Menu
 

Kultūras ministrija īpaši izveidota darba grupa precizēs likumā ietverto radošās personas definīciju

  • Autors:  LETA
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Lai pilnveidotu radošās personas statusa piešķiršanas kritērijus un uzturēšanas kārtību, kā arī precizētu radošajām personām paredzētos nodokļu režīmus, Kultūras ministrijā (KM) izveidota un 28.janvārī darbu sākusi darba grupa radošo personu atbalsta mehānismu pilnveidei, informēja KM Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Lita Kokale.

Kultūras ministrs Nauris Puntulis (NA) uzsver, ka pandēmijas laiks sevišķi asi izgaismojis divas nepilnības - nepieciešamību pēc solidāras un sociāli apdrošinošas nodokļu politikas radošajā sfērā un skaidriem kritērijiem radošo personu statusa piešķiršanai.

Pēc ministra paustā, lai izietu no krīzes veiksmīgi, ir jāveic mājas darbi - jāsakārto šie abi aspekti ilgtermiņā, izveidojot efektīvu nodokļu sistēmu, kas dos ikvienai radošai personai sociālo apdrošināšanu ilgtermiņā. Puntulis norādīja, ka līdz šim valstī šī sistēma netika radīta, un krīzē daudzi nozarē nodarbinātie to izjuta sevišķi smagi.

"Nodokļu sistēmā, kuru ieviesa šī valdība, ir trūkumi, kas būtu jānovērš, bet vienlaikus jāatzīmē, ka vecā sistēma nebija nedz solidāra, nedz sociāli apdrošinoša," pauda ministrs.

Viņš atzīmēja, ka patlaban salīdzinoši efektīvi nodokļu sistēma darbojas izpildītājmāksliniekiem - ar skaidri iezīmētu ceļu uz vienotu saimnieciskā darījuma kontu ar pietiekami vienkāršu pārvaldību. Savukārt, citām radošajām personām, kurām jāveic materiālie ieguldījumi autordarba radīšanā, šībrīža nodokļu režīmi ir nepilnīgi.

"Lai izveidotu mūsdienīgu nodokļu politiku radošajām personām, ir svarīgs arī cits priekšdarbs - radošās personas statusa piešķiršanas kritēriji. Eiropas valstis, aizsargājot savu nacionālo bagātību - radošās personas, ir izveidojušas kritērijus šim mērķim, darbs jāpaveic arī mums un jāievieš precizējumi Radošo personu likumā," uzsvēra ministrs.

Darba grupas uzdevums līdz 1.jūnijam ir precizēt Radošo personu statusa un profesionālo radošo organizāciju likumā ietverto radošās personas definīciju un pilnveidot likumā minēto radošās personas statusa piešķiršanas un uzturēšanas kārtību, kā arī izvērtēt un pilnveidot radošajām personām paredzētos valsts atbalsta mehānismus, veicinot radošo personu darbību, sociālo nodrošinātību un ataudzi, vienlaikus izvērtējot Latvijas radošo personu statusa un atbalsta mehānismu regulējuma iekļaušanos Eiropas Savienības politikā.

Darba grupu vada KM valsts sekretāra vietnieks kultūrpolitikas jautājumos Uldis Zariņš, vadītāja vietnieks ir kultūras ministra ārštata padomnieks kultūrpolitikas īstenošanas jautājumos Valts Ernštreits, darba grupas locekļi ir KM parlamentārais sekretārs Ritvars Jansons, KM valsts sekretāre Dace Vilsone, KM Autortiesību nodaļas vadītāja Ilona Pētersone, Saeimas deputāti Juris Pūce (AP) un Aigars Bikše (AP), biedrības "Latvijas Radošo savienību padome" priekšsēdētāja Inga Brūvere, valdes loceklis Arno Jundze un ģenerālsekretārs Haralds Matulis, Latvijas Kultūras akadēmijas asociētā profesore Ieva Zemīte, biedrības "Pašnodarbināto mūziķu biedrība" valdes loceklis Mārcis Auziņš, finanšu ministra padomnieks budžeta jautājumos Ints Dālderis (JV) un Saeimas deputāte, Labklājības ministrijas parlamentārā sekretāre Evita Zālīte-Grosa (JKP).

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.