Menu
 

Operdziedātāja Inga Kalna pret visu, ieskaitot sevi, attiecas ar ironiju Apriņķis.lv

  • Autors:  "Kodols"
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Janvārī klajā nāca albums “Das Rosenband” – Ingas Kalnas pirmais soloalbums, kas būs plaši pieejams starptautiskajā tirgū. Albumā ieskaņota komponistu Riharda Štrausa, Jāņa Mediņa un Alfrēda Kalniņa dziesmu izlase no 2016. gadā godalgotas koncertprogrammas. Jau pirms izdošanas albumam uzmanību pievērsis populārais britu izdevums “The Guardian”, un tas saņēmis arī atzinīgu Eiropas mūzikas kritiķu vērtējumu.

Albuma ieraksts tapis kopā ar pianisti Diānu Ketleri Liepājas koncertzālē “Lielais dzintars”. Koncertprogramma pirmo reizi pie klausītājiem nonāca 2016. gadā, kad Inga Kalna un Diāna Ketlere “Rudens kamermūzikas festivālā” Dzintaru koncertzālē atskaņoja Riharda Štrausa un latviešu klasiķu Jāņa Mediņa un Alfrēda Kalniņa dziesmu izlasi. Par šo sniegumu mākslinieces ieguva “Lielo mūzikas balvu 2016” kategorijā “Izcils sniegums kamermūzikā”.

Inga Kalna izvēlēto koncertprogrammu raksturo kā “muzikālu jūgendstilu par mīlestības tēmu ar ārkārtīgi poētisku tēlainību. Štrausa mūzika ir gluži kā operteātra zāle ar vīna sarkaniem sēdekļiem, tumšsarkanu samta priekškaru un zeltītām bārkstīm – dāsna, samtaina, zeltīta, mirdzoša, bagāta un intelektuāla. Bet man ārkārtīgi patīk arī latviešu dižgaru Jāņa Mediņa un Alfrēda Kalniņa mūzika. Piemēram, saistībā ar Jāni Mediņu es uzreiz iedomājos jūgendstilu. Es redzu Alberta ielu, Rīgas jūgendstila arhitektūras mājas.”

Kas ir ekstrēmākais, ko dzīvē esat darījusi?
Dzemdības.

Viens no aizkustinošākajiem brīžiem dzīvē?
Operas uvertīras sākums. Man vienmēr nāk asaras.

Kas jūs iedvesmo darbam?
Dzīve. Mīlestība. Daba. Smaržas.

Jūsu veselīgie ieradumi?
Nepsihot un attiekties pret visu, ieskaitot sevi, ar ironiju.

Jūsu kaitīgie ieradumi?
Perfekcionisms

Vērtīgākā atziņa, ko dzīves laikā esat guvusi?  
Dzīvē gandrīz viss ir loterija.

Grāmata vai filma, ko ieteiktu citiem?  
Grāmata – Gabriela Garsijas Markesa romāns “Simts vientulības gadu”, filma – “Forests Gamps”.

Kādu mūziku klausāties?
Ļoti dažādu. No džeza leģendām – Ellas Ficdžeraldas, Bilijas Holidejas, Dīna Martina – līdz Raimondam Paulam. Ar stīgu kvartetiem, “Comedian Harmonists”, brāļiem Laiviniekiem un Vitniju Hjūstoni pa vidu.

Iecienīta vieta, kur pusdienot?
Visvairāk man patīk uzklāt galdu kādām sešpadsmit personām un pusdienot kopā ar draugiem manās mājās.

Vieta un laiks, kurā gribētu dzīvot?
Šeit un tagad.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.