Logo
Drukāt šo lapu

Mālpilī iespēja iepazīties ar arheoloģiskajiem māla traukiem

Mālpilī iespēja iepazīties ar arheoloģiskajiem māla traukiem Foto: Esmeralda Tāle

Līdz 3. decembrim Mālpils kultūras centrā ir apskatāma izstāde “Māla trauki Mālpilī desmit gadu simteņos” par senās podniecības liecībām Mālpils novadā, par māla trauku veidošanas paņēmienu attīstību desmit gadsimtu garumā.

Izstādē interesenti var tuvāk iepazīties ar arheoloģiskajiem māla traukiem (un to lauskām), kas pēdējo desmit gadu laikā atrasti Mālpils novada teritorijā un kas izgatavoti 11.–13. gadsimtā un 16.–18. gadsimtā. Šo arheoloģisko mantojumu papildina Latvijas Nacionālā vēstures muzeja Arheoloģijas departamenta pētnieces un podnieces Baibas Dumpes veidotie seno trauku atdarinājumi (divi podiņi, trīs šķīvji un viena krūze), informē Mālpils kultūras centra kultūrvides speciāliste Ieva Pauloviča.



Tāpat izstādē ir apskatāma Mālpils kultūras centra keramikas studijas “Māl-pils” 46 dalībnieku darinātie trauki, kas tapuši, iedvesmojoties no Baibas Dumpes stāstījuma par senajiem māla traukiem un to tapšanas procesu vairāku gadsimtu garumā.

Mālpils novada vēsturiskā mantojuma krājumā glabājas vairākas māla trauku, jumta kārniņu, krāsns podiņu lauskas. Pateicoties šai māla lausku kolekcijai, radās iedvesma tuvāk iepazīties ar senās podniecības liecībām un tradīcijām Mālpils novadā. Jo īpaši tādēļ, ka novads nes māla vārdu, stāsta I. Pauloviča.

Izstāde tapusi biedrības “Idoves mantojums” projekta “Māla trauki Māla pilī” ietvaros kā veltījums Latvijai. Projektu finansiāli atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds un Mālpils novada dome. Sadarbības partneri – Mālpils kultūras centrs un Rīgas Porcelāna muzejs.

Saistītie objekti

Visas tiesības aizsragātas © apriņķis.lv 2024