Menu
 

Keramiķis Lauris Krauze: Man ir ieradums mākslā tiekties pēc kaut kā jauna un nebijuša Apriņķis.lv

  • Autors:  "Kodols"
Foto - no privātā arhīva Foto - no privātā arhīva

Kultūras centrā “Siguldas devons“ atklāta vērienīga keramikas izstāde “Satikšanās”, kas sniegs ieskatu Latvijas laikmetīgās keramikas daudzveidībā. Kā informē organizatori, Latvijas Keramikas asociācijas rīkotajā izstādē būs aplūkojama lielizmēra vides keramika, sadzīvē lietojami trauki, smalki porcelāna gleznojumi, nacionālais mantojums, sīkplastika, dekoratīvi veidojumi, dažādas tehnoloģijas, māls, porcelāns, akmens masa un šamots.

Darbu autori ir keramiķi, dizaineri, mākslinieki, tostarp starptautiski atzīti, kā arī studenti, kuriem šī ir pirmā izstāde. Šoreiz Sigulda ir tikšanās un komunikācijas vieta, lai parādītu keramikas plašās iespējas un radītu priekšstatu par vienotu Latvijas keramikas kopainu. Izstādē ar saviem darbiem piedalās 49 Latvijas mākslinieki, to skaitā Lauris Krauze.

Kas ir ekstrēmākais, ko dzīvē esat darījis?
Lai arī neesmu lēcis ar gumiju vai izpletni, man patīk asas izjūtas, un es sev šķietu diezgan pārgalvīgs. Es labprāt izlēktu ar gumiju bez lielas vilcināšanās pie pirmās iespējas. Ikdienā man ļoti mīļa ir vizināšanās ar longbordu – man patīk izjust vēju matos un plandošos apģērba gabalus.

Viens no aizkustinošākajiem brīžiem dzīvē?
Viens no aizkustinošākajiem brīžiem bija Parīzē. Tur apmeklēju Oranžērijas muzeju, kur divās ovālās telpās bija izstādīti astoņi Kloda Monē lielformāta gleznojumi ar ūdensrozēm. Šie darbi bija tik iespaidīgi un aizkustinoši, ka tajā dienā nekur citur vairs nevēlējos iet, bet tikai skatīties uz šiem darbiem.

Kas jūs iedvesmo darbam?  
Varbūt tas skan jocīgi, bet darbam mani iedvesmo paša radīti uzstādījumi, kas bieži vien ir paradoksi vai varbūt kaut kas fiziski neiespējams, ko man ir interesanti attēlot vizuāli iespējamu. Vēl mani iedvesmo dažādi savienojumi un mehānismi.

Jūsu veselīgie ieradumi?
Man šķiet, ka man ir ieradums mākslā tiekties pēc kaut kā jauna un nebijuša, kaut arī reizēm tas varbūt pat ir neiespējami. Domāju, ka ir labi tiekties pēc saviem ideāliem.

Jūsu kaitīgie ieradumi?
Kā jau studentam, man ir kaitīgs ieradums reizēm iet ļoti vēlu gulēt un daudzu lietu darīšanu novilcināt, bet pēc tam darīt pēdējā brīdī.

Vērtīgākā atziņa, ko dzīves laikā esat guvis?
Neko nevajag atlikt uz pēdējo brīdi, kaut arī man pašam tā sanāk. Es vēlos no šī ieraduma atradināties un mainīties.

Grāmata vai filma, ko ieteiktu citiem?  
Es ieteiktu noskatīties filmu “Grūtie laiki viesnīcā “El Royale”“ (Bad Times at the El Royale). Filmas gaita ir neparedzama un pārsteigumiem bagāta.

Kādu mūziku klausāties?
Man šķiet, ka man ir visai vecmodīga muzikālā gaume, jo reti kāda jauna dziesma patīk. Man ļoti patīk džezs, un viena no manām mīļākajām grupām ir “Bītli”.

Iecienīta vieta, kur pusdienot?
Man patīk dažādība, un es labprāt katru dienu ietu kaut kur citur pusdienot. Dažkārt man patīk arī kaut ko pagatavot mājās un paņemt līdzi, lai varētu pasēdēt parkā un paēst.

Vieta un laiks, kurā gribētu dzīvot?
Man nav tik svarīgi, kur es dzīvoju, taču vairāk patīk zaļas un klusas vietas. Svarīgāk, man šķiet, ir tas, kas dzīvo ar mani un kādi cilvēki man ir apkārt.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.