Menu
 

Izdota grāmata "Baltic Stories" par Baltijas valstu kultūrvietām

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto – www.balticstories.lv Foto – www.balticstories.lv

Šā gada 2.jūlijā grāmatnīcās nonāks grāmata "Baltic Stories" ("Baltijas stāsti"), kurā apkopoti iedvesmojoši stāsti par 30 kultūrvietām un notikumiem Igaunijā, Latvijā un Lietuvā. Grāmatā iekļautos stāstus papildina atzītu Baltijas valstu fotogrāfu oriģināldarbi.

Kā informē izdevēju pārstāve Liāna Beņķe, vedot lasītāju izzinošā ceļojumā caur Baltijas valstu galvaspilsētām un vēl neiepazītām vietām, grāmatā iekļautie stāsti piedāvā ieskatu daudzveidīgās un neierastās kultūras iniciatīvās. To vidū ir ielu mākslas festivāls Tartu, teātra festivāls Rīgā un draugu aizsākta radio stacija Viļņā, kā arī zaļi pilsētas sakņu dārzi, inovatīvi muzeji, neparastas laikmetīgās mākslas telpas un pagrimstošs, bet joprojām aktuāls padomju arhitektūras mantojums.

"Baltic Stories" domāta gan neatkarīgiem kultūras tūristiem, gan vietējās politikas veidotājiem, un ikvienam ar interesi par efektīvām un jēgpilnām vietrades praksēm mūsdienās. Stāsti un fotogrāfijas atklāj kultūras un kopienu daudzveidību, kā arī to plašo ietekmi uz vietu attīstības procesiem, izceļot līdzdalības un sadarbības nozīmi. Vienlaikus grāmata uzdod jautājumu - kas ir kopīgs un kas atšķirīgs mūsdienu Baltijas reģionā?

Grāmatas autores ir jaunās pētnieces Anete Ušča un Liāna Ivete Beņķe. "Baltic Stories" tapusi sadarbībā ar Lietuvas un Igaunijas pilsētplānošanas, kopienu attīstības un mākslas ekspertiem. Grāmatas dizainu veidojis Aleksejs Muraško, savukārt fotostāstu autori ir seši jaunās paaudzes Baltijas valstu fotogrāfi, tostarp Andrejs Strokins un Kristīne Madjare no Latvijas. Izdevēji - biedrības "Urban Institute" un "Culture Crab". Grāmata izdota angļu valodā, atzīmē L.Beņķe.

"Kā kultūras jomā, tā politikas veidošanā mūsdienās aizvien vairāk pievērš uzmanību dažādu sabiedrības locekļu aktīvai iesaistei un līdzdalībai. Tas ir svarīgi, jo ļauj mums iepazīt un ņemt vērā daudzveidīgus skatījumus uz vidi, kurā dzīvojam. Lai veidotu vietas, kur cilvēki jūtas piederīgi un par kurām ir vēlme rūpēties, lēmumu pieņēmējiem ir jāspēj iedziļināties cilvēku vērtībās un nozīmēs, kādu iedzīvotāji piešķir savām dzīvestelpām. Šie stāsti piedāvā konkrētus, praksē balstītus piemērus, kas parāda kultūras iniciatīvu ietekmi, izaicinājumus un veiksmīgas sadarbības iespējas," ieceri skaidro grāmatas līdzautore Anete Ušča.

Grāmata "Baltic Stories" būs pieejama grāmatnīcās "Jānis Roze", "Robert's Books", "ISSP" un pasūtīšanai internetā. Ikviens aicināts pievienoties starptautiskajiem grāmatas atklāšanas svētkiem - pop-up plakātu izstādei un īpašai "Palanga Street Radio" tiešraidei no Viļņas kafejnīcas "Raštine", kas vienlaicīgi notiks arī bārā "Nurme" Rīgā, "EKKM" kafejnīcā Tallinā un "Third Space" galerijā Helsinkos. Sekot līdzi pasākuma norisei un uzzināt vairāk par grāmatā aprakstītājām iniciatīvām būs iespējams, pieslēdzoties vietnei www.palanga.live 2.jūlijā no plkst. 12.00 līdz 20.00, norāda L.Beņķe. Vairāk informācijas vietnē www.balticstories.lv.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.