Menu
 

Maestro Raimondam Paulam piešķirts Uzlecošās Saules ordenis

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - Kaspars Garda Foto - Kaspars Garda

16.augustā Japānas vēstnieka Latvijas Republikā Jasuhiro Kavaguči rezidencē norisinājās maestro Raimondam Paulam piešķirtā Uzlecošās Saules ordeņa un Zelta staru ar kakla lentu apbalvošanas ceremonija.

Vēstnieks Kavaguči piešķīra maestro Raimondam Paulam Uzlecošās Saules ordeni un Zelta starus ar kakla lentu no Viņa Majestātes Japānas imperatora. Tā ir atzinība par viņa nozīmīgo ieguldījumu kultūras apmaiņā un savstarpējās sapratnes veicināšanā starp Latviju un Japānu, informē Japānas vēstniecības pārstāve Zaiga Stankeviča-Mača.

Savā runā vēstnieks Kavaguči izklāstīja, ka maestro sacerētā dziesma "Dāvāja Māriņa" jeb "Miljons rožu" Japānā ir plaši pazīstama un leģendāra. Tā ir kļuvusi par populāru dziesmu, kas iekarojusi publikas sirdi. Viņa mūzika veicināja dažādus savstarpējos sakarus starp valstīm. Īpaša nozīme ir viņa ieguldījumam, liekot pamatus draudzīgām attiecībām starp Rūjienu un Higašikavu Japānā. Vēstnieks izteica savu vēlējumu, lai Japāna un Latvija turpinātu veicināt ilgstošas draudzīgas attiecības un saikni abu valstu starpā, pamatojoties uz maestro veidotajām attiecībām. Viņš arī novēlēja Paula kungam mūžīgu veselību un laimi.

Paula kungs izteica pateicību Japānas imperatoram, Japānas valdībai un japāņu tautai. Viņš pauda uzskatu, ka Japāna ir unikāla valsts, no kuras pasaule var daudz mācīties, un sevišķi tas attiecas uz senās kultūras sagalabāšanu. Paula kungs arī vērsa uzmanību uz to, cik veiksmīgi Japāna vadījusi olimpiskās spēles, un atzīmēja: "Neskatoties uz grūtībām, šī tauta spēj organizēties un visu savest kārtībā."

Ceremonijas laikā viesi no Saeimas, Valsts prezidenta kancelejas, Ārlietu ministrijas un Kultūras ministrijas izteica savus apsveikumus Paula kungam, norāda Z.Stankeviča-Mača.

Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece apsveica, sakot: "Simboliski, ka šī apbalvojuma pasniegšanas ceremonija notiek gadā, kad Japānas vēstniecība atzīmējam simtgadi, kopš Japāna atzina Latvijas Republiku de jure. Lai gan ģeogrāfiski Latvija un Japāna atrodas tālu viena no otras, mēs esam līdzīgi domājošas valstis. Mūs vieno kopīgas vērtības, rūpīga ieklausīšanās savā pagātnē un tradīcijās, dabas, mūzikas un dzejas mīlestība."

Saeimas priekšsēdētājas biedre Dagmāra Beitnere-Le Galla pauda gandarījumu par latviešu mākslas sasniegumiem pasaulē un šajā gadījumā - Japānā. Viņa atzīmēja, ka tas ir liels notikums, ka viena melodija var tā pieskarties kādas citas tautas dvēselei un palikt tur tik ilgi. Saeimas priekšsēdētājas biedre Inese Lībiņa-Egnere sveica ar šādiem vārdiem: "Šis ordenis noteikti ir goda un cieņas apliecinājums smagajam darbam, kas ir mirdzošā briljanta aisberga virsotnes pamatā, un tieši tam es no sirds, cieņā un apbrīnā liecu galvu un saku Jums paldies par to, ka spējat mūs visus atvest uz šo pasākumu, lai godinātu japāņu tautas apbalvojumu."

Deputātu grupas sadarbības veicināšanai ar Japānas parlamentu vadītājs un Saeimas deputāts Raimonds Bergmanis atgādināja, ka Paula dziesmas ir cēlušas kājās tūkstošiem dziedātāju Latvijas skaistajos dziesmu svētkos un modinājušas sirdīs latviskuma un brīvības sajūtas Latvijai smagos laikos.

Valsts prezidenta kancelejas vadītājs Andris Teikmanis minēja, ka Paula kunga ražīgā un daudzveidīgā, unikālā daiļrade ir mūsdienu Latvijas kultūras vērtība un latvieši patiesi ar to lepojas. Viņš norādīja, ka Paula kungs ir ļoti mīlēts - gan šeit, Latvijā, gan daudzās citās tuvās un tālās zemēs, arī Japānā.

Ārlietu ministrijas parlamentārā sekretāre Zanda Kalniņa-Lukaševica atzīmēja, ka ļoti priecājas Ārlietu ministrijas vārdā sveikt Paula kungu, viņam saņemot Uzlecošās Saules ordeni, un tas noteikti ir arī gods Latvijas valstij. Savukārt Kultūras ministrijas parlamentārais sekretārs Ritvars Jansons nodeva kultūras ministra Naura Puntuļa apsveikumus maestro, vēstniekam un visiem klātesošajiem, kā arī izcēla mūzikas lielo varu, kas palīdz vienot valstis un sabiedrības.

Tika saņemti apsveikumi arī no japāņu dziedātājām Tokiko Kato, Joko Odas un japāņu flautistes Fumiko Ando. Tāpat maestro saņēma apsveikumus no bijušā Rūjienas novada domes priekšsēdētāja, pašreizējā Valmieras novada domes priekšsēdētāja vietnieka Gunta Gladkina un Higašikavas mēra Japānā Ičiro Macuokas.

Klātesošie izbaudīja 2015.gada "Miljons rožu" koncerta video, kurā Tokiko Kato vairākās Japānas un Latvijas pilsētās dziedāja "Miljons rozes" Liepājas Simfoniskā orķestra pavadījumā, stāsta Z.Stankeviča-Mača.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.