Menu
 

Mežaparka Lielās estrādes apsaimniekošanai šogad papildus nepieciešami 1,7 miljoni eiro

  • Autors:  LETA
Foto - Staņislavs Kokšarovs Foto - Staņislavs Kokšarovs

Mežaparka Lielās estrādes apsaimniekošanai šogad papildus nepieciešami 1,7 miljonus eiro, izskanēja Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta komitejā.

LETA jau ziņoja, ka Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departaments piedāvā veidot vienotu Rīgas Ziemeļu kultūrtelpu, pievienojot VEF Kultūras pilij Mežaparka Lielo estrādi ar teritoriju un Kultūras pili "Ziemeļblāzma".

Kultūras iestāžu apvienošana ļaušot ietaupīt resursu, jo nebūšot nepieciešams veidot pilnīgi jaunu komandu. Galvenokārt būšot nepieciešams pieņemt darbā personālu, kas nodrošinās saimniecisko darbību.

Kopumā 14,5 jaunām amata vietām un ēkas uzturēšanai būtu nepieciešami papildus 290 644 eiro. Papildus aprīkojumam, gaismas, skaņas un video tehnikai, mēbelēm nepieciešami 1,4 miljoni eiro.

Līdz ar to kopumā šogad šiem mērķiem nepieciešami 1,7 miljoni eiro. Savukārt nākamajam gadam būšot nepieciešama dotācija aptuveni 447 200 eiro. Bet nākamajiem gadiem tā būšot vēl mazāka.

Lai laikus būtu iespējams sākt Mežaparka Lielās estrādes apsaimniekošanu, februārī domei jāpieņem lēmums par Ziemeļu kultūras telpas izveidi.

Martā būtu jāapstiprina iestādes budžets, jāatdala Mežaparka teritorija un estrādes ēka no SIA "Rīgas mežiem" un jāsāk pasākumu aprīkojuma un mēbeļu iepirkums.

Jaunās iestādes darbības uzsākšana paredzēta jūnijā.

Kā deputātus informēja departamenta pārstāvji, Rīgas Ziemeļu administratīvajā teritorijā atrodas trīs Rīgas pašvaldības kultūrvietas - VEF Kultūras pils, Mežaparka Lielā estrāde ar teritoriju un Kultūras pils "Ziemeļblāzma". 

Katrai no šīm vietām ir sava kultūrvēsturiskā, arhitektoniskā un saturiskā vērtība, kas kopumā veido vienotu vēsturisku stāstu no 20.gadsimta sākuma jūgendstila perioda līdz pat mūsdienām, cauri laikiem transformējoties un pārveidojoties, tomēr nemainīgi saglabājot katras kultūrvietas misiju un spēlējot nozīmīgu lomu Rīgas pilsētas tēla veidošanā starptautiskā vidē.

Lai Rīga iegūtu gan ekonomisku, gan stratēģisku pievienoto vērtību, īstenotu daudzveidīgu un pilsētai konceptuāli nozīmīgu un izdevīgu pasākumu kopumu, visefektīvāk kultūrvietas būtu apvienot vienā iestādē, norāda departamentā.

Tādējādi tiktu iegūta vienota struktūra un pārvaldības modelis, veidojot vienotu ekonomiskās darbības, apsaimniekošanas un māksliniecisko konceptu, vienoti koordinētu informācijas pieejamību, telpu un teritorijas rezervēšanas sistēmu un mārketinga stratēģiju, norāda departamentā.

Komitejas sēdē deputāti pauda bažas, ka vienotās kultūrtelpas izveides process ir sasteigts un nav pietiekami daudz laika izvērtēt visus aspektus. 

Ņemot vērā Mežaparka Lielās estrādes nozīmību, tika ierosināts veidot konsultatīvo padomi, kas varētu iesaistīties procesu koordinēšanā. 

Atsevišķi deputāti pauda konceptuālu atbalstu iecerei par vienotas Ziemeļu kultūrtelpas izveidi, taču tika nolemts šo diskusiju turpināt, iesaistot deputātus arī no citām komitejām.

Kā ziņots, šogad plānots pabeigt Mežaparka estrādes būvdarbus. Estrādes atjaunošana sākās 2016.gada 11.martā, kad Rīgas pašvaldība un Latvijas Nacionālais kultūras centrs parakstīja līgumu ar Jura Pogas un Austra Mailīša arhitektu birojiem par būvprojekta izstrādi.

Kopumā estrādes pārbūves izmaksas tiek lēstas nepilna 81 miljona eiro apmērā. Šogad noslēdzošos pārbūves darbus par 18,5 miljoniem eiro veiks AS "LNK Industries".

 
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.