Menu
 

Jūrmalas pilsētas muzejs gadu sāks ar jaunu izstāžu ciklu

  • Autors:  Apriņķis.lv
Izstāde “Eduards Vītols. Zināmais un nezināmais” Izstāde “Eduards Vītols. Zināmais un nezināmais” facebook.com/JurmalasPilsetasMuzejsJurmalaCityMuseum

10.janvārī Jūrmalas pilsētas muzejā Majoros tiks atklāts jauns izstāžu cikls, kurā skatītājiem tiks piedāvātas trīs dažādas izstādes – jaunās gleznotājas Natālijas Maļikovas personālizstāde “Dzīvības koks”, ilggadējam operas scenogrāfam un dekoratoram Eduarda Vītolam veltīta izstāde “Eduards. Vītols. Zināmais un nezināmais”, kā arī izstāde no Jūrmalas pilsētas muzeja mākslas krājuma “Interjers un eksterjers”.

Kā informēja ekspozīciju un izstāžu kuratore Guna Kalnača, jaunās gleznotājas Natālijas Maļikovas gleznu cikls “Dzīvības koks” atspoguļo mākslinieces vairāku gadu radošo pārdomu rezultātu. Veidojot gan smalkus monohromus darbus, gan spilgtus košu toņu eksperimentus, Natālija Maļikova meistarīgi spēlējas ar dažādu glezniecisko tehniku iespējām. Stila ziņā ārkārtīgi daudzveidīgajos darbos atbalsojot gan reālisma, romantisma, konceptuālisma, gan simbolisma tradīcija. Izstādes tēlainība rosina ikvienu intuitīvi meklēt savu dzīvības koku, harmoniju ar sevi un dabu.

Gleznotājs, akvarelists, scenogrāfs, dekorators, mākslinieku grupas “Rūķis” biedrs, Pēterburgas Štiglica Centrālās tehniskās zīmēšanas skolas absolvents un viens no Latvijas mākslas pedagoģijas pamatlicējiem Eduards Kārlis Vītols (1877–1954) ir nozīmīga Latvijas kultūras personība. Viņš no 1918. līdz 1935. gadam bijis Latvijas Nacionālās operas dekorators un veidojis scenogrāfiju un dekorācijas neskaitāmiem operas un baleta iestudējumiem.

Izstādē “Eduards. Vītols. Zināmais un nezināmais” būs skatāmas dekorāciju skices, akvareļi no Latvijas muzejiem, Valsts arhīva un privātkolekcijām, kā arī izstādes scenogrāfa Ivara Novika veidots operas skatuves interaktīvs makets. Izstāde tapusi ar Jūrmalas pilsētas domes, Valsts kultūrkapitāla fonda un Vītola dzimtas atbalstu.

Tradicionāli muzeja Kamīnzālē smalkas kamerstila izstādes veido mākslas ekspertes Ingrīda Raudsepa un Jana Rāve. Šoreiz varēsim skatīt izstādi “Interjers un eksterjers” no muzeja mākslas krājuma. Jūrmalas pilsētas mākslas muzeja kolekcijā glabājas gleznas un grafikas, kurās attēloti gan sadzīves ainu iekštelpu skati – interjeri, gan mākslas darbi, kuros redzamas dažādu laiku celtnes, kuru ārējais izskats un dekoratīvā apdare – eksterjers raksturo kādu noteiktu stilu. Izstādē iekļautie darbi darināti laika posmā no 18. līdz 20.gadsimtam.

Natālijas Maļikovas gleznu cikls “Dzīvības koks”, izstāde “Eduards Vītols. Zināmais un nezināmais” Jūrmalas pilsētas muzejā) skatāmas no 9. janvāra līdz 10. februārim. Izstāde no Jūrmalas pilsētas muzeja mākslas krājuma “Interjers un eksterjers” skatāma no 9. janvāra līdz 17. martam.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.