Menu
 

5.decembrī pasniegs Izcilības balvas kultūrā

  • Autors:  LETA
Ilustrācija - Kultūras ministrija Ilustrācija - Kultūras ministrija

Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) Lielajā aulā 5.decembrī plkst.18 tiks paziņoti un sveikti "Izcilības balvas kultūrā" 2022.gada laureāti, informēja Kultūras ministrijas (KM) Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Lita Kokale.

Viņa atzīmē, ka šogad apbalvojums par izciliem starptautiskiem sasniegumiem tiks pasniegts jau devīto reizi. Ceremonijas norisi būs iespējams vērot arī tiešsaistē - portālā "Delfi.lv".

Kultūras ministrs Nauris Puntulis (NA) norāda, ka Latvija ir kultūras lielvalsts un ikgadējā KM Izcilības balva kultūrā to apliecina.

"Mēs lepojamies ar savām personībām, kuras devušas būtisku ieguldījumu Latvijas kultūras vērtību popularizēšanā, cēlušas Latvijas prestižu pasaulē un kultūras vērtību Latvijas sabiedrībā. Izcilība kultūrā nav pašsaprotama īpašība. Tā vienmēr ir ilgus gadus kaldināta, attīstīta, uzstādot aizvien augstākus mērķus. Un tā ir īpaši atzīmējama," akcentē ministrs.

Turpinot tradīciju, arī šogad Izcilības balvas kultūrā ceremoniju rīkos kāda no trim radošajām kultūras augstskolām. Šogad namamātes lomu uzņēmusies LMA.

Svinīgās ceremonijas norisi uzticēts veidot producentei Sandrai Liepiņai un režisorei Elīzai Dombrovskai. Šī gada svinīgās ceremonijas virstēmas būs izglītība, brīvība, garīgā vertikāle. Viesiem būs iespēja atrasties studiju auditorijā, kas piedzīvos mediju mākslinieces Ievas Vīksnes radītās vizuālās transformācijas, vakara vadītāja Gerda Lapoškas ceļinieka piezīmes un horeogrāfes Kristīnes Brīniņas impresijas. Pasākuma video tiešraides režisors būs Jurģis Tūbelis, savukārt svinīgās ceremonijas tehniskais producents - Rihards Gulbis.

Aicinājumam izvirzīt pretendentus šogad atsaukušies astoņi pieteicēji. Pretendenti šogad pārstāv tādas kultūras nozares kā mūzika, literatūra un grāmatniecība, vizuālā māksla, kino un dizains.

Kandidātu pieteikumus apbalvojumam izvirzīja KM pārraudzībā esošās institūcijas, nozaru konsultatīvās padomes, nevalstiskās organizācijas un juridiskās personas. Iesniegtos pieteikumus, atbilstoši apbalvojuma nolikumā noteiktajam, izvērtēja Latvijas Nacionālā kultūras padome, un apstiprināja kultūras ministrs.

Uz Izcilības balvu kultūrā var pretendēt, ja iegūts apbalvojums starptautiskos un profesionāli prestižos konkursos, festivālos un citos profesionāla novērtējuma pasākumos kultūras jomā, ja Latvijas mākslinieku vai kolektīvu veikums, piemēram, viesizrādes, koncerti, izstādes un citi pasākumi, guvis plašu rezonansi ārzemēs, veicinājis Latvijas prestižu pasaulē un kultūras vērtības apziņu Latvijas sabiedrībā, kā arī tad, ja veikums piesaistījis plašu starptautisku uzmanību un radījis rezonansi pasaulē, veicinot Latvijas un ārvalstu kultūras telpu sadarbību un mijiedarbību.

Kultūras ministrijas apbalvojums - Izcilības balva kultūrā - tika iedibināta 2014.gadā.

Aizvadītajos gados apbalvojumu saņēmis Aleksandrs Antoņenko, Jānis Nords, Žaņa Lipkes memoriāls, Signe Baumane, Iveta Apkalna, Andris Freibergs, Turaidas muzejrezervāts, Rasa un Raitis Šmiti, Andris Nelsons, dizaina birojs "H2E", Gidons Krēmers un kamerorķestris "Kremerata Baltica", režisors Alvis Hermanis, Latvijas Nacionālais mākslas muzejs, Rolands Kalniņš un Nora Ikstena, Imants Lancmanis, Elīna Garanča un Anna Laudere, Marina Rebeka, Gundega Laiviņa, platforma "Latvian Literature," Pēteris Vasks, Anete Melece, Rundāles pils muzejs.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.