Menu
 

Operas solists Kalvis Kalniņš: Nepārtrauktā mācīšanās un sevis pilnveidošana ir mans galvenais dzinulis Apriņķis.lv

  • Autors:  "Kodols"
Foto - no privātā arhīva Foto - no privātā arhīva

Spīķeru koncertzālē šīs nedēļas nogalē izskanēs muzikāla izrāde pašiem mazākajiem skatītājiem “Sprīdītis”. Pēc Annas Brigaderes lugas motīviem veidotajā stāstā ievijas gan izcilo latviešu komponistu Jāņa Mediņa un Imanta Kalniņa, gan arī latviešu tautas mūzika. Annas Brigaderes “Sprīdītis” ir viena no spilgtākajām bērnu lugām latviešu literatūrā. Tā ir pasaka, kuras sižeta centrā ir Sprīdītis – mazs zēns, kurš dzīvo kopā ar vecomāti, Lienīti un pamāti, līdz izlemj doties pasaulē laimi meklēt. Sastopot savā ceļā daudz dažādu interesantu tēlu un iepazīstot pasauli, Sprīdītis tomēr atzīst, ka Laimīgā zeme ir viņa paša mājas.

Galvenās lomas uzvedumā atveidos Rīgas Doma kora skolas audzēkņi, Latvijas Nacionālās operas un baleta mākslinieki Kalvis Kalniņš, Brigita Čirkše un Daniils Kuzmins, dziedātāja Baiba Renerte, pianists Aldis Liepiņš, flautiste Vita Rozēna un koklētāja Laima Jansone. Stāstniece – muzikoloģe Karina Bērziņa. Dažādās lomās iejutīsies tautas deju ansambļa “Zelta sietiņš” bērni.

Kas ir ekstrēmākais ko dzīvē esat darījis?
Es uzaugu, manuprāt, visskaistākajā Latvijas pilsētā – Siguldā. Tas, protams, nozīmē, ka lielu daļu brīvā laika pavadīju Gaujas senlejā jeb, kā mēs ar puikām to saucām, gravā. Spilgti atceros, kā ziemā paši sameistarojām kaut ko līdzīgu bobsleja kamanām un vietā, kur grava bija brīvāka no kokiem, traucāmies ar to lejup. Paldies Dievam, nopietnos savainojumos es neiedzīvojos, ko nevarētu teikt par manu brālēnu, kurš divus gadus pēc kārtas salauza roku. Redz, kā – uz grābekļa var uzkāpt divas reizes pēc kārtas!

Viens no aizkustinošākajiem brīžiem dzīvē?
Dēla piedzimšana.

Kas jūs iedvesmo darbam?
Ar dziedāšanu, manuprāt, ir tā: kolīdz tev liekas, ka esi atkodis, kā tad īsti vajadzētu, dzīve izspēlē joku, un tu sāc visu no sākuma. Tieši šī nepārtrauktā mācīšanās un sevis pilnveidošana ir mans galvenais dzinulis. Nu, un, protams, enerģijas apmaiņa ar klausītāju.

Jūsu veselīgie ieradumi?
Man ļoti patīk apmeklēt sporta zāli. Tādā veidā es sevi uzturu pieņemamā formā un izlādēju nevajadzīgās emocijas.

Jūsu kaitīgie ieradumi?
Neeju uz sporta zāli pietiekami daudz.

Vērtīgākā atziņa, ko dzīves laikā esat guvis?
Viss vienmēr nāk atpakaļ – gan labais, gan diemžēl arī sliktais. Muzikālos terminos pārfrāzējot: kā sit, tā atskan.

Grāmata vai filma, ko ieteiktu citiem?
Esmu ļoti liels fantāzijas žanra piekritējs, un, manuprāt, nav labāka autora šajā žanrā par Džonu Ronaldu Rūelu Tolkīnu. Viņš ģeniāli veido pasauli un stāstus, kas padara to par dzīvu, elpojošu un ļoti interesantu vietu, kur atrasties. Noteikti iesaku izlasīt viņa populāro triloģiju “Gredzenu pavēlnieks”, kā arī noskatīties Pētera Džeksona ekranizāciju šim stāstam.

Kādu mūziku klausāties?
Manā pleilistē pārsvarā ir tautiskā mūzika un smagais metāls. Lieliska šo žanru simbioze dzirdama mūsu pašu “Skyforger” repertuārā.

Iecienīta vieta, kur pusdienot?
Operas darbinieku kafejnīca.

Laiks un vieta, kur gribētu dzīvot?
Tā noteikti būtu vieta, kur nav karu, kur skan manas mātes mēle un kur es justos kā savējais, – Latvija.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.