Menu
 

Latvijas 100. gadadienu svinēs ar vairāk nekā 900 pasākumiem

  • Autors:  Apriņķis.lv
5. novembrī Latvijas Nacionālā mākslas muzeja 2. stāva vestibilā norisinājās mediju pasākums, kurā Latvijas valsts simtās dzimšanas dienas – 18. novembra – programmas radošā komanda iepazīstināja ar svētku notikumiem. 5. novembrī Latvijas Nacionālā mākslas muzeja 2. stāva vestibilā norisinājās mediju pasākums, kurā Latvijas valsts simtās dzimšanas dienas – 18. novembra – programmas radošā komanda iepazīstināja ar svētku notikumiem. Foto: Toms Norde, Kultūras ministrijas Latvijas valsts simtgades birojs

18. novembrī ar plašu programmu tiks svinēta Latvijas valsts dibināšanas 100. gadadiena. Daudzveidīgs pasākumu klāsts gaidāms gan Rīgā, gan Latvijas reģionos, bet pasaulē Latvijas vārdu godinās starptautiskā diplomātiskā programma. Kopā novembrī plānoti vairāk nekā 900 daudzveidīgi notikumi, no kuriem lielākā daļa ir bez maksas un nozīmīgākos atspoguļos ar radio un televīzijas starpniecību.

Svētku programmā gaidāmi gan svētku koncerti un izstādes, gan militārā parāde un goda sardzes, gan dažādi pasākumi, kas aicina godināt Latvijas valsts pirmo simtgadi un iedvesmo nākamajai. Nostiprinājusies tradīcija godināt cilvēkus, un vēstījuma “Es esmu Latvija” zīmē godināšanas pasākumi norisināsies lielākajā daļā pašvaldību. Valsts svētkus cilvēki svinēs arī sportiski, pārgājienos, orientēšanās spēlēs, gaidāmi arī izzinoši pasākumi un zināšanu viktorīnas, plaši būs skatāmas Latvijas simtgades filmas. Īpašs notikums šogad būs “Latvijas rīta ieskandināšana”, informē Latvijas valsts simtgades biroja sabiedrisko attiecību speciāliste Linda Pastare.

Par galvenajiem pasākumiem īpašā notikumā 5. novembrī informēja kultūras ministre Dace Melbārde, aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis un lielāko pasākumu veidotāji. Svētku rīkotāji simboliski tikās pie galda, kas, visticamāk, izmantots Latvijas valsts proklamēšanas ceremonijā 1918. gada 18. novembrī.

“Mums, Latvijas iedzīvotājiem, ir ļoti svarīgi apzināties, cik īpašā laikā dzīvojam – tieši mūsu paaudzei ir dota vēsturiskā iespēja piedzīvot savas valsts 100. gadadienu. “Kantar”/TNS aptauja liecina, ka 91% Latvijas iedzīvotāju novembrī plāno atzīmēt valsts simtgadi, vairāk nekā 80% paši piedalās vai piedalīsies kādā no iniciatīvām, bet 77% piekrīt, ka valsts simtgadi vajag atzīmēt īpašāk nekā citus gadus. Cilvēki Latvijā ir ļoti dažādi, intereses un vēlmes ir atšķirīgas, tāpēc esam domājuši par dažādām mērķauditorijām, lai katrs varētu atrast sev piemērotāko svētku notikumu. Svētku pasākumu rīkotāji ir radījuši ģeogrāfiski un stilistiski visaptverošu programmu, radot iespēju svinēt valsts simtgadi visā Latvijā, un ļoti aktīvi svinībām gatavojas Latvijas valstij piederīgie visā pasaulē,” uzsver kultūras ministre Dace Melbārde.



No 900 notikumu klāsta pārliecinoši lielākā daļa pieejama bez maksas, īpaši svētku notikumi gaidāmi ikkatrā pašvaldībā. Savukārt pasaulē no 16. līdz 19. novembrim Latvijas valsts simtgade, sanākot kopā latviešiem, viņu tuviniekiem un draugiem, tiks svinēta ASV, Austrālijā Austrijā, Beļģijā, Čehijā, Igaunijā, Itālijā, Īrijā, Kanādā, Lielbritānijā, Luksemburgā, Nīderlandē, Norvēģijā, Somijā, Spānijā, Šveicē, Vācijā un Zviedrijā. Tās būs gan svinīgas pieņemšanas, gan izstādes un koncerti ar šajās valstīs mītošu latviešu mūziķu piedalīšanos. Arī citās valstīs visu novembri norisinās plaša starptautiskās diplomātijas programma, kuras tapšanā piedalās Latvijas vēstniecības, konsulāti un diasporas organizācijas visā pasaulē, vēsta L. Pastare.

Liela nozīme 18. novembra svinībās, kā ierasts, būs Latvijas Nacionālo bruņoto spēku parādei, godinot un lepojoties ar Latvijas armiju. “Novembris ir tautas vēsturisko atmiņu mēnesis, kad godinām mūsu karavīrus – Latvijas brīvības cīnītājus. Viņi bija gana drosmīgi, lai stāvētu pie valsts šūpuļa, lai jaunizveidoto valsti aizstāvētu un atdotu par to pašu dārgāko – dzīvību. Latvija – tie esam mēs visi, kas šeit dzīvojam. Brīvība, neatkarība un demokrātija ir mūsu visu fundamentālās vērtības. Un mums nav cita uzdevuma, kā to sargāt,” saka aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis.



Plānojot apmeklēt svētku norises, organizatori aicina sekot līdzi laika prognozēm, ģērbties ērti un silti, jo daudzi pasākumi 18. novembra programmā notiks ārpus telpām. Tāpat iedzīvotāji pašvaldību informācijas kanālos aicināti sekot līdzi informācijai par satiksmes ierobežojumiem. Rīgā 18. novembrī būs iespēja sabiedrisko transportu izmantot bez maksas, norāda L. Pastare.

18. novembrī ikviens aicināts doties uz svinīgajiem pasākumiem vai godināt valsti draugu lokā rakstainos cimdos. Svētku dienā velkot rakstainus cimdus, sūtot sveicienus draugiem un publicējot sociālajos tīklos, mudina lietot tēmturi #LV100.

Informācija par 2018. gada 18. novembra notikumiem pieejama vietnē www.LV100.lv/18novembris un pašvaldību informācijas resursos.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.