Menu
 

Kārļa Hūna gleznu reprodukcijas atgriežas mājās – Madlienā Apriņķis.lv

  • Autors:  Dzintra Dzene, "Ogres Vēstis Visiem"
Kārlis Jēkabs Vilhelms Hūns. Pašportrets. Foto no Madlienas ev. luteriskās draudzes arhīva Kārlis Jēkabs Vilhelms Hūns. Pašportrets. Foto no Madlienas ev. luteriskās draudzes arhīva

Madlienas dienā, 24. augustā, Madlienas evaņģēliski luteriskajā baznīcā atklāta izcilā latviešu mākslinieka madlienieša Kārļa Hūna (1831–1877) reprodukciju izstāde, ko dievnamā turpmāk varēs aplūkot pastāvīgi. Vietējās baznīcas ir objekti, ko visbiežāk mēdz apmeklēt tūristi, tāpēc arī radās ideja K. Hūna gleznu reprodukcijas izvietot tieši baznīcas telpās, turklāt māksliniekam ar šo celtni ir cieša saistība.

Kārlis Jēkabs Vilhelms Hūns dzimis 1831. gada 13. novembrī Madlienas skolotāja, ērģelnieka un ķestera Kārļa Frīdriha Hūna ģimenē. K. Hūna tēvs Madlienas baznīcā kalpojis 50 gadu, un mākslinieks, vēl bērns būdams, tur pavadījis daudz laika.

Madlienieša K. Hūna gleznas atrodas pat Luvrā

No 1852. līdz 1862. gadam K. Hūns studēja Sanktpēterburgas Mākslas akadēmijā. Par diplomdarbu – gleznu "Sofija Vitauta meita Vasilija Tumšā kāzās" – 1861. gadā mākslinieks saņēma Lielo Zelta medaļu un sešu gadu stipendiju studijām ārzemēs. Par 1867. gadā radīto gleznu "Itāliete" viņam piešķirts profesora grāds. Par 1868. gadā Parīzes salonā izstādīto gleznu "Bērtuļa nakts priekšvakarā" K. Hūnam piešķirts akadēmiķa grāds. 1875. gadā Krapes baznīcai gleznota altārglezna "Kristus Ģetzemanes dārzā".

Dižais mākslinieks ir radījis pasaules līmeņa šedevrus. Viņa gleznas atrodas Luvrā, Tretjakova galerijā Maskavā, Ņujorkas Metropolitēnā, Taškentas, Kauņas, Rīgas mākslas muzejos, arī citviet Krievijā un pasaulē. Tās grezno privātās kolekcijas.

K. Hūns attēlojis ne tikai latviskās ainavas un cilvēkus, bet arī krievus un tatārus, francūžus un itāliešus, bet ar savu latvisko mēra un krāsu sajūtu.

Mākslinieks mira ar tuberkulozi 1877. gada janvārī Šveicē, Davosā, bet pēc viņa lūguma apglabāts Madlienā.


Madlienas evaņģēliski luteriskajā baznīcā K. Hūna gleznu reprodukcijas turpmāk varēs aplūkot pastāvīgi.

Reprodukcijas izveido jau pirms pieciem gadiem

Madlienas evaņģēliski luteriskās draudzes priekšniece Rasma Vērpēja stāsta, ka pirms pieciem gadiem Ogres novada attīstības fonds "O divi", kuru vada Viesturs Lazdiņš, uzsāka K. Hūna gleznu reprodukciju pastāvīgās ekspozīcijas izveidi. Lai varētu īstenot šo projektu, vispirms bija nepieciešams sagaidīt Latvijas Nacionālā mākslas muzeja vadības atļauju. Muzeja kolekcijā ir ap 50 Hūna akvareļdarbu un arī vairāki eļļas darbi. Savukārt, pateicoties Ogres novada pašvaldībai un tās rīkotajam projektu konkursam "Radoši – Aktīvi – Darbīgi – Ogres novadam", Ogres novada attīstības fonds "O divi" 2016. gadā ieguva finansiālu atbalstu minētā projekta īstenošani. Atzīmējot mākslinieka 185. gadadienu, viņa darbu reprodukciju izstāde 2016. gada nogalē tika svinīgi atklāta Madlienas kultūras namā. K. Hūna darbu ekspozīciju kopumā veidoja 33 darbi – septiņas eļļas gleznas, pārējie akvareļi un zīmējumi. Vēl viena no reprodukcijām jau atradās Madlienas evaņģēliski luteriskajā baznīcā. Reprodukcijas ir veidotas, lai tās būtu maksimāli tuvas oriģināliem.

Reprodukciju ekspozīciju papildina interaktīvs gids

Madlienas kultūras nama vadītāja Ilze Sprance stāsta, ka pēc izstādes atklāšanas K. Hūna gleznu reprodukcijas kādu laiku atradās Madlienas kultūras namā un bija izvietotas uz speciāliem stendiem, bet pēc tam dažādu apstākļu dēļ tās glabājās pie V. Lazdiņa, biedrības "O divi" telpās Ogrē. "Nolēmām, ka K. Hūnam būtu laiks atgriezties Madlienā. Izstāde "Kārlim Hūnam – 190" jau atkal ir izveidota projekta "Radoši – Aktīvi – Darbīgi – Izglītojoši – Ogres novadam" ietvaros ar Ogres novada pašvaldības līdzfinansējumu. Gleznu reprodukcijas mums bija, un šoreiz finansējums izlietots ekspozīcijas iekārtošanai, un to ir papildinājis jauns interaktīvs gids – televizors ar iebūvētu iekārtu, kas kompaktā veidā iepazīstina ar K. Hūna dzīvi un daiļradi. Interaktīvo gidu nākotnē plānots papildināt ar informāciju ne tikai par K. Hūnu, bet arī Madlienu, iztulkojot to arī krievu un angļu valodā,» stāsta I. Sprance, un R. Vērpēja piebilst: "Vietējā baznīca ir viens no objektiem, ko mēdz apmeklēt tūristi, tāpēc arī radās ideja K. Hūna gleznu reprodukcijas izvietot tieši baznīcas telpās, kas šādai ekspozīcijai, mūsuprāt, ir vispiemērotākā vieta. Mēs priecājamies, ka K. Hūna darbi atgriezušies tur, kur aizritējusi mākslinieka bērnība. Iespējams, nākotnē taps vēl kāds projekts un mēs varēsim izstādi papildināt. Lielu darbu izstādes ierīkošanā ieguldījis madlienietis Mareks Liepa ar palīgiem, par ko viņiem liels paldies."

7. augustā, Madlienas pagasta svētku laikā, Madlienas evaņģēliski luteriskā baznīca apmeklētājiem bija atvērta no pulksten 13 līdz pulksten 17. Citās dienās par izstādes apskati iespējams vienoties individuāli, zvanot R. Vērpējai uz tālruni 26113120.


Divām mākslām – glezniecībai un mūzikai – satiekoties zem viena jumta, arī baudījums ir dubults.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.