Menu
 

Muzeji vēlas vērt durvis individuāliem apmeklētājiem

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Latvijas muzeji drīzumā cer vērt durvis individuāliem apmeklētājiem, trešdien pēc tikšanās ar kultūras ministru Nauri Puntuli (NA) un Kultūras ministrijas (KM) valsts sekretāra vietnieku Uldi Zariņu pavēstīja muzeju pārstāvji.

Latvijas Muzeju biedrības valdes locekle Elīna Vikmane pauda, ka muzeji ir gatavi un vēlas vērt durvis apmeklētājiem, bet gaida ekspertu lēmumu, kad to darīt būtu atbildīgi.

Pēc Vikmanes vārdiem, "muzeji nav nedrošākas publiskās telpas kā veikali vai skaistumkopšanas pakalpojumu sniegšanas vietas". Muzeju pārstāvji aicina tos skatīt kā palīgus spriedzes mazināšanai sabiedrībā, emocionāla balansa uzturēšanai cilvēku dzīvē, mierinājumam, atpūtai un iepriecinājumam.

Latvijas Muzeju biedrības valdes locekle uzskata, ka muzeju atvēršana mazinātu sociālo atstumtību, kuras risks arvien pieaugot, jo muzeji ir pieejami ikvienā reģionā, turklāt biļetēm ir zemākā cena kultūras un atpūtas sektorā, un liela daļa pieejama bez maksas, un ka ir liela daļa muzeju, kuriem pašu ienākumi ir būtiska izdzīvošanas sastāvdaļa.

Pēc tikšanās kultūras ministrs sacījis, ka viņam nākamajā nedēļā paredzēta tikšanās ar veselības ministru Danielu Pavļutu (AP), kur paredzēts pārrunāt iespējamos nākotnes scenārijus kultūras jomā.

Puntulis uzsvēris, ka muzeju izrādītā iniciatīva vērt durvis individuālajiem apmeklētājiem ir būtisks signāls, tomēr sabiedrībai jāapzinās, ka jebkuriem lēmumiem "ir jābūt kontekstuāliem, pārdomātiem, balstītiem uz epidemioloģisko situāciju un aktuālajām prognozēm".

Tāpat tikšanās laikā muzeju pārstāvji KM amatpersonas iepazīstināja ar Eiropas Muzeju organizāciju tīkla veikto pētījumu par Covid-19 izplatību muzejos, kas esot pierādījis, ka, nēsājot masku, muzejos esot vismazākais risks saslimt ar jauno koronavīrusu no pētījumā aptvertajām publiskajām vietām.

Kā ziņots, Puntulis nākamnedēļ aicinās valdību lemt par ierobežojumu mīkstināšanu kultūras nozarē.

Diskutējot par ierobežojumu mīkstināšanu tirdzniecības nozarē, Puntulis norādīja, ka viņš kā nozares ministrs nākamnedēļ piedāvās valdībai lemt par "drošākas kultūras" koncepta ieviešanu.

"Atšķirībā no tirdzniecības nozares, kultūras nozarē ir precīzi un pierādīti dati, ka šī nozare neveicina saslimstības izplatīšanos," izteicās ministrs.

Puntulis aģentūrai LETA sacīja, ka situācijā, kad mazina Covid-19 ierobežojumus un "ver vaļā iespējas" vienai nozarei, ir jārēķinās, ka ar līdzīgiem lūgumiem un prasībām nāks klajā arī citas nozares, tostarp kultūras nozare, kuras darbība ir pilnībā apturēta jau kopš novembra.

Ņemot vērā augsto saslimstību ar Covid-19 un infekcijas trešā viļņa draudus, epidemiologi valdībai ir ieteikuši nesamazināt ierobežojumus, tomēr valdība ir lēmusi par pretimnākšanu skaistumkopšanas nozarei un mazajiem tirgotājiem.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.