Menu
 

Ķekavā noskaidroti karikatūru zīmēšanas konkursa "Pa-smejies" uzvarētāji

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - Ķekavas novadpētniecības muzejs Foto - Ķekavas novadpētniecības muzejs

No 2010.gada Ķekavas novadpētniecības muzejs organizē skolēnu karikatūru zīmēšanas konkursu "Pa-smejies!", kurā kā galvenā godalga tiek pasniegta Edgara Ozoliņa piemiņas balva katrā klašu grupā. Balvas dizainu izveidojis mākslinieks Armīns Ozoliņš, un tā atgādina E. Ozoliņa parakstu – loga rūtīs viņa iniciāļi ar gadaskaitļa pēdējiem diviem cipariem.

Muzeja pārstāve Melita Šaule informēja, ka konkursa tēma bija "Dižķibele – mājsēde", un tika iesūtīti 775 skolēnu uzzīmēti darbi (šarži, komiski vai karikatūras) no 106 Latvijas skolām. Galvenie vērtēšanas kritēriji bija uzzīmētā darba ideja, aktualitāte un oriģinalitāte. Žūrijas komisijai – karikatūristiem Z. Zaharānam, Dz. Melnim, G. Šļūkam, K. Auzenbergam un J. Bulikinai – bijis grūts uzdevums izvērtēt darbus lielās atsaucības dēļ.

1.-4.klašu grupā galvenā godalga pienācās Annai Dripei (Pamatskola "Rīdze"), godalga – Patrīcijai Rudzītei (Ķekavas Mākslas skola) un atzinība – Maksima, Funtikovam (Salaspils Mākslas un mūzikas skola). 5.-7. klašu grupā galveno godalgu ieguva Jānis Ģirnis(Dobeles 1.vidusskola), godalgu – Beāte Apšeniece (Ķekavas Mākslas skola) un azinību – Liāna Krūmiņa (Ziemeļvalstu ģimnāzija).

8.-9. klašu grupā galveno godalgu saņēma Katrīna Purviņa (Rīgas Valsts vācu ģimnāzija), godalgu – Artūrs Fiļimonovs (Rīgas Valsts vācu ģimnāzija) un atzinību – Wei Dai (Ziemeļvalstu ģimnāzija). Savukārt 10.-12. klašu grupā galvenā godalga – Martai Tarvānei (Ķekavas vidusskola), godalga – Adelei Ķiplokai (Siguldas Valsts ģimnāzija) un atzinība – Maigai Siliniecei (Ziemeļvalstu ģimnāzija).

Edgara Ozoliņa piemiņas balva tiek pasniegta arī Latvijas karikatūristiem par sadarbību ar Ķekavas novadpētniecības muzeju karikatūras žanra popularizēšanā.

To jau ir saņēmuši: Zemgus Zaharāns (2011.g.), Pāvels Hafizovs (2012.g.), Imants Melgailis (2013.g.), Agris Liepiņš (2014.g.), Gatis Šļūka (2015.g.), Kristaps Auzenbergs (2016.g.), Ēriks Ošs (2017.g.), Raimonds Valters (2018.g.), Bruno Bahs (2019.g.) un Jūlija Bulikina (2020.g.). Šogad balva tika pasniegta māksliniekam un karikatūristam Dainim Breikšam.

Ķekavas novadpētniecības muzejs ir vienīgais muzejs Latvijā, kurš cenšas popularizēt karikatūru kā mākslas žanru, organizējot karikatūru izstādes un konkursus, kā arī papildinot muzeja krājumu ar Latvijas karikatūristu darbiem. Muzeja krājumā ir bagāts un daudzpusīgs novadnieka grafiķa un karikatūrista Edgara Ozoliņa atstātais mantojums.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.