Logo
Drukāt šo lapu

Siguldā skatāma metālmākslinieces Dinas Dubiņas izstāde "Ārpus"

Siguldā skatāma metālmākslinieces Dinas Dubiņas izstāde "Ārpus" Foto: www.sigulda.lv

18. decembrī plkst. 18.00 kultūras centrā "Siguldas devons" notiks metālmākslinieces Dinas Dubiņas izstādes "Ārpus" atklāšana. Izstādi būs iespējams apskatīt līdz 9. janvārim, informē Siguldas novada pašvaldībā.

"Izstādes nosaukums ir "Ārpus", jo esmu sava ceļa gājēja mākslā – pasaulē nav mākslinieku, kuri šādā tehnikā radītu tik liela izmēra emaljas gleznu," skaidro māksliniece Dina Dubiņa. Juvelieru emaljas, ar kurām strādā māksliniece, parasti tiek izmantotas sakrālajā mākslā, karaļu rotās, dārglietās, jo izmantotie materiāli ir ļoti dārgi, bet darbu radīšanas process ir darbietilpīgs.

D. Dubiņa dzimusi Rīgā, absolvējusi Rīgas Lietišķās mākslas vidusskolu un Igaunijas Mākslas akadēmijas Metālmākslas katedru, iegūstot maģistra grādu. Kopš 1975. gada piedalījusies vairāk nekā 200 izstādēs Latvijā, Krievijā, Lietuvā, Igaunijā, Ungārijā, Vācijā, Spānijā, Dānijā, Somijā, Japānā, Francijā, ASV un citās valstīs. Savu radošo darbību sākusi kā rotu māksliniece, bet kopš 1985. gada pievērsusies emaljas gleznām, miniatūrām. Tikai pēdējos gados paralēli gleznu radīšanai atgriezusies rotu dizainā, stāsta pašvaldībā.

Viņa ir Latvijas Mākslinieku savienības biedre kopš 1983. gada. Vairāk nekā 30 personālizstādes, nozīmīgākās – galerijā "Daugava", "Rīgas galerijā", galerijā "Putti", Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā, Turaidas muzejrezervātā, Grācā (Austrija), Štūrē (Vācija). Darbi atrodas Latvijas un Krievijas muzeju fondos, kā arī privātkolekcijās visā pasaulē. Vispasaules rotu izstādēs "Jabloņeca 77" un "Jabloņeca 83" (Čehija) apbalvota ar Goda diplomiem.

Metāls top ugunī, emalja top ugunī – D. Dubiņas stihija ir uguns, laikam tas ir skaidrojums, kādēļ daudzu gadu garumā māksliniece neatlaidīgi strādā šajā karstās emaljas tehnikā. Darbi tiek daudzkārtīgi apdedzināti 900–100 grādu temperatūrā, tādēļ ir izturīgi pret nelabvēlīgiem laikapstākļiem – spilgtu saules gaismu, mitrumu, temperatūras svārstībām – un izmantojami gan interjeros, gan eksterjeros, piemēram, pie baseiniem, uz jahtām un tamlīdzīgi. Tie ir īpaši piemēroti eksponēšanai sabiedriskās telpās, piemēram, slimnīcās, jo ir viegli kopjami un pat dezinficējami, norāda pašvaldības pārstāvji.

Izstāde īstenota ar Siguldas novada pašvaldības Kultūras un izglītības konkursā piešķirto līdzfinansējumu. Ieeja – bez maksas.

Saistītie objekti

Visas tiesības aizsragātas © apriņķis.lv 2024