Logo
Drukāt šo lapu

Siguldas spieķu meistare saņem kultūras zīmi "Latviskais mantojums"

Siguldas spieķu meistare saņem kultūras zīmi "Latviskais mantojums" Foto: www.sigulda.lv un facebook.com/Laukucelotajs

29. novembrī Siguldas spieķu meistare Antra Plavgo saņēmusi kultūras zīmi "Latviskais mantojums" par Siguldas spieķa darināšanas tradīciju uzturēšanu. Jāatzīmē, ka 2017. gadā Siguldas spieķa darināšanas prasmes iekļautas Nacionālajā nemateriālā kultūras mantojuma sarakstā, kas ir solis ceļā uz iekļūšanu UNESCO nemateriālā kultūras mantojuma sarakstā, piešķirot vietējam kultūras mantojumam nozīmi pasaules līmenī.

Spieķis joprojām ir viens no atpazīstamākajiem Siguldas simboliem. Šobrīd Siguldas novadā un apkārtnē ir zināmi 11 vietējie iedzīvotāji, kas prot gatavot spieķus. Kopš 2016. gada Siguldas pils kompleksā ikvienam ir iespēja apmeklēt tradicionālo Siguldas spieķu darbnīcu, izdzīvojot seno spieķa izgatavošanas procesu, un pašiem radīt savu Siguldas spieķīti, informē Siguldas novada pašvaldībā.

Kultūras zīme "Latviskais mantojums" tiek pasniegta Latvijas tūrisma uzņēmējiem, kuri saglabā un daudzina latvisko kultūras mantojumu, rādot to apmeklētājiem. Zīme izveidota pēc "Lauku ceļotāja" iniciatīvas, lai godinātu un rādītu latviskās kultūras un sadzīves mantojumu, kas dzīvo mūsdienās. Kopumā tūrisma uzņēmējiem piešķirtas 18 šādas kultūras zīmes, norāda pašvaldībā.

Kultūras zīmi šogad ieguva: rokdarbnieku kopa “Paukers”, Rideļu dzirnavas un kafejnīca "Cope", adītāja un audēja Regīna Kalniņa, pinējs Pēteris Tutāns, SIA "Saldus maiznieks", biedrība “EKC suiti", lībiešu mājas "Stūrīši–Branki", Pāces Vilnas fabrika, Inta Bendrupa, "Ūdenszīmes", Jaunpils Amatu māja, aušanas un rokdarbu darbnīca "Ozolkalna klēts", viesnīca "Meke", Siguldas Spieķu darbnīca, Līvānu stikla pūtēju darbnīca, lauku māja "Upenīte", "Cēsu maize" un "Birzi", vēsta "Lauku ceļotāja" pārstāvji.


Saistītie objekti

Visas tiesības aizsragātas © apriņķis.lv 2024