Logo
Drukāt šo lapu

Jauno starptautisko mūzikas festivālu "Rīgas Jūrmala" atklās Mariss Jansons

Jauno starptautisko mūzikas festivālu "Rīgas Jūrmala" atklās Mariss Jansons Publicitātes foto

30. novembrī Rīgā tika paziņots par jaunu starptautisku klasiskās mūzikas festivālu “Rīgas Jūrmala”, kas norisināsies Rīgā un Jūrmalā. Kā atklāja tā mākslinieciskais vadītājs Martins Engstrēms, festivāla mērķis ir ierindoties starp izcilākajiem klasiskās mūzikas pasākumiem pasaulē, piedāvājot mūzikas cienītajiem Latvijā spožu mākslinieku un repertuāra apvienojumu.

Jau zināms, ka festivāla atklāšanas koncertā, kas nākamā gada 21. jūlijā norisināsies Latvijas Nacionālajā operā, muzicēs Bavārijas Radio simfoniskais orķestris izcilā latviešu diriģenta Marisa Jansona vadībā. Maestro pats ir paudis prieku par šāda festivāla dibināšanu: “Esmu pārliecināts, ka šis nozīmīgais notikums kļūs par vēl vienu ļoti svarīgu latviešu kultūras tradīciju. Es aicinu jūs uz šo daudzsološo festivālu!”

Kā pauda festivāla mākslinieciskais vadītājs (viņš ir arī Verbjē klasiskās mūzikas festivāla dibinātājs un vadītājs), tā koncepcija būs pasaules vadošajiem orķestriem veltītas nedēļas nogales. “Festivāls “Rīgas Jūrmala” aptvers četras nedēļas nogales, norisinoties no 21. jūlija līdz 1. septembrim. Katra nedēļas nogale veltīta pasaulē vadošam orķestrim un diriģentam, programmā ietverot gan simfoniskos un kamermūzikas koncertus, gan vadošu klasiskās mūzikas zvaigžņu un uzlecošu talantu solokoncertus. Jau tagad varam atklāt, ka festivāla pirmajā sezonā Latvijā uzstāsies jau minētais Bavārijas Radio simfoniskais orķestris Marisa Jansona vadībā, Izraēlas Filharmoniskais orķestris un maestro Zubins Meta, Londonas Simfoniskais orķestris un diriģents Džanandrea Noseda, kā arī Krievijas Nacionālais orķestris Mihaila Pļetņeva vadībā.”

Iecerēts, ka festivālā muzicēs arī izcili atskaņotājmākslinieki: pianisti Marejs Peraija, Seong-Jin Cho, vijolnieki Leonīds Kavaks un Vadims Repins, čellists Miša Maiskis un jaunie talanti. Festivāla koncerti norisināsies Dzintaru koncertzālē un Mazajā zālē. Festivāla rīkotāji sola, ka, sākot ar 2020. gadu, festivāls notiks sešas nedēļas, un 2021. gadā – astoņas nedēļas nogales.

Jaunā festivāla “Rīgas Jūrmala” mākslinieciskais vadītājs ir Martins Engstrēms dzimis Zviedrijā, bet Šveicē turpina vadīt paša dibināto Verbjē mūzikas festivālu, kas kļuvis par sinonīmu pasaules spožāko mūziķu skatuvei, īpaši pievēršoties izcilu jauno talantu atklāšanai. Martina Engstrēma sadarbības partneris festivāla “Rīgas Jūrmala” veidošanā ir Migels Estebans – Verbjē festivāla līdzdibinātājs, Londonā bāzētā producentu uzņēmuma “Idili Live” vadītājs.

Festivāla atbalstītājs ir labdarības fonds “Baltijas Muzikālās sezonas”, kura mērķis ir Latvijā izveidot pasaules nozīmes klasiskās mūzikas festivālu. Turpinot tālāko attīstību, festivāls “Rīgas Jūrmala” un fonds balstīsies uz koncertu sērijas “Baltijas Muzikālās sezonas” panākumiem.

Biļešu tirdzniecība uz jaunā festivāla koncertiem tiks uzsākta 2019. gada februārī.

Saistītie objekti

Visas tiesības aizsragātas © apriņķis.lv 2024