Logo
Drukāt šo lapu

Svētās Ģimenes mājā Rīgā varēs aplūkot izstādi par satikšanos un dzirdēt Pētera Vaska mūziku

Svētās Ģimenes mājā Rīgā varēs aplūkot izstādi par satikšanos un dzirdēt Pētera Vaska mūziku publicitātes

Naktī no 8. uz 9. septembri jau trīspadsmito gadu pēc kārtas Rīgā notiks mūsdienu kultūras forums "Baltā nakts". Gatavojoties pāvesta Franciska vizītei Latvijā, programmā Svētās Ģimenes mājā paredzēts arī garīgās mākslas projekts, kas akcentē satikšanās nozīmi, – trīs Baltijas mākslinieku izstāde. Tāpat būs iespēja baudīt Pētera Vaska mūziku.

Projektā "Kad neiespējamais kļūst iespējams" piedalās mākslinieki no Baltijas valstīm, kuras šogad vieno vēsturiski nozīmīgi notikumi: neatkarības atgūšanas simtgade, Svētā Jāņa Pāvila II apciemojums pirms 25 gadiem, kā arī gaidāmā pāvesta Franciska vizīte septembra nogalē, informē Latvijas Romas katoļu Baznīcas Informācijas centrā.

Izstādes atklāšana notiks 8. septembrī plkst. 18.00 Svētās Ģimenes mājā Klostera ielā 5, Rīgā. Plkst. 20.00 un 22.00 skanēs skaistā Pētera Vaska mūzika talantīgās jaunās čellistes Emmas Bandenieces izpildījumā un risināsies sarunas ar māksliniekiem, akcentējot satikšanos kā mirkli, kurā pat neiespējamais kļūst iespējams.



Satikšanās kultūra kā ļoti svarīga cilvēciska pieredze ir viena no pāvesta Franciska uzrunās uzsvērtajām tēmām: "Tik bieži cilvēki apsēžas pie kopīga galda, skatoties televizoru vai rakstot īsziņas telefonā. Neviens no viņiem nav iesaistījies, lai satiktos. Pat šeit, ģimenē, kas ir sabiedrības kodols, nav satikšanās."

Igauniju pārstāvēs stikla māksliniece Kai Kiudzo-Verve (Kai Kiudsoo-Värv) no Tallinas, kuras darbi ir pabijuši gan dažāda mēroga starptautiskajās izstādēs, gan atraduši sev paliekošu un nozīmīgu vietu sakrālajā vidē – piemēram, Tallinas Sv. Pētera un Pāvila katedrāles logu vitrāžas māksliniece ir veidojusi kā īpašu veltījumu gaidāmajam pāvesta Franciska apciemojumam, skaidro Informācijas centrā.


Igaunijas stikla māksliniece Kai Kiudzo-Verve.

Arta Skuja ir jauna latviešu māksliniece, kuras radošās intereses un dzīve pēdējos gados ir risinājusies daudzviet ārpus Latvijas. "Vai tas būtu darbs kopienā cilvēkiem ar īpašām vajadzībām, satikšanās ar Palestīnas amatniekiem vai benediktīņu klosteris – māksla visur atrod sev ceļu," par saviem darbiem stāsta A. Skuja. Izstādē  būs apskatāma mākslinieces linogriezumu  un zīmējumu sērija "Movements of a Soul" (”Dvēseles kustības”), ko viņa aizsāka pēc 40 dienas ietā Santjago ceļa.

Lietuviešu tekstilmāksliniece un apģērbu dizainere Dovile Gudačauskaite (Dovilė Gudačiauskaitė) izstādē piedalīsies ar starpdisciplināru projektu "11 000 jaunavas" un darbiem no sērijas "5th Step or Confessions" (”Piektais solis jeb grēksūdzes”). Tie ir apģērbi, kas darināti kopā ar cilvēkiem, kuri kopienā iziet rehabilitāciju no atkarībām, vēsta Romas katoļu Baznīcas pārstāvji.

Kopējo vakara noskaņu veidos arī pasaulē plaši pazīstamā komponista Pētera Vaska mūzikas atskaņojums. ”Varbūt varu klausītājiem pavēstīt būtiskāko vai vienkārši mierināt un stiprināt? Ar vārdiem un skaņām, kuras uzskatu par pašām nepieciešamākajām, mēģinu vēstīt to, kas man šķiet vissvarīgākais. Pasaulē ir tik daudz trokšņu un skaņu, tādēļ cenšos nerunāt neko lieku. Uzskatu, ka esmu tiesīgs piedāvāt tikai absolūti un dziļi pārdzīvoto. Tikai vienīgos vārdus, jo man mūzika ir augstākais veids, kā Dievs var runāt ar mums visiem," par savu mūziku izsakās Pēteris Vasks.

Mākslas projekta norises vieta – Svētās Ģimenes māja – ir neparasta arī ar to, ka šeit satiekas gadsimti un personības: reiz šeit atradies cisterciešu klosteris, savukārt septembra otrajā pusē Baltijas vizītes ietvaros šajā mājā pusdienas ieturēs pāvests Francisks. “Baltās nakts” laikā apmeklētāji varēs iepazīties ne tikai ar ēkas vēsturisko arhitektūru un interjeru, bet arī apskatīt zeķu izstādi, kas adītas akcijas "Uzadi zeķes pāvestam" ietvaros. Katram būs iespēja nobalsot par skaistāko pāri, kas tiks dāvināts pāvestam Franciskam, savukārt pārējās zeķes aizceļos kā dāvana karā cietušajiem Ukrainas iedzīvotājiem, norāda Informācijas centrā.

Visas tiesības aizsragātas © apriņķis.lv 2024