvēkiem.

Grāmata vai filma, ko ieteiktu redzēt/izlasīt citiem.
Cenšos nedot universālus padomus vai ieteikumus. Attieksmes un uztveres skaistums ir dziļi individuāls.

Kādu mūziku klausāties?
Dažādu. Pēc noskaņas. Mācos ieklausīties arī klusumā.

Iecienīta vieta, kur pusdienot (ja nav ārkārtas stāvokļa).
Mājas.

Vieta un laiks, kurā gribētu dzīvot.
Šeit un tagad.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.