Logo
Drukāt šo lapu

Aicina noskatīties Eiropas kinoakadēmijas balvām nominētās filmas

Kadrs no filmas "Dogmens". Kadrs no filmas "Dogmens". Publicitātes foto

Novembrī un decembrī kinoteātris “Splendid Palace” piedāvā noskatīties četras no piecām gada labākajām Eiropas filmām, kas nominētas apbalvojumiem 31. Eiropas kinoakadēmijas EFA apbalvošanas ceremonijā. Apbalvošanas ceremonija norisināsies 15. decembrī Seviļā, Spānijā, informē kinoteātra “Splendid Palace” pārstāve Zane Arāja.

“Splendid Palace” jau skatāma itāļu režisora Mateo Garrones filma Dogmens”. Tas ir kinostāsts par “mazo cilvēku” Marčello – necilu suņu frizētavas īpašnieku, kurš apčubina ikvienu no saviem četrkājainajiem klientiem un no sirds mīl vienīgo meitu. 2018. gada Kannu kinofestivālā galvenās lomas tēlotājs Marčello Fonte atzīts par labāko aktieri, bet prasmīgi atlasītie četrkājainie mākslinieki saņēmuši Palmas zaru suņiem. Gaidāmajā Eiropas kinoakadēmijas balvu pasniegšanas ceremonijā “Dogmens” figurē četrās galvenajās nominācijās – “Eiropas Gada labākā filma”, “Labākais režisors”, “Labākais aktieris” un “Labākais scenārijs”. Filma jau guvusi uzvaru nominācijās “Labākais kostīmu mākslinieks” un “Labākais grims” (uzvarētāji paziņoti 2018. gada 10. novembrī).

30. novembrī kinoteātris sāks demonstrēt itāļu režisores Alises Rorvaheres filmu “Laimīgais Lācars”, kas Kannu kinofestivālā godināta ar balvu nominācijā “Labākais scenārijs” un 20 minūtes ilgušām skatītāju ovācijām. Ārkārtīgi cilvēcīgā, aizkustinošā filma veidota kā līdzība ar atsauci uz Bībeles sižetu. Eiropas kinoakadēmija nominējusi “Laimīgo Lācaru” balvai nominācijā “Eiropas Gada labākā filma”, tās veidotāju Alisi Rorvaheri – nominācijā “Labākais režisors” un “Labākais scenārijs”, galvenās sieviešu lomas tēlotāju Albu Rorvaheri – nominācijā “Labākā aktrise”, stāsta Z. Arāja.


Kadrs no filmas “Laimīgais Lācars”.

6. decembrī “Splendid Palace” notiks ļoti pretrunīgi vērtētās filmas Meitene” pirmizrāde. Jaunais beļģu režisors Lūkass Donts piedāvā stāstu par 15 gadus veco Laru, kura alkst kļūt par balerīnu, tomēr daba viņu apveltījusi ar zēna ķermeni. Larai balets saistīts ne vien ar puantēm, sviedriem un asinīm, bet arī ar gluži citādām ciešanām – ir jāpārveido ķermenis, lai līdzinātos meitenei. Scenārija pamatā ir reāls stāsts. 2018. gada Kannu kinofestivālā Donts saņēmis balvu nominācijā “Zelta kamera” par labāko režisora debiju, bet galvenās lomas tēlotājs Viktors Polsters programmā “Īpašais skatiens” atzīts par labāko aktieri. Filma saņēmusi arī FIPRESCI balvu. Eiropas kinoakadēmiķi nominējuši filmu “Meitene” trīs galvenajām balvām – “Eiropas Gada labākā filma”, “Gada atklājums” un “Labākais aktieris”.


Kadrs no filmas “Meitene”.

7. decembrī kinoteātris sāks demonstrēt melnbalto drāmu film noir stilā Aukstais karš”, ko veidojis “Oskara” laureāts – poļu režisors Pavels Pavlikovskis. Filmas darbība sākas pēc kara Polijas kultūras namā un risinās te Austrumberlīnē, te Dienvidslāvijā, te Parīzē. Viņa ir poļu tautas kolektīva dalībniece, dziedātāja ar samtainu balsi, viņš – mūziķis, kurš jau Francijā kļuvis par savējo. Zula un Viktors kaislīgi mīl viens otru un tiecas būt kopā, bet nevar.

Aukstā kara veidotājs, scenārists un producents Pavels Pavlikovskis Kannu kinofestivālā uzvarējis nominācijā “Labākais režisors”. Eiropas kinoakadēmijas balvu pasniegšanas ceremonijā “Aukstais karš” figurē piecās galvenajās nominācijās. Galvenās lomas tēlotāja Joanna Kuliga izvirzīta balvai nominācijā “Labākā aktrise”, un viņas mūža mīlestības atveidotājs Tomašs Kots pretendē uz Labākā aktiera godu, vēsta Z. Arāja.

Biļetes iespējams iegādāties kinoteātra “Splendid Palace” kasē un www.splendidpalace.lv


Kadrs no filmas “Aukstais karš”.

Visas tiesības aizsragātas © apriņķis.lv 2024