Menu
 

Siguldā godinās folkloras balvas "Austras koks 2021" ieguvējus

  • Autors:  Apriņķis.lv
Publicitātes attēls Publicitātes attēls

Latvijas Folkloras biedrība, popularizējot tradicionālās kultūras pamatvērtības, latvisko dzīvesziņu, tās ilgtspēju un daudzveidīgās izpausmes mūsdienu sabiedrībā, par veikumu tradicionālās kultūras mantojuma saglabāšanā godina personas, folkloras kopas un kopienas, pasniedzot folkloras balvu “Austras koks” trīs nominācijās. Ir zināmi šīgada balvas ieguvēji, un viņu godināšana notiks 24.aprīlī plkst.14.00 Siguldas Jaunajā pilī.

Kā informē biedrības pārstāvji, šogad balva “Austras koks” tiks pasniegta trīs nominācijās: “Mūža ieguldījums”, “Latviskās dzīvesziņas kopšana un daudzināšana” un “Aktivitātes folkloras jomā 2021.gadā”.

Balvu nominācijā “Mūža ieguldījums” par ilglaicīgu tradicionālās kultūras mantojuma pētniecību, aktīvu un iedvesmojošu līdzdalību folkloras vērtību un prasmju saglabāšanā, nodošanā nākamajām paaudzēm saņems etnogrāfe, Siguldas folkloras kopas “Senleja” ilggadēja dalībniece un kultūrvides pētniece Indra Čekstere.

Balvu nominācijā “Latviskās dzīvesziņas kopšana un daudzināšana” par gadskārtu svētku, ģimeņu godu un folklorā mantoto zināšanu par dabu un Visumu iedzīvināšanu un daudzināšanu saņems Siguldas novada Lēdurgas folkloras kopa “Putni” un viņu vadītāja Ilze Kļaviņa, vēsta Folkloras biedrībā.

Balvu nominācijā “Aktivitātes folkloras jomā 2021.gadā” saņems biedrība “Skaņumāja”, kas, spītējot epidemioloģiskajiem ierobežojumiem, 2021.gadā dažādu aktivitāšu ietvaros popularizēja un attīstīja tautas muzicēšanas prasmes, pārstāvēja Latviju dažādos ārvalstu festivālos un starptautiskos notikumos.

“Brīvība. Valoda. Tradīcijas. Identitāte. Šobrīd šie vārdi iegūst mūsu prātos un sirdīs vēl nozīmīgāku lomu un jēgu. Cieņu. Tie ir kļuvuši tikpat dzīvībai nepieciešami kā toreiz – pirms 30 gadiem. Laiks, kad vēl vairāk novērtējam to, kas mums ir, savu tēvzemi, tradīcijas, kultūru, ļaudis, kuri mums blakus. Mieru un drošas debesis. Novērtējam to, ka varam runāt savā valodā, dziedāt savu dziesmu, domāt savu domu. Šīs vērtības arī mums savulaik nācās izcīnīt,” norāda Latvijas Folkloras biedrības valdes priekšsēdētājs Andris Kapusts.

Biedrība folkloras balvu “Austras koks” pasniedz jau ceturto gadu, izvērtējot iepriekšējā gada notikumus un procesus tradicionālās kultūras pārmantojamībā, aicinot pieteikt balvai pretendentus gan folkloras nozares dalībniekiem, gan pašvaldībām, gan NVO u.c. Katru gadu īpašs aicinājums ir informēt par ļaudīm, kuri mūža garumā folkloras vērtību un prasmju saglabāšanā ar savu veikumu daudz darījuši un iedvesmojuši citus, nododot zināšanas nākamajam paaudzēm, atzīmē biedrībā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.