Menu
 

Foto: Siguldā apskatāma Kristīnes Rubenes gleznu izstāde "Cik dzīve ir dāsna!"

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - Ginta Zīverte Foto - Ginta Zīverte

Līdz 8. augustam kultūras centra “Siguldas devons” zālē “Silva” apskatāma mākslinieces Kristīnes Rubenes izstāde “Cik dzīve ir dāsna!”. Par izstādi Kristīne saka: “Šī izstāde ir pateicība. Gan personiska, gan absolūta. Ainavas, klusās dabas, figūras ir reizē konkrētas un vispārinātas. Personiskas vietas un lietas tiek sajauktas ar vēsturiskām ietekmēm, klasiskām tēmām un ainavu interpretācijām. Katra no gleznām ir kā pateicība par to skaistumu, ko mums dots redzēt, dzirdēt, sajust.”

Mākslinieces darbi izstādei tapuši ilgākā laika posmā, katrs no tiem gleznots mēnešiem, pārdomājot katru centimetru, klājot krāsas kārtu kārtām, lazējot, žāvējot un atkal un atkal lazējot. Varētu pat saukt to par Lēno Gleznošanu – katra detaļa ir pārdomāta un izlolota.

“Simboliski manos darbos daudzos parādās galds, kas, manuprāt, padara mūs par daudz labākiem un gudrākiem cilvēkiem, jo galds prasa laiku, pie galda mēs mācāmies, mēs sarunājamies un pie galda mēs lēnām ēdam. Tas viss mūs paceļ pāri mežonīgumam, steigai un paviršībai. Galds prasa laiku un līdz ar to iedziļināšanos. Galds mūs vieno – tur sēžam kopā, sarunājamies. Vai arī, ja sēžam vieni, tad mācāmies.

Tā arī ir saruna, bet tikai ar grāmatu vai citu zināšanu avotu. Meža zemenes, savukārt, ir nevainīgais bērnības prieks, siltas vasaras saldenā smarža – kad tikai Tu baudi dabu un esi kopā ar viņu, ir prieks un laime. Tad baltā krāsa kā piens, kā visas dzīvības sākums. Ar baltu pienu mēs ienākam šai pasaulē, bez piena mēs nevaram viņā palikt. Zaļais, savukārt, ir kā dzīvības simbols, kā viss, kas aug un zaļo, un ir dzīvs.” par savām gleznām stāsta māksliniece.

Kristīne Rubene ir gleznotāja un pasniedzēja Latvijas Mākslas akadēmijā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.