Logo
Drukāt šo lapu

Ar Latvijas Radio kora koncertu izskanēs Dzintaru koncertzāles "Ziemassvētku festivāls"

Ar Latvijas Radio kora koncertu izskanēs Dzintaru koncertzāles "Ziemassvētku festivāls" Foto - publicitātes

7.janvārī, dienā, kad Pareizticīgā baznīca svin Kristus dzimšanas svētkus, Dzintaru koncertzāle un Latvijas Radio koris aicina uz “Ziemassvētku festivāla” noslēguma koncertu “Pareizticīgo lūgšanas un dziedājumi”, informēja Dzintaru koncertzāles sabiedrisko attiecību speciālists Mārtiņš Pučka.

Koncertā būs iespēja baudīt izcilā krievu komponista Pētera Čaikovska pārlaicīgo skaņdarbu “Sv. Jāņa Zeltamutes liturģija”, balsu virtuozu – Latvijas Radio kora, Pareizticīgās baznīcas tēva Vasīlija un diriģenta Sigvarda Kļavas – atskaņojumā.

Krievu romantiskā dvēsele Pēteris Čaikovskis bija izcils melodiju darinātājs, smalks psihologs, kurš mūzikā atvēris sirds slūžas, uzrunājot ļoti tieši un personīgi. Muzikāli dramatisks nervs, emocionāla izteiksmīga iekšējā pasaule, spilgta tēlainība ir tikai dažas P. Čaikovska daiļrades iezīmes, kas caurstrāvo viņa darbus. P. Čaikovskis ir viens no nedaudziem skaņražiem, kuri rakstījuši teju visos mūzikas žanros. Sakrālā kormūzika ir mazāk atskaņotākā viņa daiļrades daļa, taču ne mazāk izcila – grūti iedomāties, kā P. Čaikovska cēlais jūtu skaistums kora balsīs tā laika baznīcas klerikāļos varēja izraisīt neapmierinātību.

Dievišķā liturģija ir galvenais pareizticīgās baznīcas dievkalpojums, kurā piemin visu Jēzus dzīvi: piedzimšanu, Viņa mācību, ciešanas, nāvi, augšāmcelšanos un debesbraukšanu. Lai gan daudzi krievu komponisti savā daiļradē pievērsušies šīs liturģijas komponēšanai, klausītājiem pazīstamākā un iemīļotākā ir Sergeja Rahmaņinova un Pētera Čaikovska komponētā “Jāņa Zeltamutes liturģija”. P. Čaikovskim pieder pirmais pilnīgi vienotais šīs liturģijas īstenojums mūzikā.

Arī P. Čaikovska “Garīgo dziedājumu” tekstu pamatā ir krievu pareizticīgās baznīcas liturģija – šajos rimtajos, cildenajos un siltajos dziedājumos jaušama P. Čaikovska mīlestība un pazemība pret savas baznīcas tradīciju.

Jau ceturto gadu no 15. decembra līdz 7. janvārim atjaunotajā vēsturiskajā Dzintaru koncertzālē norisinās krāšņs Ziemassvētku festivāls. Vienpadsmit muzikāli daudzveidīgos koncertos bija iespēja tikties ar Rīgas Doma zēnu kori, Ziemassvētku “Brīnumskapi”, klaunu Miku, komponistu Jāni Lūsēnu, operdziedātāju Elīnu Šimku, trio “Art-i-Shock”, kori “Latvija” un diriģentu Māri Sirmo, senās mūzikas grupu “Schola Cantorum Riga”, jaunajiem vijoļspēles talantiem Kristīni Balanas un Sergeju Dogadinu, Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri, zvanu ansambli “Arsis” un citiem māksliniekiem.

Saistītie objekti

Visas tiesības aizsragātas © apriņķis.lv 2024