Logo
Drukāt šo lapu

LNSO un Goran Gora aicina doties audiālā pastaigā pa mākslas izstādi

LNSO un Goran Gora aicina doties audiālā pastaigā pa mākslas izstādi Publicitātes foto

Jau šo ceturtdien, 29. novembrī, plkst. 19.00 Lielajā ģildē notiks otrais no četriem cikla “Simfoniskais hits ar Goran Goru” koncertiem, kurā Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris (LNSO) jauniešus iepazīstina ar klasiskās mūzikas hitiem un to autoriem – pasaulslaveniem komponistiem. Koncerts ļaus ielūkoties savā laikā nesaprastā, 19. gs. slavenā krievu komponista Modesta Musorgska dzīvē un doties audiālā pastaigā pa mākslas izstādi, klausoties vienu no klasiskās mūzikas slavenākajiem hitiem – “Izstādes gleznas”.

Musorgska cikls radies, komponistam klīstot pa sava laba drauga Viktora Hartmana izstādi. Šī apmeklējuma laikā komponista galvā piedzima ideja par skaniskām miniatūrām. Ciklā “Izstādes gleznas” dzirdamas miniatūras par eglīšu mantiņu ar uzzīmētu Riekstkodi, ratos iejūgtiem vēršiem, neizšķīlušiem cālēniem, tenkām tirgus laukumā, šermuļiem katakombās, bronzas pulksteni raganas mājiņas veidolā un varoņu vārtiem, informē LNSO komunikācijas konsultante Anna Babre.

Sākotnēji Musorgskis šo skaņdarbu sarakstīja klavierēm, taču slavenais franču komponists Moriss Ravēls vēlāk to pielāgoja orķestrim. Koncerta gaitā kopā ar vakara vadītāju Goran Goru varēs noskaidrot, kā šis miniatūru cikls dzīvojis cauri laikiem, kā transformējies un kā pilnā skanējumā skan simfoniskā orķestra izpildījumā. Ņemot vērā, ka Musorgska iedvesmas avots, radot šīs miniatūras, bija Hartmana izstāde, koncerta laikā uz ekrāna tiks rādītas gleznas, kas atbilst konkrētajiem skaņdarbiem, radot 19. gs. Krievijas noskaņu. Pie diriģenta pults stāsies bijušais Liepājas Simfoniskā orķestra diriģents Atvars Lakstīgala.

Modests Musorgskis tiek uzskatīts par vienu no romantisma perioda redzamākajiem krievu komponistiem, kurš savā daiļradē centās izpaust krievu īpašo identitāti. Musorgskis uzsāka savas komponista gaitas jau tīņa gados. Interesanti, ka komponists pārtrauca militāro karjeru, lai veltītu dzīvi mūzikai, tomēr paralēli ieņēma dažādus amatus valdībā, stāsta A. Babre.

Jaunums šajā “Simfoniskais hits ar Goran Goru” sezonā ir režisora Roberta Rubīna iesaistīšanās cikla pasākumu veidošanā. Novērtējot, cik svarīgi mūslaiku skatītājam ir ne tikai dzirdēt, bet arī redzēt, koncertus kuplinās nelieli videosižeti un attēlu projekcijas, paplašinot klausītāju priekšstatus par izciliem meistariem, kas palaikam var šķist vēstures putekļu klāti.

Koncertcikla vadītāja Goran Gora stāstījuma pamatu arī turpina veidot dramaturģe Justīne Kļava, kas par izrādi “Dvēseļu utenis” šoruden ieguva "Spēlmaņu nakts" ārvalstu teātra ekspertu simpātiju balvu, norāda A. Babre.

Biļetes uz koncertu “Simfoniskais hits ar Goran Goru” iespējams iegādāties Lielās ģildes un “Biļešu paradīzes” kasēs.

Visas tiesības aizsragātas © apriņķis.lv 2024