Logo
Drukāt šo lapu

Salaspils deju grupa "Buras" jau otro reizi izcīna galveno balvu Dienvidkorejā

Salaspils deju grupa "Buras" jau otro reizi izcīna galveno balvu Dienvidkorejā Foto: www.salaspils.lv

Ar triumfu no Dienvidkorejas ir atgriezušies Salaspils deju grupas “Buras” jaunieši vadītājas Edītes Ābeltiņas vadībā. Šī jau ir otrā reize, kad “Buras” izcīna Grand Prix Starptautiskajā masku deju festivālā, kas tradicionāli notiek vienā no kultūras vērtībām bagātākajām Dienvidkorejas pilsētām – Andongā, informē Salaspils kultūras nama sabiedrisko attiecību speciāliste Ilona Krastiņa.

“Runā, ka divas reizes vienā upē iekāpt nevar. Taču mēs to paveicām! Pēc iepriekšējās uzvaras festivālā latiņa tika pacelta vēl augstāk. Mūsu galvenie konkurenti bija dejotāji no Dienvidāfrikas, Krievijas, Izraēlas, kas arī ieņēma godalgotas vietas,” atklāj deju studijas vadītāja horeogrāfe Edīte Ābeltiņa.

Festivāla galvenā tēma šogad bija sengrieķu mitoloģijas dievība Januss – visu durvju aizstāvis, kura divas sejas vienlaicīgi vērstas gan nākotnē, gan pagātnē. Visiem festivāla dalībniekiem tika dots vienots uzdevums, kas ir jāizstāsta dejā. Dejotājiem bija obligāti jādejo ar maskām, jo tā ir sena korejiešu tradīcija – viņi tic, ka maskas atspoguļo dejotāja emocijas, maskas tiek izmantotas arī dažādos rituālos, lai atvairītu ļaunumu un pielabinātu garus, skaidro I. Krastiņa.



“Deja tika radīta īpaši šim festivālam. Šoreiz tas bija alegorisks stāsts par dzīves divām pusēm, par to, ka caur katrām durvīm var gan ienākt, gan iziet. Parādījām savu redzējumu, un jau otro reizi pēc kārtas spējām uzrunāt korejiešus. Tas bija liels izaicinājums, jo viņiem ir pavisam citāda pasaules uztvere,” stāsta E. Ābeltiņa. Ar solo dejām ļoti veiksmīgi startēja arī divas “Buru” dalībnieces – Kristiāna Zemīte un Marta Medne, iegūstot attiecīgi trešo vietu un veicināšanas balvu 85 dalībnieku konkurencē.

Kopumā divās festivāla nedēļās “Buras” dejoja 13 koncertos. Starp uzstāšanās reizēm notika gan mēģinājumi, gan dažādas ekskursijas, apskatot Andongas vēsturisko centru un tempļus, izzinot vietējo kultūru un iepazīstot īpatnējo korejiešu virtuvi, vēsta I. Krastiņa.



"Neskatoties uz nogurdinošo lidojumu un saspringtu koncertu grafiku, iespaidiem bagātais ceļojums “Buru” jauniešiem vēl ilgi paliks atmiņā. Tiesa gan gulēt uz lauriem un atpūsties “Buras” neplāno un jau pilnā sparā gatavojas deju lielizrādei “Abas malas”, kas notiks “Arēnā Rīga” un būs viens no kulminācijas pasākumiem Latvijas valsts simtgadē.  Izrāde būs skatāma 17., 18. un 19. novembrī. Kopumā tajā piedalīsies Latvijā nebijis profesionālu dejotāju skaits uz vienas skatuves – ap 450 mākslinieku, kas pārstāv visdažādākos deju žanrus: profesionālo baletu, profesionālo laikmetīgo deju, tautas dejas un mūsdienu deju, sākot no hiphopa līdz sporta dejām," norāda kultūras nama pārstāve.

Tāpat jau ir saņemts uzaicinājums piedalīties Šanhajas Laikmetīgās dejas festivālā, kas notiks Ķīnā nākamajā gadā. “Ieguldīsim Andongā saņemto naudas prēmiju “Buru” attīstībā un gatavosimies braucienam uz Ķīnu,” par grupas turpmākajiem plāniem stāsta E. Ābeltiņa.

Saistītie objekti

Visas tiesības aizsragātas © apriņķis.lv 2024