Menu
 

Notikusi Ivara Selecka jaunās dokumentālās filmas "Zemnieki" pirmizrāde

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Kinoteātrī “Splendid Palace” notikusi Ivara Selecka jaunās lielfilmas “Zemnieki” pirmizrāde. Režisors Ivars Seleckis ir vecākais aktīvi strādājošais Latvijas kino klasiķis, kurš 50 gadus ir dokumentējis Latvijas laukus un cilvēkus filmās, kas vēlāk kļuvušas par laikmeta dokumentiem. Arī filma “Zemnieki” portretē Latviju un tās cilvēkus 21.gadsimtā.  Starptautisko pirmizrādi tā piedzīvos lielākajā Eiropas dokumentālo filmu forumā IDFA Amsterdamā, kas notiks no 9.līdz 20.novembrim.

Dokumentālā filma “Zemnieki” portretē sešas dažādas ģimenes un parāda Latvijas lauku dažādību 21.gadsimtā. Filmas varoņi dzīvi viensētās prom no pilsētas kņadas izvēlējušies ļoti atšķirīgu iemeslu dēļ. Daži vairs nevēlējās vadīt savu dzīvi birojā, sastrēgumos un virtuālā pasaulē, viņi vēlējās kaut ko īstu un patiesu. Daži lēmumu pārcelties uz laukiem pieņēmuši paši, citiem savukārt bija jādodas līdzi ģimenei. Bet viņus visus vieno vēlme pēc stabilitātes, ko sniedz pašu zeme un māja.

Kopā ar filmas varoņiem – Aldersonu, Bartkeviču, Grāpju, Kaupužu, Krivtežu un Rehtšpreheru ģimenēm – pavadīts lauksaimnieka viena gada dzīves cikls, kas sāksies ar pavasara sēju un beigsies ar rudens ražas novākšanu un zemes sagatavošanu nākamajam gadam.

Atklājot pirmizrādi “Splendid Palace”, Ivars Seleckis atcerējās savas bērnības stāstu: “Mums bija govs, saucās Gauja. Govs kā govs, bet, kad sākās juku laiki, govs ieguva milzīgu vērtību. Un, kad mums ātri naktī nācās izvākties, tuvojās tanku kauja, tas bija 1944.gada jūlijs, mēs no laukiem pārcēlāmies uz Rīgu, un govs arī bija līdzi, dzīvoja pie “Splendid Palace”, mājā, kur prezidents dzīvo. Tur pagalmā bija vācu garāža, un tur tā govs tika iemitināta. Ģenētiski mēs tak nākam no zemniekiem.”

Filma “Zemnieki” veidota studijā “Mistrus Media”, kur Ivars Seleckis jau iepriekš veidojis filmu “Turpinājums”, īsfilmu “Ķīpsalā” un šobrīd uzsācis darbu pie jaunas filmas  ar “Turpinājums” varoņiem pēc septiņiem gadiem.

Filmā “Zemnieki” režisors Ivars Seleckis savos teju 88 gados strādāja kopa dažādu paaudžu kinematogrāfistiem: filmas scenārija autori ir Andris Vanadziņš un sociālantropoloģe Dace Dzenovska, galvenais operators – Valdis Celmiņš, komponists – Kārlis Auzāns, montāžas režisors – Armands Začs, skaņu režisors – Ernests Ansons, producenti – Gints Grūbe un Elīna Gediņa-Ducena,  izpildproducente – Annija Korpa.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.