Logo
Drukāt šo lapu

Latvijas Nacionālā opera 100. sezonā piedāvās krāšņu un daudzveidīgu programmu

Latvijas Nacionālā opera 100. sezonā piedāvās krāšņu un daudzveidīgu programmu Didzis Grodzs un Monta Tīģere

Latvijas Nacionālajā operā un baletā 2018./2019. gada sezona sāksies 6. septembrī ar 100. sezonas atklāšanas koncertu, kurā operas un baleta solisti, LNOB koris un orķestris piedāvās ieskatu gaidāmajā sezonā un ļaus atskatīties uz spožākajām mākslas virsotnēm no iepriekšējo sezonu uzvedumiem.

Kā otrdien notikušajā preses konferencē, kas bija veltīta LNOB jubilejas sezonai, uzsvēra tā valdes priekšsēdētājs Zigmars Liepiņš, ”simts – tas ir nozīmīgs un svarīgs skaitlis, kas apliecina Operas ilgo mūžu un ilgtspējību. Šī sezona mums būs izaicinājums – ne tikai spēlējot jau esošo repertuāru, bet atspoguļojot arī iepriekšējo gadu vērtības.”

Ieskicējot gaidāmo sezonu, Zigmars Liepiņš pastāstīja, ka 28. septembrī paredzēta pirmā jaunās sezonas pirmizrāde – Riharda Vāgnera operas ”Klīstošais holandietis” jauniestudējums diriģenta Mārtiņa Ozoliņa un režisora Viestura Kairiša interpretācijā. ”Ikreiz parādoties Latvijas operas vēsturē, Riharda Vāgnera “Klīstošais holandietis” iezīmē būtiskus robežpunktus starp leģendām un realitāti, pagātni un nākotni, vienlaikus norādot jaunus kustības virzienus. Bēgšana no Rīgas perioda apgrūtinājumiem, dodoties riskantā jūras ceļojumā, jaunajam komponistam Rihardam Vāgneram radīja muzikālo vīziju par jaundarbu, kas iezīmēja viņa oriģinālā stila sākotni. Latvijas mūzikas vēsturē ”Klīstošais holandietis” atklāja jaunu un būtisku lappusi – ar tā iestudējumu Teodora Reitera vadībā 1918. gadā savu darbību uzsāka jaundibinātā Latvju operas trupa, kura šo izcilo darbu uzveda vēl pirms oficiālās Latvijas valsts dibināšanas, jo bija cilvēki, kas bija gatavi to darīt, neskatoties uz smago laiku un to, ka kaut kur plosījās Bermonta armija.”

Savukārt Mārtiņš Ozoliņš, runājot par šo jauniestudējumu, uzsvēra – tas būs Baltijas solistu apvienošanās, jo pirmizrādē galvenās lomas dziedās trīs izcili solisti: Egils Siliņš (Latvija), Ains Angers (Igaunija) un Vida Miknevičute (Lietuva). Jāpiebilst, ka pirmizrādes tiešraide skatītājiem visā pasaulē tiks demonstrēta digitālajā vietnē www.operavision.eu.

Jau nākammēnes – no 3. līdz 7. oktobrim – Rīgā un Viļņā norisināsies Latvijas Nacionālās operas un baleta un Lietuvas Nacionālā operas un baleta teātra apmaiņas viesizrādes. Lietuvas Nacionālais operas un baleta teātris uz Rīgu atvedīs ievērojamā vācu režisora Gintera Krēmera iestudēto Džuzepes Verdi operu ”Dons Karloss”, komponista Ģiedrjus Kupreviča un horeogrāfa Roberta Bondaras baleta ”Čurļonis” izrādi, kā arī itāļu horeogrāfa Mauro Bigonceti iestudēto baletu ”Piafa”, kas veltīts leģendārās franču dīvas Edītes Piafas personībai. Savukārt LNOB Viļņā izrādīs Šarla Guno operu ”Fausts”, baletu “Pērs Gints” ar Edvarda Grīga mūziku un Jura Karlsona baletu ”Karlsons lido…”.



Nākamais lielais notikums operas dzīvē būs krāšņais svinību koncerts ”Mūsu operai 100”, kas notiks 16. un 17. novembrī un kurā piedalīsies gan LNOB solisti, gan spožas operzvaigznes: Marina Rebeka, Inga Kalna, Ludmila Monastirska, Dināra Alijeva, Liene Kinča, Zanda Švēde, Oļesja Petrova, Egils Siliņš, Ains Angers, Murats Karahans, Rame Lahajs, Iraklijs Kahidze, Franko Vasallo, Vladislavs Suļimskis un citi. Par koncertu, kas notiks Latvijas valsts simtgadei veltītā cikla ”Dzimuši Latvijā” ietvaros, Zigmars Liepiņš teica, ka ”tas būs ļoti garš, bet ārkārtīgi skaists un interesants”.

Tāpat šosezon paredzētas vēl vairākas svarīgas pirmizrādes: jau 26. oktobrī gaidāma Jana Kučeras baleta ”Trīs musketieri” pirmizrāde, kurā savus spēkus pierādīs baletdejotāju jaunā paaudze. 7. decembrī gaidāms Džakomo Pučīni operas ”Bezdelīga” koncertuzvedums ar izcilo solisti Dināru Alijevu galvenajā lomā un Jāni Liepiņu pie diriģenta pults. 21. februārī paredzēta pirmizrāde Italo Montemeci operai ”Burvestība” un Rudžero Leonkavallo operai ”Pajaci”. Stāstot par šiem jauniestudējumiem, Z. Liepiņš norādīja, ka faktiski šis būs operas ”Burvestība” pirmatskaņojums Ziemeļeiropā, jo šī opera vienu reizi esot spēlēta pagājušā gadsimta 50. gados Veronā. ”Abus šos iestudējumus veidos ”Fausta” komanda: muzikālais vadītājs Jānis Liepiņš, režisors Aiks Karapetjans, scenogrāfs un gaismu mākslinieks AJ Vaisbārds, kostīmu māksliniece Kristīne Pasternaka un videomākslinieks Artis Dzērve. Turklāt šī pirmizrāde tiešraidē visā pasaulē tiks demonstrēta Eiropas izcilākā kultūras televīzijas kanāla ”ARTE” jaunajā digitālajā projektā ”ARTE Opera Season”.

12. aprīlī tiks izrādīti divu jauno horeogrāfu – Antona Freimana un Elzas Leimanes – baleta viencēlieni ”Hamlets” un ”(Ne)stāsti man pasakas”, kas arī solās būt ļoti interesantas un neparastas izrādes. Sezonas beidzamā pirmizrāde – Frāninsa Pulenka opera ”Karmelīšu dialogi” – paredzēta nākamā gada 24. maijā. Runājot par šo iestudējumu, Zigmars Liepiņš pauda, ka tā stāsta par Franču revolūcijas laiku, turklāt ne no labākās puses. ”Turklāt beigu ainā, kur tiek giljotinētas divpadsmit mūķenes, skan skaistākā iedomājamākā mūzika, kāda vispār var skanēt nāvessoda izpildīšanas laikā,” viņš piebilda. Savukārt no 5. līdz 16. jūnijam notiks tradicionālais Rīgas Operas festivāls, kurā varēs noskatīties visus sezonas jauniestudējumus – operas “Klīstošais holandietis”, “Burvestība”, “Pajaci” un “Karmelīšu dialogi”, kā arī iepriekšējās sezonas iestudējumu “Dons Paskvāle”. Festivāls un sezona noslēgsies ar skaistu Galā koncertu.

Visas tiesības aizsragātas © apriņķis.lv 2024