Logo
Drukāt šo lapu

Latvija "Oskara" balvai virzīs Selecka filmu "Turpinājums"

Latvija "Oskara" balvai virzīs Selecka filmu "Turpinājums" publicitātes

No Latvijas šogad ASV Kinoakadēmijas balvai "Oskars" nominācijai kategorijā "Labākā ārzemju filma" tiks virzīta režisora Ivara Selecka dokumentālā filma "Turpinājums, aģentūru LETA informēja Nacionālā kino centra pārstāve Kristīne Matīsa.

No astoņām vērtēšanai pieteiktajām filmām eksperti gandrīz vienprātīgi izvēlējās Latvijas dokumentālā kino klasiķa Selecka darbu "Turpinājums", kas tapis studijā "Mistrus Media" un atbalstīts Nacionālā Kino centra programmā Latvijas filmas Latvijas simtgadei.

Uz nomināciju šajā kategorijā atbilstoši ASV Kinoakadēmijas balvas nolikumam, var pretendēt pilnmetrāžas filma, kas pirmizrādi savā valstī piedzīvojusi laika periodā no 2017.gada 1.oktobra līdz 2018.gada 30.septembrim, ir vismaz nedēļu pabijusi kinoteātru repertuārā un tās pamatvaloda nav angļu valoda. ASV Kinoakadēmijas biedru vērtējumam šajā kategorijā var pieteikt arī pilnmetrāžas dokumentālo filmu vai pilnmetrāžas animāciju.

Šogad Latvijas filmu nozare piedzīvo īpašu uzplaukumu un "Oskara" sacensības kritērijiem atbilst vairāk nekā 10 filmu, bet komisijas izvērtēšanai producenti pieteica astoņas pilnmetrāžas. Četras no pieteiktajām ir Simtgades filmas - Madaras Dišleres "Paradīze ’89", Selecka "Turpinājums", Ināras Kolmanes "Bille" un brāļu Ābeļu "Baltu ciltis" -, kopīgā konkurencē nonāca arī Oskara Rupenheita "Kriminālās ekselences fonds", Aigara Graubas "Nameja gredzens", Jāņa Norda spēlfilma "Ar putām uz lūpām" un Latvijā filmēta krievu režisora Sergeja Ļivņeva spēlfilma "Van Gogi".

Lēmumu par konkrētas filmas virzīšanu pieņēma Nacionālā Kino centra izveidotā ekspertu komisija - režisors Viesturs Kairišs, kurš pagājušajā gadā piedalījās "Oskaru" sacensībā ar Latvijas izvirzīto spēlfilmu "Melānijas hronika", bet šogad tika ievēlēts par ekspertu komisijas priekšsēdētāju, režisors un Latvijas Kultūras akadēmijas profesors Pēteris Krilovs, kinomāksliniece un Latvijas Kinematogrāfistu savienības vadītāja Ieva Romanova, kinorežisors, teorētiķis un Nacionālās Filmu skolas vadītājs Jānis Putniņš, kinokritiķe Kristīne Simsone, Rīgas Kino muzeja vadītāja un kinozinātņu maģistre Zane Balčus, kino žurnāliste un portāla "Kino Raksti" galvenā redaktore Kristīne Matīsa.

"Šī filma ir starptautiski konvertējams un skaidrā kinovalodā izstāstīts profesionāla dokumentālista stāsts par Latviju šodien un tagad, turklāt ar visos laikos aktuālu tematiku par to, kā cilvēks ieiet dzīvē". Komisijas priekšsēdētājs Kairišs rezumē: "Dažas epizodes filmā "Turpinājums" ir pēdējā laika spēcīgākais vēstījums, kāds vien atrodams Latvijas filmās. Ar šo lēmumu mēs balsojam par humānismu un par īstu kino."

Filma "Turpinājums" nacionālo pirmizrādi piedzīvoja 2018.gada 23.martā un veiksmīgi iekļāvās skatītāju pieprasīto Simtgades filmu straumē, drīz vien kļūstot par vienu no līdz šim apmeklētākajām dokumentālajām filmām programmā "Latvijas filmas Latvijas simtgadei".

Iepriekšējos gados Latviju "Oskaru" sacensībā pārstāvējušas filmas "Cilvēka bērns" (1991, Jānis Streičs), "Rīgas sargi" (izvirzīta 2008.gadā, režisors Aigars Grauba), "Amaya" (2010, Māris Martinsons), "Seržanta Lapiņa atgriešanās" (2011, Gatis Šmits), "Golfa straume zem ledus kalna" (2012, Jevgeņijs Paškevičs), "Mammu, es tevi mīlu" (2013, Jānis Nords), "Akmeņi manās kabatās" (2014, Signe Baumane), "Modris" (2015, Juris Kursietis), "Ausma" (2016, Laila Pakalniņa) un "Melānijas hronika" (2017, Viesturs Kairišs).

90.Oskara balvas pasniegšanas ceremonija, kurā godinās labākos 2018.gada kinodarbus, notiks 2019.gada 24.februārī Losandželosā.

Visas tiesības aizsragātas © apriņķis.lv 2024