Logo
Drukāt šo lapu

Sestdien iedegs baltu vienotībai veltītus ugunskurus, tostarp Katlakalnā un Saulkrastos

Sestdien iedegs baltu vienotībai veltītus ugunskurus, tostarp Katlakalnā un Saulkrastos Foto: Velga Kūkuma

22. septembrī daudzviet tiks iedegtas baltu vienotībai veltītas ugunis, tostarp Jūras parkā Saulkrastos un Sauliešu pilskalnā Katlakalnā. Baltu vienības diena Lietuvā un Latvijā kā kopīga iezīmīga diena tiek svinēta kopš 2000. gada, pieminot Saules kauju, kas notika 1236. gadā.

Saules kaujā zemgaļu un lietuviešu tautas sakāva zobenbrāļu ordeni un tādējādi izmainīja vēstures gaitas tālāko virzību. Lai arī vēsturniekiem nav vienota viedokļa šīs kaujas sakarā, par spīti dažādajām pretrunām tā kļuvusi par baltu tautu vienotības simbolu. Pirmās baltu sasauksmes un vienotības ugunis iedegās 2005. gadā Lietuvā starp Šatrijas, Girniku un Sprūdes pilskalniem. Gadu vēlāk baltu vienības uguņu sasauksmē sāka piedalīties arī Latvijas iedzīvotāji. Gadu no gada to skaits aug – arvien biežāk ļaudis sanāk kopā un atzīmē Baltu vienības dienu, domājot par baltu tautu senču kopbalss spēku šodien un nākamībā, informē folkloras kopas "Rāmupe" pārstāve Gunta Saule.

Jau kopš 2012. gada Baltu vienības dienas uguņu sasauksmē piedalās arī Katlakalna folkloras kopa "Rāmupe" – šogad 22. septembrī plkst. 19.30 notiks pulcēšanās pie Kaltakalna tautas nama, kam sekos lāpu gājiens, bet plkst. 20.00 senajā Sauliešu pilskalnā Katlakalnā tiks iedegta baltu vienībai veltīta uguns, norāda G. Saule.

22. septembrī Baltu vienības dienas dienu atzīmēs arī Saulkrastos: plkst. 18.00 ugunis tiks iedegtas Jūras parkā, aicinot sanākt kopā, lai izdziedātu sev un savām tautām svarīgas dziesmas. Pasākumā muzicēs tautas muzikantu grupa “Ziemeļmala”, vēsta Saulkrastu novada pašvaldībā.

”Seno baltu tautu kopība un vienotība dažiem šķiet strīdīgs un neviennozīmīgs jautājums – ne visi vēsturnieki to atzīst par bijušu un vairāk raksta par cīniņiem un kariņiem to starpā. Tomēr mūsdienās līdztekus Saules kaujas gadskārtas nozīmības atzīmēšanai mēs vairāk domājam par baltu tautu savienību un sadarbību, nekā par strīdiem un nesaprašanos,” stāsta folkloras kopas ”Rāmupe” pārstāve.

”Laika gaitā Saules kaujas pieminēšanas dienas vēstījums izplatījies un stiprinājies ne tikai kā vienas kaujas atcerēšanās, bet kā iespaidīgs iedvesmojums baltu tautu, baltu zemēs dzīvojošo un baltu kultūrtelpu kopjošo ļaužu savienošanai kopīgos mērķos un ideālos – saglabājot katram savu patību, stiprināt vienojošo. Tāpēc tie, kuri mūsu tautu vienošanos un kopus spēku atzīst, novērtē un to vēlas arvien vairāk, tiek aicināti to daudzināt arī pie baltu vienības ugunskuriem,” teic G. Saule.

Saistītie objekti

Visas tiesības aizsragātas © apriņķis.lv 2024