Menu
 

Pasākumā "Satiec savu meistaru!" būs iespēja satikt vairāk nekā 250 amata meistarus

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - LNKC Foto - LNKC

31.martā, kā arī 1.un 2.aprīlī vairāk nekā 250 meistari aicina interesentus apmeklēt un iesaistīties meistarklasēs, praktiskajās nodarbībās un lekcijās, lai iepazīstinātu ar dažādiem amatiem un prasmēm, kā arī radītu interesi, izpratni un sabiedrības līdzdalību mūsu nemateriālā kultūras mantojuma saglabāšanā. Aušana, adīšana, metālapstrāde, kokapstrāde, kulinārija ir tikai dažas jomas no plašā piedāvājuma. Arī šajā reizē meistarus varēs apmeklēt visos Latvijas vēsturiskajos novados, informēja Latvijas Nacionālajā kultūras centrā.

Jau tradicionāli pasākuma ietvaros tautas lietišķās mākslas meistari aicina iepazīt vienu no populārākajām prasmēm – aušanu. Bērni, jaunieši un pieaugušie varēs apgūt auduma iekārtošanu stellēs un iepazīties ar dažādiem aušanas tehniku veidiem. Tāpat populāra ir dažādu jostiņu un grīdas celiņu darināšana, kas ir sākums izpratnei par aušanu. Pasākumu klāstā piedāvāta arī iespēja apgūt kreklu izšūšanu un sašūšanu. Šīs prasmes noderēs, darinot savu tautastērpu un gatavojoties XXVII Vispārējiem latviešu Dziesmu un XVII Deju svētkiem.

Atsevišķas meistardarbnīcas sniegs pirmās zināšanas saktu un citu rotu darināšanā. Piemēram, Rīgā un Siguldā notiks Nameja gredzena darināšanas nodarbības, bet Jaunpilī norisināsies arheoloģisko rotu darināšanas meistardarbnīca.

Bagātīgs ir norišu piedāvājums adīšanas jomā – zeķu, cimdu, čību, mauču un rotaļlietu adīšana. Meistari demonstrēs dažādas tehnikas, dalīsies ar savām zināšanām un pieredzi. Vairākās norises vietās būs iespēja iepazīt senākas un ne tik senas ēdienu receptes. Tā ir iespēja uzzināt ko jaunu un dažādot savu iecienīto ēdienkarti. Piemēram, Ropažu novada Sauleskalnā būs iespēja cept rudzu maizi.

“Satiec savu meistaru” ietvaros interesentiem iespēja tuvāk iepazīt arī tradicionālo muzicēšanu un dziedāšanu. Norises vietās būs iespēja gan klausīties, gan pašiem mācīties un iesaistīties rotaļās, dziedāšanā un dažādu tradīciju apguvē.

Latvijas Nacionālā kultūras centra tautas lietišķās mākslas eksperte Linda Rubena: “Priecē tas, ka šo gadu garumā ir novērota lielāka sabiedrības interese par mūsu kultūras mantojumu un piesaistīti jauni dalībnieki gan tautas lietišķās mākslas studijās, gan folkloras kopās. Vislielākais paldies tiem, kas šo gadu garumā piedalās pasākumā kā meistari, rod jaunas idejas savās prasmēs un jaunas pieejas tam, kā par tām pastāstīt citiem. Tāpat liels paldies visiem, kuri koordinē pasākuma norisi notikumu vietās. Šīs meistaru dienas ir kā nelieli svētki meistarībai, tradīcijai un to saglabāšanai nākamajām paaudzēm.”

Lai vieglāk varētu izvēlēties, uz kuru pusi doties, Latvijas Nacionālais kultūras centrs aicina ielūkoties “Satiec savu meistaru!” kartē “www.satiecsavumeistaru.lv”. Vairāk par pasākumu norisi Pierīgas novados skatiet šeit.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.