Menu
 

Mākslinieces Anitas Paegles daiļradē viens no nozīmīgākajiem tēliem ir kaķis Apriņķis.lv

  • Autors:  "Kodols"
Foto - no privātā arhīva Foto - no privātā arhīva

Līdz 26.martam muzejā “Rīgas Jūgendstila centrs” būs apskatāma Anitas Paegles zīmējumu izstāde “Rīgas kaķi”. Līdzās grāmatu ilustrāciju oriģināliem tajā būs aplūkojamas arī mākslinieces zīmētās pastmarkas un kaķu tēmai veltītā monēta.

Viens no nozīmīgākajiem tēliem Anitas Paegles daiļradē ir kaķis. Bet kaķis ir būtne, kas staigā, kur pašam tīk, tāpēc Rīgas Jūgendstila centrā vienkopus būs sanākuši vai visi mākslinieces zīmētie kaķi. Izstādē “Rīgas kaķi” būs apskatāmas Anitas Paegles oriģinālilustrācijas Ineses Zanderes dzejoļu grāmatai “Kaķis uz klavierēm” (2021), Māras Cielēnas grāmatai “Ņau un murr” (2005), visu papildinās zīmējumi “Latvijas Pasta” izdotajām tematiskajām pastmarkām un Latvijas Bankas izlaistā monēta “Pasaku monēta I. Pieci kaķi”.

Darbojoties bērnu grāmatu grafikā kopš 1981.gada, Anita Paegle ir izkopusi savu stilu – katra viņas darinātā ilustrācija ir kā atsevišķs mākslas darbs, tajā liela nozīme ir detaļām, niansēm un raksturiem. Izstādes apmeklētāji varēs priecāties par mākslinieces iemūžinātajiem kaķiem Rīgas pilsētvidē un censties atpazīt zīmējumos redzamās Rīgas ielas un namus.

“Man ir interesanti vienkārši zīmēt to, kas ir apkārt, – puķes, putnus, zvērus, priekšmetus, arī arhitektūru, kas patīk. Un, ziniet, lietas, kas ir nokļuvušas grāmatās, mainās – tas jau vairs nav vienkārši krēsls, ko esi uzzīmējis, tam ir savs raksturs, dvēsele,” saka Anita Paegle.

Kas ir ekstrēmākais, ko dzīvē esat darījusi?
Skolas laikā, rūdot raksturu, laukos viena pati gāju uz mežu – sešus kilometrus turp un atpakaļ. Kādu dienu satiku jaunu vilku… Vēl tagad atceros viņa acis.

Viens no aizkustinošākajiem brīžiem dzīvē?
Rakstnieku un mākslinieku viesošanās bērnunamā.

Kas jūs iedvesmo darbam?
Pelēka, lietaina diena.

Jūsu veselīgie ieradumi?
Vingrošana.

Jūsu kaitīgie ieradumi?
Pārāk daudz projektu vienlaikus.

Vērtīgākā atziņa, ko dzīves laikā esat guvusi?
Dari ko darīdams, apdomā galu.

Grāmata vai filma, ko ieteiktu citiem?  
Dzintras Gekas “Sibīrijas mātes”.

Kādu mūziku klausāties?
Amerikāņu džeza saksofonistu Stenu Gecu (Stan Getz), džeza trompetistu un vokālistu Četu Beikeru (Chet Baker).

Jūsu neprātīgākais spontānais pirkums?
Ir bijuši daudzi neprātīgi pirkumi.

Vieta un laiks, kurā gribētu dzīvot?
Jebkur, jebkad, bet kopā ar visiem radiniekiem.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.