Menu
 

Mākslinieci Ligitu Cauni darbam iedvesmo dabas daudzveidība, mainība, ritmi un motīvi Apriņķis.lv

  • Autors:  "Kodols"
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

No 20. augusta līdz 30. septembrim kultūras un atpūtas centrā “Imanta” Rīgā skatāma Ligitas Caunes gleznu izstāde. Mākslinieces darbi stāsta par dabas sajūtām, burvīgajiem vēlajiem vakariem un agrajiem rītiem, kas ieskauj reizēm spožā, citreiz dūmakainā gaismojumā, radot noskaņu, ko tvert, radīt un atrādīt skatītājam. Izstādē skatāmas speciāli izvēlētas gleznas, kurās attēlotas Latvijas ainavas un daba.

Ligita Caune dzimusi Viesītē, tāpēc lielu savas dzīves daļu veltījusi Sēlijas attīstībai, popularizēšanai un pārstāvēšanai. Māksliniece strādā eļļas, akrila un akvareļa tehnikā un grafikā. Viņa ir izveidojusi bērnu mākslas studiju, kur dažādu vecumu bērniem māca zīmēšanu, gleznošanu un zīda apgleznošanu. Dažādās izstādēs piedalās kopš 1980. gada. Sarīkojusi vairāk nekā 40 personālizstādes Latvijā, Dānijā, Somijā, Itālijā, Austrijā, Krievijā, Lietuvā un citur, kā arī piedalījusies izstādēs un glezniecības plenēros gan Latvijā, gan ārzemēs. Mākslinieces darbi atrodas privātkolekcijās un muzeja fondos, tostarp Viesītes muzeja “Sēlija” krājumā.

Kas ir ekstrēmākais, ko dzīvē esat darījusi?
Liekas, neko ekstremālu neesmu darījusi. Varbūt lidojums ar gaisa balonu, ko saņēmu kā dāvanu kāzu jubilejā? Taču tas bija tik skaisti un aizraujoši!

Viens no aizkustinošākajiem brīžiem dzīvē?
Tādu brīžu ir bijis daudz. Tos man sagādājis liktenis un mani tuvie cilvēki. Bērnu piedzimšana, viņu pirmais kliedziens, mana uzstāšanās Mākslas akadēmijā, diploma saņemšana, vienkārši tuva cilvēka sirsnīgais skatiens…

Kas jūs iedvesmo darbam?
Daba. Tās brīnišķīgā daudzveidība, mainība, ritmi un motīvi. Tas ir neizsmeļams krājums. Es mīlu Latviju un to gleznoju dažādās vietās un plenēros. Taču man patīk ceļot un redzēt tālas zemes, kur arī gleznoju.

Jūsu veselīgie ieradumi?
Nezinu.

Jūsu kaitīgie ieradumi?
Nav tādu.

Vērtīgākā atziņa, ko dzīves laikā esat guvusi?
Mīlestība un piedošana. “Naids vienmēr mīlestībai zaudē”. Darbs. Laipnība. Pacietība. Pieklājība un tolerance.

Grāmata vai filma, ko ieteiktu citiem?  
Viena no labākajām latviešu filmām, ko esmu redzējusi, un arī latviešu romāniem, ko esmu lasījusi, ir “Likteņa līdumnieki” – Vladimira Kaijaka romānu ekranizējums sērijās par Latvijas vēsturiskajiem  laika griežiem un cilvēku likteņiem, attiecībām un dzīvi.

Kādu mūziku klausāties?
Klausos dažādu mūziku atkarībā no iespējas, laika vai noskaņojuma. Vislabāk man patīk klasika – Čaikovskis, Brāmss, Oginskis, Šopēns, opermūzika. No izpildītājiem – Andrea Bočelli, Sāra Braitmane, Erna Hemminga, Ričards Klaidermans.

Iecienīta vieta, kur pusdienot?
Nav tādas vietas, uz kuru es dotos regulāri pusdienot ārpus mājas. Ir daudzas patīkamas vietas, kur patērzēt ar draugiem pie vīna glāzes. Man ļoti patīk Jelgavas Sv. Trīsvienības baznīcas tornī iekārtotā kafejnīca.

Vieta un laiks, kurā gribētu dzīvot?
Negribētu ne citu vietu, ne laiku. Esmu laimīga, ka varu dzīvot tagad un šeit – Latvijā. Un esmu pateicīga Dievam, ka man tas viss ir dots, īpaši Dieva dāvana – māksla.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.