Menu
 

Aicina izvirzīt pretendentus Izcilības balvai kultūrā

  • Autors:  LETA
Ilustrācija - arhīvs Ilustrācija - arhīvs

Kultūras ministrija (KM) aicina pieteikt pretendentus Izcilības balvai kultūrā, informēja KM Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Lita Kokale.

Viņa atzīmēja, ka Izcilības apbalvojumam var izvirzīt juridiskas personas, valsts un pašvaldības institūcijas un nevalstiskās organizācijas, kuru darbība ir saistīta ar kultūras procesu nodrošināšanu, kā arī KM nozaru konsultatīvās padomes.

Apbalvojuma pasniegšanas mērķis ir izteikt Latvijas valsts atzinību par izciliem starptautiska mēroga sasniegumiem kultūrā, kas devuši būtisku ieguldījumu Latvijas kultūras vērtību popularizēšanā, veicinājuši pozitīvu Latvijas tēlu, cēluši Latvijas prestižu pasaulē un kultūras vērtību Latvijas sabiedrībā.

Uz Izcilības balvu kultūrā var pretendēt fiziskas un juridiskas personas vai šādu personu apvienības, kuru individuālais vai kolektīvais starptautiska mēroga veikums vai sasniegums kādā no kultūras jomām. Uz balvu var pretendēt, ja iegūts apbalvojums starptautiskos un profesionāli prestižos konkursos, festivālos un citā profesionāla novērtējuma pasākumos kultūras jomā, ja Latvijas mākslinieku vai kolektīvu veikums ir guvis plašu rezonansi ārzemēs, veicinājis Latvijas prestižu pasaulē un kultūras vērtības apziņu Latvijas sabiedrībā.

Tāpat uz balvu var pretendēt starptautiska mēroga izcils veikums Latvijā, kas piesaistījis plašu starptautisku uzmanību un radījis rezonansi pasaulē, veicinot Latvijas un ārvalstu kultūras telpu sadarbību un mijiedarbību.

Pieteikumi jāiesniedz līdz 21.oktobrim. Pretendentu pieteikumus, atbilstoši apbalvojuma nolikumā noteiktajam, izvērtēs Nacionālā kultūras padome.

Apbalvojumus, tai skaitā 7000 eiro pēc nodokļu nomaksas katrs no trim izcilniekiem saņems īpašā Izcilības balvas kultūrā pasniegšanas ceremonijā, kuru KM organizē sadarbībā ar tās pārziņā esošajām augstskolām un citām iestādēm.

Izcilības balva kultūrā tika iedibināta 2014.gadā, pēc Latvijas Radošo savienību padomes iniciatīvas un ar Nacionālās kultūras padomes atbalstu. Pirmā Izcilības balvas kultūrā pasniegšanas ceremonija notika 2014.gada 22.decembrī.

Aizvadītajos gados apbalvojumu saņēmuši Aleksandrs Antoņenko, Jānis Nords, Žaņa Lipkes memoriāls, Signe Baumane, Iveta Apkalna, Andris Freibergs, Turaidas muzejrezervāts, Rasa un Raitis Šmiti, Andris Nelsons, dizaina birojs "H2E", Gidons Krēmers un kamerorķestris "Kremerata Baltic" un Alvis Hermanis, Latvijas Nacionālais mākslas muzejs, Rolands Kalniņš, Nora Ikstena, Imants Lancmanis, Elīna Garančas un Anna Laudere, Marina Rebeka, Gundega Laiviņa, platforma "Latvian Literature", Pēteris Vasks, Anete Melece un Rundāles pils muzejs.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.