Menu
 

Balvu par mūža ieguldījumu saņems dzejnieks un grāmatizdevējs Uldis Auseklis Apriņķis.lv

  • Autors:  LETA
Foto - LETA Foto - LETA

Balvu “Zelta ābele 2018” par mūža ieguldījumu grāmatniecībā saņems dzejnieks un grāmatizdevējs Uldis Auseklis, trešdien preses konferencē paziņoja Latvijas Grāmatizdevēju asociācijas valdes priekšsēdētāja Renāte Punka. Balvas žūrijas komisijas priekšsēdētājs Agris Dzilna norādīja, ka par nominantiem septiņās kategorijās žūrija balsojusi teju vai vienbalsīgi, atskaitot vien pāris gadījumu.

“Pirmo vietu saņems grāmatas, kas to tik tiešām pelnījušas,” sacīja A. Dzilna.

Savukārt žūrijas locekle Daiga Brinkmane norādīja, ka ir patīkami pārsteigta par šogad balvai izvirzītajām grāmatām uzziņu literatūras kategorijā. “Mums nebija izteiktu favorītu, bet bija darbi, kas bija izteikti teicamnieki,” balvai izvirzīto grāmatu vērtēšanu aprakstīja Brinkmane.

Balvas kategorijā “Dzeja” nominēta Valda Atāla grāmata “Uz domu stāvās kraujas” (izdevējs “Dienas grāmata”), autoru kolektīva darbs “Kā pārvarēt niezi galvaskausā?” (izdevējs Valters Dakša), Ināras Kaijas Eglītes “Kliedziens starp āboliem” (izdevējs “Neputns”), Māra Salēja “Tuvošanās” (izdevējs “Zvaigzne ABC”), kā arī izdevums “Kalevipoeg”, kura izdevis apgāds “Neputns”.

Prozas kategorijā balvai izvirzīta Ingas Žoludes “1904. Melanholiskais valsis” (izdevējs “Dienas grāmata”), Andželas Naneti “Mans vectēvs bija ķiršu koks” (izdevējs “Jāņa Rozes apgāds”), Biankas Bellovas “Ezers” (izdevējs “Pētergailis”), Vladimira Nabokova “Camera obscura” (izdevējs “Dienas grāmata”) un Nadeždas Zeiglišas pašas izdotais darbs “Mesto dļja nazvaņija svabodna”.

Kategorijā “Dokumentālie izdevumi” nominēta sastādītāja un redaktora Guntara Godiņa “Miera ķēķis. Kas stāv aiz teksta?” (izdevusi Latviešu valodas aģentūra), Katrīnas Teivānes-Kropas “Vilis Rīdzenieks” (izdevējs “Neputns”), Kristīnes Matīsas un Agneses Zeltiņas “Rolanda Kalniņa telpa” (izdevējs “Neputns”), Imanta Lancmaņa “Rundāles pils. II daļa. Pils tuvplānā” (izdevējs Rundāles pils muzejs), kā arī Ulda Pīlēna “(Mans) uzņēmēja kods” (izdevējs “Zvaigzne ABC”).

Bērnu grāmatu kategorijā balvai izvirzīta Jura Zvirgzdiņa grāmata “Zvaigžņu tramvajs” (izdevējs “Pētergailis”), Sergeja Timofejeva “Pasaka par bruņinieku, kuram sāpēja zobi” (izdevējs “Liels un mazs”), Rūtas Briedes “Suns, kurš atrada skumjas” (izdevniecība “Liels un mazs”), Pētera Brūvera “Brūveri brūvē” (izdevējs “Pētergailis”), un Ievas Auziņas “Glābējcūka” (izdevējs “Droši un koši”).

Kategorijā “Zinātniskā literatūra” balvai nominēts Jāņa Kalnača darbs “Kokmuiža un tās alus darītava” (izdevēji Kocēnu novada dome un Vidzemes augstskolas Sociālo, ekonomisko un humanitāro pētījumu institūts), Vitas Zalčes “Latvijas mediju vides daudzveidība” (izdevējs Latvijas Universitātes Akadēmiskais apgāds), Indriķa Veitnera “Latvijas džeza vēsture 1922-1940” (izdevējs “Musica Baltica”) un Jāņa Ozoliņa grāmata “Andra Neiburga: valoda, dzimtene, stāstījums, attēls” (izdevējs LU Literatūras, folkloras un mākslas institūts).

Balvai par labāko darbu uzziņu literatūrā nominēta Kristīnes Budžes un Ineses Baranovskas grāmata “Tieši laikā. Dizaina stāsti par Latviju” (izdevējs “Neputns”), Raimonda Brieža “Cilvēki un notikumi latviešu zemēs no ledus aiziešanas līdz Latvijas valstij” (izdevējs “Neputns”), Jāņa Barbana “100 gadi 100 kartēs” (karšu izdevniecība “Jāņa sēta” un Latvijas Nacionālā bibliotēka), Nacionālā enciklopēdija “Latvija” (izdevējs Latvijas Nacionālā bibliotēka) un Vitolda Mašnovska “Muižas Latvijā. I sējums” (izdevējs “DUE”).

Savukārt mākslas izdevumu kategorijā balvai nominēta Lancmaņa grāmata “Dievinātā Doroteja” (izdevējs Rundāles pils muzejs), Annas Ancānes, Mikus Čežes un Anitas Vanagas “No skices līdz izstādei” (izdevējs Latvijas Nacionālā opera un balets), Andreja Granta un Laimas Slavas grāmata “Andrejs Grants” (izdevējs “Neputns”), Gintas Gerhardes-Upenieces “Portrets Latvijā. 20.gadsimts. Sejas izteiksme” (izdevējs “Neputns”), Zigurda Šenberga grāmata “Georgs Šenbergs” (izdevējs “Neputns”), kā arī Valda Līcīša darbs “Kuldīga. Kurzeme” (izdevējs “Lapu dizains”).

Ikgadējai grāmatu mākslas balvai “Zelta ābele 2018” pašmāju izdevēji šogad pieteikuši 132 grāmatas.

Grāmatas iesnieguši 50 pašmāju izdevēji, un tās vērtējuši eksperti Kristiāna Ābele, Daina Balhina, Ieva Bečere, Daiga Brinkmane, Agris Dzilna, Jānis Murovskis un Ilze Ramane.

Konkursa “Zelta ābele” pamatā ir ideja par grāmatu kā daudzu nozaru speciālistu veidotu mākslas darbu, kas atklāj grāmatas satura un formas māksliniecisko veselumu. Konkursa mērķis ir veicināt grāmatu izdošanas profesionālā un mākslinieciskā līmeņa izaugsmi, kā arī attīstīt lasītāju izpratni par grāmatu mākslu.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.