Menu
 

Foto: Pasniegtas Latvijas sabiedrisko mediju balvas "Kilograms kultūras 2018"

  • Autors:  Apriņķis.lv
Aktieris Andris Daugaviņš atzina, ka lielākais pārsteigums komandai bijis tas, ka filma Kriminālās ekselences fonds” nominēta kategorijā "Pārsteigums", ne "Kino". Foto - Mārcis Gaujenietis Aktieris Andris Daugaviņš atzina, ka lielākais pārsteigums komandai bijis tas, ka filma Kriminālās ekselences fonds” nominēta kategorijā "Pārsteigums", ne "Kino". Foto - Mārcis Gaujenietis

26.februārī Latvijas Mākslas akadēmijā noritēja sabiedrisko mediju nozīmīgākais notikums kultūrā – balvas “Kilograms kultūras 2018” pasniegšanas ceremonija. Aizvadītā kultūras gada spilgtākie notikumi un procesi tika apbalvoti deviņās kategorijās.

Balvas pretendentus, kā ierasts, izvirzīja kopīga Latvijas Televīzijas, Latvijas Radio un lsm.lv žūrija, bet kilograma atsvaru un “Rietumu Bankas” labdarības fonda nodrošināto prēmiju sadalījumu tiem kultūras notikumiem, kas piesātinātajā simtgadē Latvijas iedzīvotājiem palikuši atmiņā visspilgtāk un patikuši vislabāk, noteica skatītāju balsojums.

Kategorijā “Vizuālā māksla” balvu saņēma Ieva Jurjāne par personālizstādi “Gals & sākums” (Latvijas Nacionālais mākslas muzejs, kuratore Ieva Kalnača). Kategorijā “Literatūra” balvu saņēma Māra Zālīte par romānu “Paradīzes putni” (izdevniecība “Dienas grāmata”).

Režisores Ināras Kolmanes filma “Bille” (studija “Deviņi”), kas tapusi programmas “Latvijas filmas Latvijas simtgadei” ietvaros, saņēma balvu kategorijā “Kino”. Kā zināms, “Bille” janvārī saņēma arī “Lielo Kristapu” kā labākā aizvadītā gada pilnmetrāžas filma.

Kategorijā “Teātris” triumfēja vērienīgais Elmāra Seņkova uzvedums “Pūt, vējiņi!” Latvijas Nacionālajā teātrī, ar ko teātris atklāja savu simto sezonu. Izstāde “Latvijas gadsimts” Latvijas Nacionālajā vēstures muzejā, kas ir Latvijas muzeju kopīgs veltījums valsts simtgadei, kurā vienkopus apskatāmas izcilas Latvijas muzeju vērtības, saņēma apbalvojumu nominācijā “Mantojums”.

Kategorijā “Mūzika” balvu saņēma XXVI Vispārējo latviešu Dziesmu un XVI Deju svētku ietvaros notikušā latviešu vokālsimfoniskās mūzikas koncerta radošā komanda diriģenta Mārtiņa Ozoliņa un režisora Dāvja Sīmaņa vadībā. Par “Gada pārsteigumu” skatītāji un klausītāji atzinuši ekstravaganto spēlfilmu “Kriminālās ekselences fonds” (režisors un scenārija autors Oskars Rupenheits, “Comete Films”, "fon Films", Jura Podnieka studija).

Šī gada lielākā intriga bija apbalvojuma jaunākā nominācija – “Kultūrvieta”, kurā skatītāji un klausītāji paši pieteica kultūras baudīšanas vietas nominācijai, un paši arī balsoja finālā. Vislielāko balsotāju atzinību saņēma autobusu pietura “Šķieneri”. Balvu saņēma māksliniece Linda Riņķe, kuras vadībā tā tapa tik unikāla un neatkārtojama.

Visbeidzot kategorijā “Notikums” balvu saņēma XXVI Vispārējie latviešu Dziesmu un XVI Deju svētki (Latvijas Nacionālais kultūras centrs). Deju svētku virsvadītājs Jānis Purviņš, sakot pateicības vārdus, teica emocionālu runu par svētku nozīmi: "Es esmu absolūti pārliecināts, ka latvietis ir spēcīgs, latvietis ir stiprs, skaists, latvietis mīl savu zemi, ciena savu ģimeni, un, pat ja reizēm mēs to aizmirstam, tad, paldies Dievam, mums reizi piecos gados ir šie svētki.”

Skatītājus un klausītājus ceremonijas laikā priecēja grupas “Carnival Youth”, izcilā pianista Reiņa Zariņa, kora “Kamēr” un citu mākslinieku priekšnesumi.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.