Menu
 

Pirmizrādi piedzīvojusi simtgades filma "Jēkabs, Mimmi un runājošie suņi"

  • Autors:  Apriņķis.lv
Pirmizrādi piedzīvojusi simtgades filma "Jēkabs, Mimmi un runājošie suņi" Foto - Gints Ivuškāns

Trešdien vakarā kinoteātrī "Splendid Palace" pirmizrādi piedzīvoja režisora Edmunda Jansona animācijas filma "Jēkabs, Mimmi un runājošie suņi". Šī ir otrā animācijas filma Nacionālā Kino centra programmā "Latvijas filmas Latvijas simtgadei", un no 1. februāra tā skatāma kinoteātros visā Latvijā.

"Process bija ilgs, un tā doma, ka mēs veidojam simtgades filmu, reizēm likās biedējoša un paralizējoša. Tomēr, ja padomā par valsti kā par sevi, ģimeni, bērniem, tad process šķiet vieglāks. Šī filma ir veltījums maniem vecākiem, maniem bērniem, tas ir visas mūsu grupas veltījums mūsu vecākiem un mūsu bērniem," uzrunājot klātesošos pirms filmas, no skatuves teica režisors Edmunds Jansons, Latvijas skatītāju mīlestību un starptautisku atzinību guvušais režisors, kurš iepriekš radījis gan “Lupatiņu” seriālu, gan populāro īsfilmu “Bize un Neguļa”. "Jēkabs, Mimmi un runājošie suņi" viņam ir pirmā pilnmetrāžas filma, norāda filmas komunikācijas koordinatore Ilze Vītola.

Neparasta draudzība un ticība brīnumiem, slepens plāns un pakaļdzīšanās, mazo drosme, kad lielajiem vienalga, - to visu skatītāji varēja piedzīvot kopā ar Rīgas centra puiku Jēkabu, viņa māsīcu, Maskačkas meiteni Mimmi, un runājošajiem suņiem, visiem kopā metoties neticamos notikumos, apliecinot drosmi un iegūstot īstus draugus.

Filmas māksliniece Elīna Brasliņa Maskačku pārzina kā savu kabatu: viņa ne tikai pati tur dzīvo, bet filmas tapšanas gaitā arī krustu šķērsu izstaigājusi daudzās ieliņas un pagalmus. Tas nav bijis veltīgi – šis noslēpumainais Rīgas rajons uzzīmēts tik trāpīgi, ka filmā iespējams atpazīt gan konkrētus ielu stūrus, gan namus.

Tā kā filma ir piemērota gan mazajiem, gan lielajiem, kuri nav zaudējuši ticību saviem spēkiem radīt pozitīvas pārmaiņas, zālē bija sastopams krietns pulks jauno skatītāju. "Bērniem arī noteikti radīsies interese aizbraukt uz Maskačku. Meita jau prasīja, kad mēs brauksim paskatīties uz tiem runājošajiem suņiem. Šī ir brīnišķīga filma gan bērniem, gan pieaugušajiem," pēc filmas atklāj mūziķis Intars Busulis.

No 1. februāra filma būs skatāma Rīgas kinoteātros “Kino Citadele”, “Splendid Palace”, “Multikino”, “Cinamon Alfa”, “Kino Bize”, Jūrmalas kinoteātrī “Star Cinema”, Siguldas kinoteātrī “Kino Lora” un citur. Jāpiezīmē, ka 2.februārī plkst. 14.45 “Kino Lora” arī notiks īpašais seanss, kad būs iespēja ne tikai satikt filmas režisoru Edmundu Jansonu, producenti Sabīni Andersoni, mākslinieci Elīnu Brasliņu un Noru Džumā, kura ierunājusi Mimmi lomu, bet arī degustēt Garškopju kustības “Gardu muti” radīto īpašo veltījumu filmai – cidoniju un suņuburkšķu zelteri “Jēkabs, Mimmi un runājošie suņi”.

Edmunda Jansona pirmās pilnmetrāžas animācijas filmas Jēkabs, Mimmi un runājošie suņi sižets balstīts rakstnieces Luīzes Pastores grāmatā bērniem “Maskačkas stāsts”. Filma tapusi animācijas studijā “Atom Art” sadarbībā ar Polijas studiju “Letko” Nacionālā Kino centra programmas Latvijas filmas Latvijas simtgadei ietvaros.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.