Menu
 

Majoru vidusskolā notiks gadskārtējā konference "Jūrmala – Aspazijas un Raiņa pilsēta"

  • Autors:  LETA
Majoru vidusskolā notiks gadskārtējā konference "Jūrmala – Aspazijas un Raiņa pilsēta" Foto no Rakstniecības un mūzikas muzeja krājuma

Majoru vidusskolā 12. septembrī plkst. 12.00 norisināsies Jūrmalas Latviešu biedrības un biedrības "Aspazijas mantojums" rīkotā gadskārtējā konference "Jūrmala – Aspazijas un Raiņa pilsēta", kas šogad veltīta Latvijas valsts simtgadei, aģentūru LETA informēja biedrības pārstāve Ināra Andžāne.

Konferencē klausītāji varēs iepazīties ar jaunākajiem pētījumiem par Aspazijas, Raiņa un viņu līdzgaitnieku ideju mijiedarbību jaunās valsts radīšanā, kā arī tiks prezentēta aktuālākā informācija par šo personību vēsturiskā nozīmīguma saglabāšanu Latvijā un Krievijā.

"Pārkāpjot gadsimta slieksni, Latvijas valsts ceļš ir mūžības iezīmēts. "Valsts – tie esam mēs paši," uzskata Aspazija, un ikvienam no mums ar saviem darbiem jāturpina celt Latvija – valsts, ko darbos un domās izloloja Rainis, tā vieta pasaulē, kuru vienīgo mīlēja un savā dzejā ieauda Aspazija," konferences šī gada kontekstu aprakstīja Andžāne.

Pasākumu tiešraidē varēs vērot interneta vietnē live.star.lv.

Konferences noslēgumā visi apmeklētāji tiks gaidīti Raiņa un Aspazijas vasarnīcā Majoros, kur plkst. 16.00 tiks atklāta izstāde "Rainis 1918" – Šveices laiks un Raiņa doma par valsti. Izstādē tiks eksponēti grāmatu izdevumi no Raiņa un Aspazijas personīgās bibliotēkas, fotoattēli, rokraksti, korespondence, mākslas darbi un piemiņas lietas, tostarp arī reti aplūkojamas relikvijas.

Apmeklētājam būs iespēja apsēsties pie Raiņa dažādu gadu rakstāmgaldiem un pašiem mēģināt izlasīt dzejnieka rokrakstus vai pārlapot viņa fotogrāfiju albumus un, saskaroties ar eksponātiem, izsekot dzejnieka domas attīstībai. "Izstādes stāsts ir par to, kā ideālā zeme dzimst uz rakstāmgalda. Pavisam tālu no dzimtajām vietām, pilnīgi citā kultūrā un ainavā. Mākslinieks, atrodoties simtiem kilometru no dzimtenes, bet iedvesmojoties no vēstures, literatūras un savas subjektīvās pieredzes, rada savu pasauli, kas reizē ir sapnis par dzimteni. Viena pastkarte vai vēstures grāmatā izlasīts teikums var kļūt par impulsu, lai Rainis sēstos pie rakstāmgalda un uz mazām lapiņām sāktu veidot pasauli, kurā mēs varam iegrimt arī šodien," izstādi aprakstīja tās mākslinieks Reinis Suhanovs.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.