Menu
 

Pianiste Dzintra Erliha skaņas redz krāsās Apriņķis.lv

  • Autors:  "Kodols"
Publicitātes foto Publicitātes foto

Nacionālā ierakstu kompānija “Skani” laidusi klajā jaunu latviešu kamermūzikas albumu “Ēnu spēles upē” / “Shadow Games in the River”, ko ieskaņojis “Trio Ambre”: flautiste Ilona Meija, čellists Ivars Bezprozvanovs un pianiste Dzintra Erliha. Notikuši arī albuma prezentācijas koncerti.

Albumā “Ēnu spēles upē” ieskaņota izcilu latviešu skaņražu – Tālivalža Ķeniņa, Pētera Vaska, Imanta Zemzara, Daces Aperānes, Lolitas Ritmanis un Jāņa Lūsēna – kamermūzika. Vairāki albumā iekļautie darbi ir pirmatskaņojumi un veltīti tieši mūziķiem: ASV dzīvojošās komponistes Daces Aperānes skaņdarbu cikls “Sapņu ainavas”, kas veltīts “Trio Ambre” 2020.gadā, Jāņa Lūsēna skaņdarbi “Tranquil” un “Astoria” no cikla “Mūzika nebijušām kinofilmām”, kas pārlikti tieši “Trio Ambre” sastāvam (2020), kā arī ASV dzīvojošās komponistes, “Dvēseļu puteņa” filmas mūzikas autores Lolitas Ritmanis skaņdarbs klavierēm “Aiz loga”, kas 2020.gadā veltīts pianistei Dzintrai Erlihai. Pianiste ir ieskaņojusi vairākus mūzikas albumus, tai skaitā “Zvaigznes skatiens” / “Regard de l`etoile” (latviešu komponistes Lūcijas Garūtas un franču komponista Olivjē Mesiāna klaviermūzika, 2008) un “Kvēlot, liesmot, sadegt” (L. Garūtas vokālā un instrumentālā kamermūzika, 2010). Kopš 2017. gada pianiste aktīvi koncertē Skandināvijā, piedaloties kopīgos projektos ar citiem atskaņotājiem un sadarbojoties ar komponistiem, kā arī regulāri pasniedzot meistarklases topošajiem pianistiem.

Kas ir ekstrēmākais, ko dzīvē esat darījusi?

Ceļojums uz Brazīliju 2006.gadā.

Viens no aizkustinošākajiem brīžiem dzīvē…

Manu meitiņu Kristīnes (13) un Evelīnas (8) piedzimšana.

Kas jūs iedvesmo darbam?

Ļoti iedvesmo vizuālā māksla, gleznas. Tikko atgriezos no Parīzes, kur man bija iespēja apmeklēt Orsē muzeju un redzēt izcilus impresionistu/postimpresionistu darbus, kā arī Ogista Rodēna muzeju, kur bija apskatāma Rodēna/Pikaso darbu izstāde. Skaņas redzu krāsās, līdz ar to vizuālās mākslas pasaule mani ļoti ietekmē.

Kas ir jūsu veselīgie ieradumi?

Cenšos daudz sportot – gan individuāli pie savas treneres, gan eju uz peldēšanu un dodos garās pastaigās.

Kas ir jūsu kaitīgie ieradumi?

Ļoti garšo stipra, melna kafija.

Kāda ir vērtīgākā dzīves laikā gūtā atziņa?

Paļauties tikai uz saviem spēkiem!

Grāmata vai filma, ko ieteiktu redzēt/izlasīt citiem.  

Šobrīd lasu Viktora Igo “Cilvēks, kas smejas” (1869) – ļoti spēcīga grāmata, raisa daudzas pārdomas par dzīvi un cilvēku attiecībām.

Kādu mūziku klausāties?

Pārsvarā klasisko mūziku. Iedvesmo franču impresionistu mūzika, kā arī latviešu komponistu darbi.

Iecienīta vieta, kur pusdienot (ja nav ārkārtas stāvokļa).

Restorāns “Naples” Rīgā, Andrejostas ielā 5, – ļoti patīkama atmosfēra un garšīgs ēdiens.

Vieta un laiks, kurā gribētu dzīvot.

Parīze, mūsdienas.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.