Menu
 

"Lielais Kristaps" izziņo Nacionālo kino programmu

  • Autors:  Apriņķis.lv
"Lielais Kristaps" izziņo Nacionālo kino programmu Nacionālais Kino centrs

No 7. līdz 13. novembrim, īsi pirms Latvijas simtgades svinībām, kinoteātrī “Splendid Palace” norisināsies nozīmīgākais Latvijas filmu nozares pasākums – Nacionālā kino balva “Lielais Kristaps”. Šīs nedēļas laikā skatītājiem būs iespēja vienkopus noskatīties izcilu Latvijas jaunāko filmu izlasi – visas balvai nominētās filmas, jaunu filmu pirmizrādes, studentu filmas, bērnu filmas, kā arī tikties ar filmu autoriem un piedalīties radošajās darbnīcās.

Pateicoties Nacionālā Kino centra programmai “Latvijas filmas Latvijas simtgadei”, šogad “Lielā Kristapa” skatēs ir bagātīgs filmu klāsts un sīva konkurence par balvām.

9.novembrī būs iespēja noskatīties režisora Kristiana Riekstiņa debijas filmas “Eva” pirmizrādi (tā nominēta konkursa kategorijā “Labākā īsmetrāžas filma”). Filma vēsta par jaunu sievieti Evu, kas pēc ugunsnelaimes un gāzes eksplozijas dzīvoklī pārceļas uz nomaļu brīvdienu māju kopā ar eksplozijā cietušo kopjamo vīru Robertu. Mājā sākt notikt dīvainas un mistiskas lietas, filmai iegūstot psiholoģiska trillera aprises. 2018. gada pavasarī “Eva” jauno talantu kategorijā tika atlasīta Starptautiskā Kannu kinofestivāla tirgus skatei.

Tie, kurus interesē Holivudas kino, ir aicināti uz “Cafe Film Noir”, kur notiks kinokritiķes un kinozinātnieces Ditas Rietumas saruna ar latviešu izcelsmes Holivudas aktrisi Rutanju Oldu (Rutanya Alda), Nacionālās kino balvas “Lielais Kristaps” starptautiskās žūrijas pārstāvi. Sarunas laikā varēs noskatīties fragmentus no filmām ar aktrises piedalīšanos, no kurām pazīstamākā filma ir “Briežu mednieks” (Deer Hunter) (1978), kas saņēmusi “Oskaru”.

Bērniem un ģimenēm veltīta “Lielā Kristapa” programma gaidīs skatītājus 10. un 11.novembrī, kad divos rīta seansos varēs noskatīties filmas “Paradīze 89”, “Bille”, “Turpinājums” un citas, kā arī piedalīties radošajās darbnīcās pirms filmām.

11.novembrī, Lāčplēša dienā, pirmizrādi piedzīvos Ludmilas Ikeres dokumentālā filma “100 gadi esības vējos” par 16 Latvijas vienaudžiem, viņu skarbo pieredzi 100 un vairāk dzīves gadu laikā, spēju pārvarēt grūtības, viņu atmiņu stāstiem, skatu uz šodienu un vēlējumiem Latvijas nākotnei.

Tāpat šajā dienā varēs noskatīties arī sešas “Latvijas koda” filmas, tostarp Armanda Zača filmu “Terapija” par 30 gadus jauna vīrieša centieniem ieviest savā dzīvē radikālas pārmaiņas; Toma Upīša filmu “Sencis” – veltījumu visiem bērniem, kas auguši bez viena no vecākiem, Lienes Laviņas-Kalnaellas “Dabas liegums – Zilaiskalns” par sabiedrības zinātkāres un kultūrvēstures mijiedarbību un citas.

Vēl šajā pašā dienā notiks Rīgas poētiskā dokumentālā kino skolas retrospekcija un ārpuskonkursa pirmizrāde “Spertāla Kapričo” – vēstījums par Arvīda Spertāla (1897-1961) dzīvi, devumu Latvijas kultūrā, augstajiem ideāliem mākslā, teātrī, kā arī vēsturiskajiem notikumiem, kas ietekmēja viņa dzīvi.

Lielā Kristapa kulminācija – festivāla noslēgums un apbalvošanas ceremonija notiks pirmdien, 12.novembrī, kino “Splendid Palace”. Skatītājiem būs iespēja to vērot klātienē, iegādājoties biļetes kinoteātra kasē, kā arī LTV tiešraidē.

Biļetes uz visam filmām un pasākumiem iespējams iegādāties kinoteātra mājas lapā un kasēs. Pilna festivāla programma pieejama www.lielaiskristaps.lv un www.splendidpalace.lv.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.