Menu
 

"Ziemeļblāzmā" aicina uz labdarības koncertu Vijas Vētras atbalstam

  • Autors:  Apriņķis.lv
"Ziemeļblāzmā" aicina uz labdarības koncertu Vijas Vētras atbalstam Foto: www.facebook.com/VijasVetrasFONDS

“Vijas Vētras fonds” aicina leģendārās Vijas Vētras un dejas cienītājus atbalstīt ieceri par mākslinieces atgriešanos uz dzīvi Latvijā! Šim nolūkam viņas dzimšanas dienā, 6. februārī, tiek organizēts labdarības deju koncerts “Deju vētra – 2019”, kas norisināsies kultūras pilī “Ziemeļblāzma” plkst. 19.00. Koncerts būs sirsnīga dāvana no dzimtās zemes, un saziedotie līdzekļi – iedrošinājums atgriezties.

Pasaulē slavenās latviešu dejotājas vārds saistās ar apbrīnojami spilgtu personību, neparasti plastiskām kustībām, stingru stāju un dziļām mīlestības jūtām pret dzimteni. Gan Latvijā, gan ārpus tās dzīvojošo latviešu tikšanās reizēs Vija Vētra ir gaidīta viešņa, iedvesmas un dejas mīlestības avots. Septiņdesmit piecu skatuves gadu laikā dejots gan Austrālijā, Amerikā, Indijā, gan Afejas templī Eginas salā Grieķijā, kā arī Lielbritānijas karalienei Elizabetei II Sadlers Wells teātrī Londonā. Pasaules izstādē Ņujorkā 1964. gadā Baltijas valstu programmā dejota “Latviešu svīta”. Tomēr vissirsnīgākās jūtas Vijai Vētrai ir, dejojot Latvijā. Par sensāciju ir kļuvusi Talsu baznīcā 2012. gadā izdejotā Andreja Eglīša un Lūcijas Garūtas tautas lūgšana “Dievs, Tava zeme deg!”, stāsta fonda pārstāvji.

Kopš 1990. gada ik pavasari, laikā, kad zied ceriņi, Vija Vētra no Ņujorkas ierodas Latvijā. Lai sniegtu atbalstu cienījamajai māksliniecei un arī šogad viņu varētu satikt Latvijā, kā arī lai popularizētu viņas daiļradi, “Vijas Vētras fonds” aicina svinēt mākslinieces dzimšanas dienu labdarības koncertā “Deju vētra – 2019”. Kultūras pilī “Ziemeļblāzma” uzstāsies Rīgas Latviešu biedrības TDA “Vija”, deju studija “Fandango”, Jūrmalas Kultūras centra BG deju studija, deju skola “Colour Point”, deju grupa “Amulets”, flamenko deju klubs “Duende”, indiešu kultūras centra “Bharata” deju studija, Vijas Vētras deju grupa “Rituāls”, Liepājas deju studija “Arabeska” un citi. Biļetes pieejamas “Biļešu servisa” kasēs un internetā, kā arī pie ieejas pirms koncerta.

Vija Vētra dzimusi 1923. gada 6. februārī Rīgā. 1944. gadā pirms padomju armijas ienākšanas Latvijā devusies bēgļu gaitās trimdā uz Vāciju, Traunšteinu. No Vācijas kopā ar daudziem latviešiem aizceļojusi uz Austrāliju, kur dzīvojusi sešpadsmit gadu, kuru laikā ir notikusi liktenīgā saskaršanās ar indiešu deju tradīcijām. 1962. gadā Vija Vētra atgriezusies Eiropā, kur dejojusi un pasniegusi dejotprasmi. Kopš 1964. gada dzīvo Ņujorkā. Triju Zvaigžņu ordeņa (1999) kavaliere, ieguvusi arī Latvijas Republikas Ministru kabineta balvu (2018) par nozīmīgiem darbiem un nopelniem Latvijas valsts attīstībā, vēsta fonda pārstāvji.

“Vijas Vētras fonds” dibināts 2018. gada 8. novembrī ar mērķi sniegt finansiālu atbalstu Vijai Vētrai, lai nodrošinātu mākslinieces pilnvērtīgu dzīvi Latvijā, popularizēt deju kā cilvēka garīgās un fiziskās attīstības veicinātāju, kā arī atbalstīt jaunus un talantīgus dejotājus.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.