Menu
 

Pavasaris līdz ar gleznu reprodukcijām uzzied Mores Mākslu šķūnī

  • Autors:  Sintija Laizāne, Mores pagasta Tautas nama vadītāja
Ilustrācija - Sigulda.lv Ilustrācija - Sigulda.lv

Pavasaris it visur atnāk ar jaunu enerģiju, idejām un darboties prieku. Morē tas atnesis arī mākslu, jo Mores Mākslu šķūnis kļuvis par savdabīgu mākslas telpu. Tajā var aplūkot dabas un ūdeņu pētnieces Santas Purviņas gleznu reprodukcijas. Līdz ar izstādi, morēnieši aicināti viens otru iepriecināt ar ziedu puķupodiem, greznojot Mores Mākslu šķūņa teritoriju.

Gleznu galvenā varone ir Gaujasupes baseina upītes un tās tuvumā novērotās dabas ainavas. Savā ikdienas darbā Santa Purviņa ir mikrobioloģe, kuras pārziņā ir Latvijas zivju resursu mākslīgā papildināšana. Neskaitāmajās pastaigās gar Gauju un mazajām upītēm, viņa neapzināti ir krājusi dabas nospiedumus un iespaidus, līdz tie pārtapuši ainavās un tā aizsākusies Santas Purviņas aizraušanās ar glezniecību. Vērojot Santas gleznu fotoreprodukcijas, ir viegli iztēloties pavasarīgas putnu dziesmas un strautiņu čalošanu, ko māksliniece sevī uzsūkusi pastaigās gar mazajām upītēm un strautiņiem.

“Jā, es mīlu un jūtu dabu. Tīrus ūdeņus. Saules atspulga rotaļas ūdenī un uz smilšakmens atsegumiem. Putnu dziesmas un strautiņu čalas,” atklāj pētniece, ieskicējot izstādītajos darbos skatāmās tēmas. “Meži, lauki, gravas un ūdeņi, tie ir mana stihija, kas vilina, sauc, runā un iedvesmo. Visos gadalaikos. Tie tā vien prasās, lai tiktu ieraudzīti, sajusti, samīļoti un uzgleznoti. Un, jā, arī nosargāti!”

Aprīļa sākumā šie darbi priecēja arī Siguldas koprades laboratoriju apmeklētājus, tāpēc, ja kāds tos nepaguva aplūkot Siguldā, tagad to var izdarīt Morē. Mākslu šķūnis šobrīd iedvesmo ikvienu radīt ko jaunu un saskatīt skaisto sev apkārt.

Līdz ar izstādi Morē aizsākas arī akcija “Lai uzzied Latvija, lai uzzied More!”. Ikviens, kas sevi sauc par īstenu morēnieti, tiek aicināts gatavoties 4. maija svētkiem, pārlūkojot savu dārzu un radot ziedošu puķu kompozīcijas. Iestādītas puķupodos, pēc svētkiem tās rotās pagastu, ļaujot Morē uzziedēt ne tikai dārziem, bet arī balkoniem, pagalmiem, sētām un pat dažai labai trepei.

Par ziedošajiem puķupodiem īpaši priecāsies Mores Mākslu šķūnis. Tāpēc aicinām pie Santas Purviņas gleznām atstāt ziedošus puķupodus un iepriecināt līdzcilvēkus.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.